Minna on kirjaston oma teatteritäti

Tiesitkö, että Helsingin kaupunginkirjastolla on oma ”teatteritäti”? Teatteritäti on teatteri-ilmaisun ohjaaja  Minna Rimpilä, ja hän kiertää kirjastoissa viihdyttämässä lapsia hauskoilla esityksillään.

– Teen vuosittain kaksi näytelmää, yhden kevät- ja toisen syyskaudelle, joita esitetään päiväkotiryhmille Helsingin kirjastoissa, Rimpilä kertoo työstään.

– Kaikkia 36 toimipistettä en kauden aikana ehdi kiertämään, joten valitsemme kirjastot sen mukaan, että mahdollisimman moni lapsi pääsee näkemään esityksen.

Minna kypärä.jpg
Minna Rimpilä vauhdissa

Lastenkirjallisuus on loputon aarreaitta, josta löytyy Rimpilälle aina uutta ja mielenkiintoista dramatisoitavaa. Käsittelyyn ovat päässeet muun muassa Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu, Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Hämärinkäinen sekä Katri Kirkkopellon Molli.

Parhaillaan Rimpilä kiertää kirjastoja esittämässä Kirjavoro-näytelmää, jossa esiin nostetaan useampi teos. Näytelmän pieni siivekäs pitkäkyntinen päähahmo on näet täysin hullaantunut kirjoihin ja esittelee tohkeissa saalistaan yleisölle.

– Halusin Suuren lukuseikkailun ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tehdä jotain, johon saa mukaan monta kirjaa, Rimpilä paljastaa.

Näytelmästä muodostuukin vauhdikas draamallinen kirjavinkkaus, jossa värikäs hahmokavalkadi panee nauruhermot koetukselle.

Rimpilän aiempien näytelmien tavoin Kirjavoro kannustaa nuoria kirjojen pariin.

– Jotkut lapsista saattavat ajatella, että lukeminen on tylsää. Haluan muuttaa sen mielikuvan nostamalla esiin kansien välistä löytyvät tarinat, jotka saavat lapset innostumaan.

Minna krokotiili.jpg
Voitko kuvitella mitään tunteikkaampaa, kuin kaukorakkauden raastama krokotiili

Lapsiyleisölle esiintymisessä on omat niksinsä. Esityksen interaktiivisen luonteen vuoksi tilanteet vaihtelevat nopeasti.

– Lapset ovat siitä mahtava yleisö, että he reagoivat aina suoraan ja aidosti. Se saa myös esiintyjästä irti reaktioita, joita ei itse osannut ennakoida, Rimpilä kiittelee.

Teatteritäti toivoo esitysten vetävän mahdollisimman paljon lapsia kerralla.

– Teatteri on kollektiivinen kokemus, aivan kuten konserttikin. Menepä itse teatteriin, jossa on vain kymmenkunta ihmistä yleisössä, Rimpilä toteaa.

– Rock-keikalla voi olla ihan fiiliksissä yhdessä vieressä seisovan vieraan ihmisen kanssa. Se kanssakokemus vain lisää sitä fiilistä, ja sama pätee teatteriin.

Kirjavorolapset.jpg

Rimpilä nauttii suuresti esiintymisestä, mutta korostaa toimivansa vain välittäjänä tarinan ja yleisön välillä.

– Tarinathan eivät ole minun, vaan kunnia kuuluu kirjailijoille.

Hän on ylpeä saadessaan levittää suomalaisen lastenkirjallisuuden ilosanomaa.

– Esimerkiksi Mollin jälkeen oli ilo kertoa Katri Kirkkopellolle, että 1666 lasta näki esityksen ja palaute oli erittäin positiivista. Katri, joka kirjoittaa ja kuvittaa kirjansa itse, työskenteli juuri tuolloin uuden kirjan kimpussa, ja uskon uutisen todella motivoineen häntä eteenpäin.

Kirjavoro Helmet-sivuilla
 

Minna Rimpilä.jpg

Minna Rimpilä työskentelee Helsingin kaupunginkirjastossa kulttuurituottajana. Hän suunnittelee, dramatisoi ja esittää lastenteatteriesityksiä päiväkodeille ja koululaisryhmille kirjastoissa.

Rimpilä valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Stadiasta (nyk. Metropolia) vuonna 2004. Hänellä on pitkä kokemus freelancenäyttelijänä.

Teksti ja jutun kuvat: Sami Iivonen