Mikä ihmeen selkokirja?

Selkokieli on yleiskielestä helpotettua kieltä. Selkokirjoissa tekstin rakennetta, sanoja ja sisältöä on muokattu niin, että sitä ymmärtää jopa vaikeamman lukihäiriön omaava tai äidinkielenään muuta kuin suomea puhuva.

Selkokirjojen tarjonta on viime vuosina kasvanut ja nykyään löytyy sekä selkeämmäksi muokattuja klassikoita että suoraan selkokielellä kirjoitettua kirjallisuutta.

Tässä Oodin työntekijän Aichan kahdeksan selkokirjavinkkiä lapsille ja nuorille: 

“Olen poiminut muutaman mieleenpainuvan kirjan. Selkokirjojen lukeminen on ollut minulle nautinnollista ja hauskaa viihdettä. Toivon että jokainen löytäisi oman suosikkinsa.” 

Selkokirjoja lapsille

Satu Leiskon Unohtuneen maan trilogia: 

Unohtunut maa (Unohtuneen maan trilogia #1)

Susannan isä pakkaa tavaransa ja lähtee pois. Hän ei halua vastuuta. Äiti on aina väsynyt ja vihainen. Susanna tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja kadehtii Teijaa, jolla on kaikkea. Kaverit ja koti raivostuttavat, mutta kaikki saakin yllättävän käänteen, kun Susanna tapaa metsässä erikoisen pojan, joka vie hänet seikkailulle harsomaailmaan. 

Unohtunut poika (Unohtuneen maan trilogia #2)

Veetistä tuntuu, ettei kiinnosta ketään. Ei kotona eikä koulussa. Asioiden täytyy muuttua, mieluiten pian. Ja niin Veeti päätyy outoon paikkaan nimeltä harsomaailma, jossa lentävät olennot ja ollumit haluavat tuhota metsän ja sen asukkaat. Jouduttuaan seikkailun keskelle Veeti päätyy kuitenkin pohtimaan, haluaako sittenkin palata kotiin, jossa koki olonsa hyödyttömäksi, vai jäädä harsomaailmaan, olla tarpeellinen ja auttaa. 

Unohtunut kansa (Unohtuneen maan trilogia #3)

Matildan äiti ei ehdi huomaamaan häntä, koska on aina väsynyt siskojen hoitamisesta. Matilda taas haluaisi löytää paikan itselleen ja unelmilleen. Suuttuneena äidin käytöksestä Matilda lähtee seikkailulle harsomaailmaan, jossa päätyy ollumien vangiksi. Miten Matida pääsee takaisin kotiin? 

Selkokirjoja nuorille

Lina Stoltz:  Valoisia öitä 

Pakolaisperhe matkustaa sotaa pakoon Syyriasta Ruotsiin. Perheeseen kuuluu äidin lisäksi kaksi alaikäistä lasta, Sam ja Nur. Syyrian sotaiset kadut vaihtuvat äkillisesti pohjoisen hiljaisuuteen. Tuleeko perhe koskaan sopeutumaan uusiin maisemiin, ja mitä tapahtuu, kun pimeys muuttuu kesällä äkillisesti valoon, joka ei sammu? Saavatko lapset uusia ystäviä koulussa ja oppivatko he uuden vieraan kielen? 

Marja-Leena Tiainen: Tyttö lukitussa huoneessa

Tara on nuori kurdityttö, joka haluaa elää kuin kaikki muut nuoret ja viettää vapaa-aikaa toisten nuorten kanssa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin jatkuvasti perässä kiinni roikkuvat vanhemmat ja valvova yhteisö. 

Tapani Bagge: Jäätävää kyytiä 

Hyppää mukaan varastettuun kyytiin 15-vuotiaiden Archien ja Tanjan kanssa! Mitä tehdä, kun auton takapenkiltä löytyy kuollut mummo, poliisi on perässä ja takaa-ajoon ryhtyy vielä pahamaineiset rosvotkin? 

Marja-Leena Tiainen: Kyttäyskeikka 

Niko on huolissaan veljestään Juusosta, joka salaa asioita häneltä ja äidiltä. Savelan kaupungissa pyörii varasliiga, joka on vienyt tavaraa nuorisotasolta ja rakennustyömaalta. Onko veli osallisena rikoksiin vai antaako hän vain vihjeitä? Ja miten Niko itse selviää vaarallisista tilanteista? 

Juuli Niemi; selkomukautus Mirjami Häkkinen: Et kävele yksin 

Ada on 15-vuotias suomalainen tyttö ja Egzon kosovolaistaustainen, mutta syntynyt Suomessa. He ovat samassa koulussa, ihastuvat toisiinsa ja alkavat seurustella. Kestääkö suhde vai ei? Ja miksi Egzon ei halua kertoa perheestään ja heidän ongelmistaan Adalle? Egzon haluaisi kuvataidelukioon, mutta miettii samalla, olisiko ammattikoulu sittenkin taloudellisesti kannattavampi valinta. 

Teksti ja kuva: Olga Rimpi ja Aicha Benmerabet