Keskustakirjasto Oodille Detail Prize 2020 -pääpalkinto

Keskustakirjasto Oodi on voittanut saksalaisen Detail Prize 2020 -pääpalkinnon. Tällä kertaa pääpalkinnon sai kaksi rakennusta: Oodi ja Eindhovenissa sijaitseva, BureauSLA:n ja Overtreders W:n suunnittelema, kierrätysmateriaaleista toteutettu väliaikaisrakennus People’s Pavilion. 

Palkinto jaetaan rakennuksille, joiden suunnittelukonsepti on omaa luokkaansa ja joiden yksityiskohdat ovat hyvin suunniteltuja, eteenpäin katsovia ja teknisesti innovatiivisia.

Tuomaristo perustelee palkinnon myöntämistä Oodille seuraavasti:

"Helsingin uusi keskuskirjasto on paljon muutakin kuin tiedonsäilytyspaikka: se näyttää esimerkkiä kulttuuri- ja koulutusalalle ja osoittaa sosiaalisen kanssakäymisen potentiaalin yhä hajanaisemmissa kaupungeissa. Arkkitehdit ovat selvinneet monimutkaisista kaupunkisuunnittelun ja toiminnallisuuden haasteista ja luoneet ikimuistoisen kokonaisuuden, joka lunastaa alkuperäisen kilpailukonseptin lupaukset.

Rakennuksen muoto vaikuttaa spontaanilta, mutta on silti selvästi tarkoin suunniteltu: rakennuksen keskiosan kaupunkiin avautuva siltarakenne on itse asiassa vastaus rakenteellisiin haasteisiin. Rakenteen jako laivamaiseen puupäällysteiseen runkoon ja aineettomaan lasilyhtyyn on vakuuttava. Rakennus tekee vaikutuksen hienostuneella olemuksellaan aina suurimmasta eleestä pienimpäänkin yksityiskohtaan, mikä on jo tehnyt siitä kirkkaana loistavan esikuvan arkkitehtuurin alalla."

Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon myöntää tänä vuonna 60 vuotta täyttävä, arkkitehtuuriin ja rakennesuunnitteluun keskittyvä Detail-lehti. Tuomaristoon kuuluivat lehden päätoimittaja Sandra Hofmeister, arkkitehti Louisa Hutton Sauerbruch Hutton -toimistosta, 3XN-arkkitehtitoimiston perustaja Kim Herforth Nielsen, Mies van der Rohe -säätiön johtaja Anna Ramos sekä arkkitehti Jacob van Rijs MVRDV-toimistosta.

Lue lisätietoja palkinnosta Detail-lehden verkkosivuilta (englanniksi) 

Kuva: Kuvio