Kirjastonjohtaja Anne Mankki: ”Tervetuloa tilaanne herttoniemeläiset!”

Herttoniemen kirjaston johtaja Anne Mankki on iloinen ja helposti lähestyttävä ihminen. Sellainen on myös hänen kirjastonsa. Yli kolmenkymmenen vuoden monipuolisen kirjastotyön ansiosta johtajan sormi pysyy hyvin pulssilla.
– Pitää olla selvillä minne ollaan menossa, ja pystyä kertomaan henkilökunnalle niistä päämääristä ja suuntaviivoista, Mankki linjaa.

Hän vertaa kirjastonjohtajan työtä valmentamiseen.
– Kirjaston henkilökunnalla on hurjasti osaamista. Tehtäväni on antaa mahdollisuus tuoda sitä osaamista esille ja hyödyntää sitä.

Mankkia ajaa kyltymätön halu kehittää itseään.
– Jatkuvasti on joku opiskelujuttu päällä, hän myöntää.

Tutuiksi ovat tulleet muun muassa Kriittisen korkeakoulun Puhujakoulu sekä Oriveden opiston kirjoittajakurssi.
– Minulla on aika matala kynnys mennä oppimaan uusia juttuja. Helpostihan ajatellaan että ensin täytyy osata jotakin ja sitten mennä kurssille.

Anne ja Herkko2.jpg

Lastenkirjasto on lähellä Anne sydäntä. Hän on muun muassa pitänyt kirjastossa improvisoituja satutunteja. Apuna on ollut muun muassa rakas ystävä, Herkko-myyrä. Myös kirjaston kesäisin järjestämät Satupiknikit ovat Annen ideoimia.

Kynnyksen matalana pitämiseen on auttanut pitkäaikainen improvisaatioteatteriharrastus, jonka ansiosta Mankki ei pelkää heittäytyä uusiin juttuihin. Se ruokkii myös positiivista ja rakentavaa asennetta elämään ja työhön.
– Impron vuorovaikutuksen periaatteet - kuuntele, älä tyrmää, sekä ”joo ja” -asenne - toimivat myös arjessa, Mankki vinkkaa.

Itsensä tavoin Mankki haluaa alati kehittää myös kirjastoa. Herttoniemi hyökkääkin Suomi 100 -juhlavuoden kimppuun täynnä intoa ja uusia ideoita. Kirjaston potentiaalista halutaan ottaa kaikki irti.
– Lupaamme entistä enemmän kuunnella asiakkaitamme ja kehittää palvelujamme yhteistyössä heidän kanssaan, Mankki sanoo.

Hän muistuttaa, että lähikirjasto on ennen kaikkea asukkaiden tila. Hän kannustaakin ihmisiä ottamaan tilan haltuun.
– Tilat mahdollistavat monenlaisen yhteisöllisen toiminnan. Se on tosi tärkeää, oli kyse sitten lähiseudun toimijoista tai yksityishenkilöistä.

Toki kirjasto itsekin järjestää jos jonkinmoista tapahtumaa ja muuta kivaa herttoniemeläisille. Ensi vuonna kirjastoon on esimerkiksi tulossa soittimia, kuten ukuleleja ja kanteleita, sekä karaokelaitteet!
Uusien mahdollisuuksien keskellä kirjaston rooli sivistyspalvelun tarjoajana ei kuitenkaan ole muuttunut. Yksi kirjaston päätehtävistä on edelleen lukemisen edistäminen.
– Se käynnistyy jo lapsena, kun kutsumme päiväkodit ja koululaisryhmät kirjastoon, Mankki kertoo.
– Myöhemmin opetamme heille myös tiedonhallintataitoja. Se on hirveän tärkeää nykymaailmassa, jossa voi olla vaikea erotta informaatiota disinformaatiosta.

Avainasemassa on kirjaston laaja ja kattava aineisto, sekä avulias ja asiantunteva henkilökunta.
– Aineisto itsessään on passiivista, joten ihmiset pitää osata houkutella sen luo, Mankki maalailee.
– Haluamme kertoa ihmisille siitä elämyksestä jonka lukeminen tuo. Se on erityisen tärkeää eteenkin niille, joille lukeminen ei välttämättä ole niin luontevaa.

Anne Mankki toimii Herttoniemen lisäksi myös Roihuvuoren ja Laajasalon kirjastojen johtajana.

Kuvat ja teksti: Sami Iivonen