Lauttasaarelainen kuvittaja Linda Bondestam on unelma-ammatissaan

Kuvakirjojen ystävät ovat oppineet tuntemaan Linda Bondestamin räväköistä ja värikkäistä piirustuksista. Hänen kädenjälkeensä ovat luottaneet muun muassa Eppu Nuotio, Sinikka ja Tiina Nopola, sekä Ruotsin tunnetuimpiin lastenkirjailijoihin lukeutuva Ulf Stark. Mutta minkälainen nainen kuvien takana piilee, ja miten hänestä tuli kuvittaja?

– Olin jo lapsena varsinainen piirtämistehdas, Bondestam kertoo.

– Papereita oli joka puolella. Perheeni oli tosi siisti, mutta minä olin kuin tulivuorenpurkaus, hän nauraa.

LindaBondestam3.jpg

Lindan kirjasto: ”Käyn usein kirjastossa ja lainaan paljon kirjoja itselleni ja koko perheelle. On ihanaa, että voi tilata käytännössä minkä tahansa kirjan omaan lähikirjastoon!”

Bondestam päätti jo nuorena, että haluaa piirtämisestä ammatin. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt, että kirjojen kuvittamista voi tehdä työkseen.

– Ajattelin, että se on vain jotain, jota taiteilijat tekevät harrastuksena.

Totuus paljastui kuin vahingossa, kun Bondestam oli pyrkimässä arvostettuun Kingstonin yliopistoon Lontoossa opiskelemaan kalustesuunnittelua.

– Haastattelijat katselivat kuviani ihmeissään ja totesivat, että sinunhan pitäisi ennemminkin olla kuvittaja, hän muistelee huvittuneena.

Onneksi samaisesta oppilaitoksesta löytyi myös kuvittajalinja ja loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

LindaBondestam4.jpg

Bondestamin tyyli on persoonallinen ja tunnistettava. Kuvat eivät kuitenkaan ole yhdestä puusta veistettyjä, vaan tyyli elää kirjan ja tekstin tarpeiden mukaan.

– Työskentelen mielelläni yhdessä kirjailijoiden kanssa. Monet puhuvat ideoistaan kanssani jo ennen kuin alkavat kirjoittaa.

Yhteistyön ansiosta lopputulos on enemmän kuin osiensa summa.

– Kuvittaessa on tärkeää, ettei vain esitä mitä tekstissä tapahtuu, vaan kertoo jotain vähän enemmän. Parhaimmillaan teksti ja kuva yhdessä luovat kokonaan uuden asian lukijan päässä.

LindaBondestam1.jpg

Kuvittajien arvostus on noussut viime vuosikymmeninä. Tänä päivänä ei ole harvinaista, että kuvittajan nimi komeilee kirjan kannessa yhtä näyttävästi kuin kirjailijan. Bondestamia kehitys ymmärrettävästi miellyttää.

– Myös arvosteluissa saattaa nykyään puolet arviosta keskittyä kuviin, hän kiittelee.

Bondestam on ollut ehdolla muun muassa Finlandia Junior -palkinnon, sekä Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. Parhaillaan Ulf Starkin kanssa tehty Ennen näkymättömiä eläimiä (Djur som ingen sett utom vi)  tavoittelee ”Ruotsin Finlandiaa”, eli Augustprisetiä. Kunnian lisäksi työ on tuonut mukanaan runsaasti kokemuksia ja elämyksiä ympäri maailmaa.

– Tuntuu uskomattomalta, että minut sen takia kutsutaan esimerkiksi Chileen, iloitsee Bondestam, joka haastattelua tehtäessä juuri valmistautuu Etelä-Amerikan matkaan.

LindaBondestam2.jpg

Lindan Lauttasaari: ”On ihanaa asua saarella! Lauttasaari on rauhallinen asuinpaikka, vain pyöräilyetäisyyden päässä kaupungista. Lauttasaaressa on myös ihana luonto, joka toivottavasti säilyy kaikesta rakentamisesta huolimatta.”

Bondestam lähettää rakkaita terveisiä sille nuorelle Lindalle, jolla oli unelma, jonka eteen oli valmis tekemään rutkasti töitä.

– Tuntuu siltä, että se oli kaiken sen vaivan arvoista!

Kolmen lapsen äiti esittää myös suuret kiitokset kotiväelle, joka ymmärtää ja tukee kiireistä luovan työn tekijää.

– Tiukkojen aikataulujen kanssa voi joskus olla parempi, että menen esimerkiksi yksin maalle viikoksi.

– Kutsun sitä ”woman-cavekseni”. Se on itse asiassa aika ihanaa. Syön epäterveellistä ruokaa, kuuntelen läjäpäin ohjelmia, ja piirrän kunnes käteen sattuu.

Linda Bondestam (s.1977) on Lauttasaaressa asuva kuvittaja. Hänen viimeisin kirjansa on yhdessä Ulf Starkin kanssa tehty Ennen näkymättömiä eläimiä.

Ennen näkymättömiä eläimiä ja kymmenet muut Linda Bondestamin kuvittamat teokset löydät helpoiten kirjastosta.

www.lindabondestam.com

Teksti ja kuvat: Sami Iivonen