Kysy Jarkolta: musahaaste

Kauniaisten kirjaston kävelevä musiikkiensyklopedia, Jarkko Nuutila, ratkaisee musiikilliset pulmasi. Tällä kertaa tarjolla on musahaastespesiaali, jossa puhutaan Helmet-musahaasteen kohdista 3 ja 46.

Musiikkihaaste, kohta 3: Musiikkia tai albumi, joka on julkaistu vuonna 1970

50 vuotta sitten eli vuonna 1970 julkaistiin todella paljon hyvää musiikkia. Monet bändit ja artistit tekivät hienoja esikoislevyjään ja monet tuon ajan levyjulkaisut ovat olleet jopa uraauurtavia ja muodostuneet klassikoiksi.

Itse haluan erityisesti nostaa esiin Beach Boys-yhtyeen levyn Sunflower. Surfkausi oli takana ja hieno Pet Sounds tehty, kun sitten uuden vuosikymmenen alussa Beach Boys julkaisi yhden parhaimmista levyistään. Sunflower oli selkeästi erilainen levy aikasempiin nähden. Se oli ns. bändilevy. Lauluja levylle tekivät kaikki bändin jäsenet ja tämä takasi levyn monipuolisen soundimaailman. Lauluharmoniat toimivat upeasti jälleen, mutta mukana oli paljon uutta ja kiehtovaa. Levy on täynnä hyviä biisejä.

Yksi vuoden 1970 herkkupaloista oli Derek and the Dominoes-yhtyeen levy Layla and other assorted love songs. Tämä Eric Claptonin ja Duane Allmanin muodostama bändi oli lyhytikäinen ja teki vain yhden studiolevyn, mutta se olikin täysosuma. Levyn nimikkoraita Layla on kappaleena klassikko. Tämä levy on Claptonia parhaimmillaan.  

Miles Davisin Bitches Brew äänitettiin vuonna 1969 ja julkaistiin 1970. Ilmestyessään levy oli jazzin saralla vallankumouksellinen ja saikin ristiriitaisen vastaanoton. Davis siirtyi uusille urille pois perinteisemmästä jazzista. Bitches Brew levystä tuli fuusiomusiikin kulmakivi. Levyllä soittaa kymmenkunta nuorta huippumuusikkoa, esim. Lenny White, John McLaughlin, Dave Holland, Chick Corea joiden urat lähtivät nousukiitoon tämän jälkeen.

Musahaaste, kohta 46: Suomalaista jazzia

Tänä päivänä suomalainen jazz-skene on huippuluokkaa. Suomessa soitetaan maailmanluokan jazzia ja julkaistaan paljon hyviä levyjä. Konserttitarjonta on myös lisääntynyt.

Black Motor trion freejazz on aina kiehtonut minua, niin livenä kuin levyllä. Soitossa yhdistyy intensiivinen ja samalla myös hyvin lämmin ote. Soitto roihuaa ja välillä on hyvin rauhallista mietiskelevyyttä. Yhtyeen uusin levy vuonna 2017 julkaistu Branches on ensimmäinen äänite uuden saksofonistin Tane Kanniston kanssa. Laatu on edelleen vakuuttavaa.         

Aki Rissanen on noussut komeasti kotimaisen jazzin eturiviin ja on mukana myös useissa kansainvälisissä kokoonpanoissa. Aki Rissanen trio, johon kuuluvat Rissasen lisäksi basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, julkaisi vuonna 2016 levyn Amorandom. Levyllä soittaa hyvin yhteen hioutunut yhtye Rissasen säveltämiä kappaleita. Levyn tunneskaala on runsas ja välillä svengi on huikea. Tämä levy kyllä ansaitsi Emma-palkinnon vuonna 2016 jazzalbumi-kategoriassa.

Onhan Suomessa tehty ennenkin kelpo jazzia. Esimerkiksi kelpaa vallan mainiosti Olli Ahvenlahden vuonna 1976 Love Recordsille tehty levytys The Poet. Levyllä on Ahvenlahden omia sävellyksiä ja musiikkia voisi luonnehtia fuusiojazziksi. Soittamassa on oikea suomalainen jazzin ykköskokoonpano ja levyn on tuottanut George Wadenius. Varsinkin Pekka Pohjolan bassolinjoja on nautinto kuunnella.   

Teksti: Jarkko Nuutila ja Maria Grundvall
Kuva: Maria Grundvall