Usein kysyttyä - asiointi kirjastossa

Voinko rekisteröityä kirjaston asiakkaaksi sähköisesti?

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit tallentaa tietojasi etukäteen kirjaston asiakasrekisteriin lomakkeella. Lomakkeen täyttäminen etukäteen nopeuttaa kirjastokortin saamista. Kun olet tallentanut tietosi, voit käydä hakemassa kirjastokortin mistä tahansa Helmet-kirjastosta.

Ota voimassaoleva henkilöllisyystodistus mukaan. Jos kirjastokorttia ei ole haettu kolmen kuukauden kuluessa lomakkeen täyttämisestä, tiedot poistetaan.

Missä voin käyttää Helmet-kirjastokorttia?

Voit käyttää Helmet-kirjastokorttia Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kuin omassa lähikirjastossasi. Voit lainata, varata, uusia, palauttaa ja hoitaa asioitasi missä kirjastossa tahansa kaupunkien rajoista välittämättä.

Miten lopetan kirjaston asiakkuuden?

Jos et enää tarvitse omaa kirjastokorttiasi tai kyseessä on kuolleen omaisen kirjastokortti, voit pyytää, että asiakastiedot poistetaan kirjaston asiakasrekisteristä. Ota yhteyttä minkä tahansa Helmet-kirjaston asiakaspalveluun käymällä kirjastossa tai soittamalla. Kirjastossa tarkistetaan, ettei kortilla ole palauttamattomia lainoja, maksamattomia maksuja tai muita selvittämättömiä asioita. Sen jälkeen asiakastiedot poistetaan. Hävitä kortti leikkaamalla se kahtia. Kirjastoon ei tarvitse toimittaa kuolintodistusta.

Rekisteristä poistetaan myös asiakastiedot, joita asiakas ei ole käyttänyt kolmeen vuoteen ja joihin ei liity selvittämättömiä asioita, esimerkiksi maksamattomia maksuja. Poistot tehdään kerran vuodessa.

Voinko saada kirjaston ilmoitukset sähköpostiin tai tekstiviestinä?

Kyllä voit.

Sähköpostiosoitteen voit lisätä ja postitustavan valita itse Helmet-verkkokirjaston omista tiedoista tai kirjastossa. Sähköpostitse lähetetään varausilmoitukset, eräpäivän lähestymisestä varoittavat tiedotteet ja ensimmäiset myöhästymismuistutukset.

Tekstiviestinä voit saada varattujen teosten saapumisilmoitukset ja lainassa olevien teosten eräpäivän lähestymisestä varoittavat tiedotteet. Palvelua voi käyttää DNA:n, Elisan, Saunalahden ja Soneran liittymistä. Ks.

Kasvavatko myöhästymismaksut korkoa?

Myöhästymismaksut eivät kasva korkoa.

Kasvavatko muut maksut korkoa?

Perintätoimistot perivät viivästyskorkoa niiden perittäviksi jätetyistä maksuista.

Voiko myöhästymismaksut maksaa netin kautta?

Kyllä voi. Maksusovellukseen pääsee tästä linkistä.