Kaffe, garn och underbara noveller

Skulle det inte vara härligt att sitta i god sällskap, och lyssna på välvalda noveller, dikter och andra korta texter? Kanske ta sig en kopp kaffe och smaskig bulla? Eller varför inte göra lite handarbete medan man lyssnar? Om du tycker att det här låter trevligt, borde du hälsa på på Novellkaféet, som ordnas varje månad på Drumsö bibliotek!

Novellikoukku Böcker och garn.jpg

På Novellkaféet kan man också sticka till välgörenhet.

Novellkaféet är en del av stadsbibliotekets Novellikoukku, som ordnas på ett tjugotal bibliotek runtom Helsingfors. Förutom Drumsö ordnas Novellkaféet regelbundet också i Munksnäs, samt från och med nästa vår även i Tölö.

Förutom språket skiljer sig inte Novellkaféet från sin finskspråkiga motsvarighet.

– Idéen är den samma som på finska, det vill säga att man lyssnar på noveller när man handarbetar, berättar specialbibliotekarien Susanna Söderholm, ansvarig för Novellkaféet. – Fast alla evenemang skiljer sig nog säkert lite från varann, beroende på biblioteket.

Novellikoukku Susanna S..jpg

På Novellkaféet den 17. november läste Susanna Söderholm Bengt Ahlfors sångtext 17. november.

Handarbetet är en viktig del av konceptet. Man kan ta med sig ett eget handarbete, eller så kan man sticka till välgörenhet.

– Vi stickar så kallade Moder Teresa -lappar, som sedan sys ihop till filtar, förklarar Söderholm. – Fast det är ingen måsta på att sticka. Många vill gärna bara sitta och lyssna, och det är dom väldigt välkomna att göra.

Novellkaféet passar också som språkbad, om man vill öva sin svenska.

– Men något lite måste man självklart förstå. Annars är det knappast så roligt.

Novellikoukku Helen Musovskij.jpg

Helen Musovskij har varit på nästan alla bibliotek i Helsingfors som ordnar Novellikoukku. – Jag brukar komma lite tidigare, så jag hinner se mig runt på biblioteket. Det är jätte intressant att se hur olika bibliotek ser ut, tycker Musovskij.

På Drumsö Novellkafé läses inte bara noveller, utan också dikter och till och med sångtexter. Enligt Söderholm är det viktigt att texten inte är för lång.

– Ibland kan vi ha nån tema, men normalt läser vi vad som brukar falla oss in.

Lite aktuell försöker Söderholm ändå alltid vara. På Topeliusdagen läste hon självklart Zachris Topelius. När Novellkaféet landade mitt i regnbågsveckan, lästes texter som handlade om att vara annorlunda. Och i oktober ville hon ha med något från Lars Huldén, som justs hade avlidit. Fast det höll nästan på att bli oläst.

Novellikoukku Kaffe och bulla.jpg

Novellkaféet skulle inte vara sitt namn värt utan kaffe och bakelse.

– Huldéns novell var så rolig att jag knappt kunde hålla mig från att skratta när jag läste, erkänner Söderholm.

Söderholm tycker att det är viktigt att ta i hänsyn också dom svenskspråkiga kunderna.

– Biblioteket är en tvåspråkig institution, och vi vill självklart ha program också på svenska. Novellkaféet är en bra möjlighet att göra nåt som fungerar på båda språken.

Novellikoukku har blivit ett av stadsbibliotekets populäraste evenemang. Precis som Novellikoukku har Novellkaféet varit en stor succé.

– Jag tror folk kommer för nån sorts gemensamhets känsla, säger Söderholm.

– Det har jag åtminstone själv som mål.

Novellkaféet är en del av stadsbibliotekets Novellikoukku, som startade på Viks bibliotek 2013.

Novellikoukku har blivit väldigt populär, och ordnas i dag på 40 bibliotek runtom i landet.

Välgörenhetsgarnen för Novellikoukku sponsoreras av Lankamaailma, Vihreä vyyhti, Villalanka, Snurre och Tikata.

Text och bilder: Sami Iivonen