Runoaarretta metsästämässä

Syksyn ja kevään aikana Helsingin kirjastoissa on saattanut törmätä aarrekartan kanssa suunnistaviin innokkaisiin koululaisiin. Tällä kertaa etsinnässä ei ole mikä tahansa aarre, vaan runoaarre! Kirjastoon on piilotettu mystisiä palapelin paloja, joita lapset pääsevät etsimään aarrekartan avulla. Seikkailutaidepedagogit Satu ja Verna johtavat joukkoa ja ovat täysillä mukana aarteenmetsästyksessä.

Kun palat on löydetty, on aika rauhoittua yhdessä kokoaman palapelit ja tutkimaan runoja, joita niistä muodostuu. Mitä tarkoittaa näkinkenkä? Miksi kansanrunolle ei ole merkitty tekijää? Miksi astronauttirunossa puhutaan ”kuun paisteesta”? Runoiksi on valikoitu niin kansanrunoja kuin kotimaisten nykyrunoilijoidenkin tekstejä.

DSC_0147.JPG

Palapelit ja runoaarrekartta ovat osa Runoaarteenmetsästystä kirjastossa -hanketta, joka toteutetaan Helsingin kirjastoissa lukuvuonna 2019-2020. Hanketta koordinoi Keskustakirjasto Oodi, mutta työpajoja järjestetään lukuvuoden aikana kaikkiaan kuudessa eri kirjastossa ympäri Helsinkiä. Pajoihin on kutsuttu alakoululuokkia kirjastojen lähikouluista, ja mukana on ollut paljon myös erityisryhmiä. Toiminnallinen, seikkailupedagogiikkaa hyödyntävä tapa tutustua runoihin sopii myös niille, joille tekstien hahmottaminen on muuten vaikeaa.

Kevään aikana kirjaston työntekijöille järjestetään myös koulutus Runoaarteenmetsästyksestä. Tavoitteena on, että kirjastolaiset voivat jatkossa järjestää runoaarretyöpajoja myös omissa kirjastoissaan.

Työpajaan osallistuneilta lapsilta on kysytty myös palautetta pajoista. Suurin osa palautteesta on ollut riemastunutta.  ”Ihan mahtavaa ja superkivaa!” ”Kiitos seikkailusta, ihan parasta!” Jonkin verran kehittämisehdotuksiakin sentään löytyy: ”Oli mukavaa mutta se aarre olisi voinut olla arkussa...”

Seikkailutaidekoulusta voi lukea lisää osoitteessa www.seikkailutaidekoulu.fi.

Haluatko järjestää Runoaarteenmetsästys-työpajan omassa kirjastossasi? Materiaalipaketti löytyy osoitteesta www.helmet.fi/runoaarteenmetsastys.

Teksti ja kuvat: Eeva Rita-Kasari, Keskustakirjasto Oodi