Kirjavinkit eläinystävälle

Eläinten viikkoa vietetään 4.–10. lokakuuta! ​ Katso tästä eläinystävän vinkkilista. Mukana  kuluneen vuosikymmenen helmiä, vanhoja klassikoita sekä arkistojen aarteita.

Inge Ahrens ym.: Maailman koirat ihmisen ystävinä ja apureina

Upeat kuvat ja mielenkiintoiset tekstit vievät lukijan eri puolille maailmaa näkemään erirotuisia koiria sekä niiden alkuperäisissä että uudemmissa tehtävissään. Samalla selviää hämmästyttäviä asioita niitä omistavista kansoista ja kulttuureista. Lopun lyhyt rotutietoekstra kannattaa kuitenkin jättää väliin, sillä se sisältää virheitä.

Joy Adamson: Perheeseemme kuuluu leijona

Maailmankuulun Elsa-leijonan tarinan ensimmäinen osa, jossa Joy Adamson ottaa orvon leijonanpennun hoteisiinsa. Kukaan ennen häntä ei ollut kyennyt vapauttamaan menestyksekkäästi kesyleijonaa takaisin luontoon, mutta Joy aikoo yrittää. Elsan tositarinan suursuosio ja sen herättämä tietoisuus villieläimistä yksilöinä on nykyisen villieläinten suojeluaatteen taustalla.

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämänsä

Moni kaupunkilainen on niin etääntynyt kotieläintuotannosta, että aivan perusasiatkin saattavat olla vieraita. Kuitenkin laseihin ja lautasille kulkee loputon eläintuotteiden virta. Tässä teoksessa suomalaisten tuotantoeläinten elämä näyttäytyy totuudenmukaisesti ja puheenvuoron saavat niin tuottajat, tutkijat kuin aktivistitkin. Lopuksi huomioidaan kuluttaja: mikä on hänen roolinsa ja mitä kannattaisi tehdä? Löytyy myös e-kirjana.

Richard Adams: Ruohometsän kansa

Jännittävässä ja sympaattisessa fantasiaklassikossa kaniyhdyskuntaa uhkaa suuri vaara ja se lähtee hurjalle pakomatkalle. Mukana on mytologiaa ja ripaus yliluonnollisuutta, mutta fantasiaa karttava luonnonystäväkin viihtyy tämän teoksen ääressä, sillä keskiössä ovat kanit niiden luonnollisine elintapoineen.

Rien Poortvliet: Hau hau: oma koirani

Arvostetun kuvataiteilijan kuvateos hivelee taiteen- ja koiranystävän silmää. Pienet tarinat, havainnot ja tietopalat eri roduista on kirjoitettu käsin, joten kokonaisuus on kotoisan muistikirjamainen.

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?

Eläinten käyttäytymistiede on kokenut suuren mullistuksen, sillä vielä muutamia vuosikymmeniä sitten tieteessä kiellettiin eläinten kyky tunteisiin. Nykyään yhä useampaa ihmistä kiinnostaa, miltä eläimistä tuntuu ja miten ne kokevat maailman. Telkänranta, eläinten käyttäytymisen tutkija Helsingin yliopistossa, syventyy aiheeseen monipuolisten esimerkkien kautta yllättäen lukijansa yhä uudestaan. Löytyy myös e-kirjana.

Jennifer Ackerman: Viisaat linnut

Moni pitää lintuja vähä-älyisinä ja yksinkertaisina, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Ackerman esittelee älykkäitä lintuja eri puolilta maailmaa viihdyttävällä tavalla.

Päivi Ylikorpi: Kissanhoidon käsikirja

Kissan käyttäytyminen, hoito, perusterveydenhuolto ja yleisten käytösongelmien ratkaisun avaimet samassa kirjassa. Monipuolinen ja kattava teos sopii erinomaisesti kissan hankintaa suunnitteleville. Kirja tarjoaa paljon uutta tietoa myös kokeneille kissanomistajille ja kissojen parissa työskenteleville.

Tina Finn: Sankarikoirat: tarinoita poliisikoirien arjesta
Päivi Romppainen: Vainun varassa

Kaksi mielenkiintoista teosta poliisikoirien tärkeästä ja haastavasta työstä. Finn nostaa esiin kymmenen koiran vaiheikkaan tarinan ja Romppainen kertoo jännittäviä tositapauksia poliisikoirien työstä.

Bernhard Grzimek: Hevoset, ystäväni

Saksalainen Bernard Grzimek, yksi maailman tunnetuimmista luonnonsuojelijoista ja eläintieteilijöistä, on tutkinut villieläinten lisäksi hevosia. Teoksessaan hän kertoo eloisasti hevosten kehityshistoriasta ja erityispiirteistä sekä kuvaa omia havaintojaan hevosten käyttäytymistutkimuksen parissa.

Hugo ja Jane van Lawick-Goodall: Viattomat tappajat

Hyeenaa, hyeenakoiraa ja shakaalia pidetään usein julmina tappajina tai yksinkertaisina haaskansyöjinä, mutta totuus on aivan toinen. Hugo ja Jane van Lawick-Goodall tarkkailivat näitä lajeja tiiviisti ja todistivat hämmästyttävän monimutkaisia sosiaalisia järjestelmiä sekä erikoisia tapoja.

Teksti ja kuva: Aino Mikkola, Kauniaisten kirjasto