Mikä ihmeen ilmastonmuutos?

Ilmastokysymykset mietityttävät kaikenikäisiä. Onneksi kiperää aihetta voi käsitellä myös kirjojen avulla! Oheinen valikoima sisältää joukon tuoreita, lapsille sopivia kirjoja ilmastonmuutoksesta, kierrätyksestä ja ekologisuudesta.

Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu

Tämä kirja vastaa lasten polttaviin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta. Kaverukset Lotta ja Kasper kyllästyvät vanhempiensa vältteleviin vastauksiin ja päättävät itse selvittää, mistä ilmastonmuutoksessa todella on kyse.

Tuula Korolainen: Sara ja kadonneet sateet

7-vuotiaan Saran kotikylässä Afrikassa elämä käy tukalaksi jatkuvan kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. Sara lähteekin äitinsä Leilan kanssa pitkälle vaellukselle läpi aavikon, kohti parempaa elämää. Kirjan lopussa on faktaosio, joka valottaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla maailmaa elävien ihmisten elämään.

Pirjo Havia: Meren maha on kipeä

Kaksoset Afi ja Kofi hiipivät eräänä yönä rantaan etsimään kilpikonnia, ja onnistuvatkin tapaamaan suuren merikilpikonnan! Mutta kilpikonnalla on huonoja uutisia: meren maha on kipeä, ja syynä siihen ovat ihmiset. Kauniisti kuvitettua tarinaa elävöittävät myös laulut ja leikit.

Mikko Pelttari: Näkymätön myrsky

Vertauskuvallinen kertomus ilmastonmuutoksesta. Sumulaakson luonnossa ja säätiloissa tapahtuu kummia, ja sisarukset Juju ja Aatos ovat kauhuissaan. He päättävät selvittää, mistä on kyse, vaikka isot eivät tunnukaan ottavan heidän huoliaan vakavasti.

Timo Parvela: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä

Myös kaikkien tuntema Ella kavereineen miettii ympäristöä ja kierrätystä! Ellan luokka huomaa, että opettaja on hieman huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ei hätää, Ellalla ja kumppaneilla on ratkaisu kaikkeen – myös maailman pelastamiseksi!

Jeanette Winter: Kotimme on tulessa: Greta Thunbergin ilmastokapina

Lapsille sopiva tietokirja nuoresta ilmastoaktivistista Greta Thunbergista. Greta nousi vuonna 2018 – vain 15-vuotiaana – vaatimaan aikuisilta ilmastotekoja ja kokosi taakseen valtavan kansanliikkeen. Kotimme on tulessa, ja sammuttamisen aika on nyt.

Zoë Tucker: Rohkea tyttö ja jättiäliset

Asiat ovat hullusti Gretan kotimetsässä: jättiläiset ovat talloneet kasvit ja kaataneet puut rakentaakseen tilalle taloja ja tehtaita. Metsän eläimet pyytävät Gretalta apua, mutta voiko pieni tyttö käydä taistoon jättejä vastaan? Tässä kirjassa Greta Thunbergin tarina on saanut vertauskuvalliset puitteet.

Juha-Pekka Koskinen: Matilda pelastaa maailman

Tomera Matilda vastustaa jo vauvana vaipanvaihtoa, koska hänen vanhempansa käyttävät kertakäyttövaippoja. Hieman isompana Matilda päättää alkaa opastaa vanhempiaan ekologisen elämän kiemuroissa. Perheelle tulevat tutuksi niin kierrättäminen, kompostointi kuin veden säästäminenkin.

Rose Hall: 100 asiaa maapallon pelastamisesta

Suosittuun 100 asiaa -sarjaan kuuluva kirja tarjoaa sata mielenkiintoista ja yllättävääkin ratkaisua ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja luonnono monimuotoisuuden säilyttämiseksi. 

Teksti: Eeva Rita-Kasari, Keskustakirjasto Oodi
Kuva: Markus Spiske / unsplash.com