Kesätöissä kirjastossa: Emilia

Hain kirjastoon kesätyöntekijäksi helmikuussa 2018 ollessani Argentiinassa lomalla. Ilokseni minut kutsuttiin työhaastatteluun, vaikka sinne meneminen vaikeutui ollessani toisella puolella maailmaa. Onnekseni saimme kuitenkin sovittua työhaastattelun kotiintuloni jälkeen, ja ilokseni sain kesätyöpaikan!

Aloitin työskentelyn Myyrmäen tänä keväänä uudistuneessa kirjastossa kesäkuun puolivälissä ja olen viihtynyt täällä todella hyvin. Kirjasto on kaikin tavoin ihanteellinen työpaikka. Työajat ja -tehtävät ovat monipuolisia, kollegat ovat mukavia ja työtilat ovat avarat ja siistit. Vaikka työ on vaihtelevaa, päivät ovat silti melko rutiininomaisia. Työtehtäviini kuuluu samoja tehtäviä, joita myös vakituiset kirjastotyöntekijät tekevät. Olen siis tehnyt kaikenlaista: olen hyllyttänyt kirjoja, ottanut varauksia vastaan, tehnyt hakulistoja, poistanut vanhoja varauksia varaushyllystä, palvellut asiakkaita tiskillä... On myös kiva huomata, että minuun luotetaan ja minulle annetaan vastuuta, vaikka olenkin vain kesätyöntekijä. Jo ensimmäisenä päivänä minulle annettiin käyttöön monitoimiavain, jolla pääsee kulkemaan sisään ja ulos koko rakennuksessa.

Aluksi työtehtäviä oli vaikea muistaa ulkoa ja osa niistä tuntui - ja tuntuu vieläkin - vaikeilta. Kollegani ovat kuitenkin hyväntuulisia ja avuliaita, ja sen takia heiltä on tarvittaessa helppo pyytää apua. Kaikkea en oppinut ulkoa; ensimmäisestä kesätyöpäivästä lähtien olen joutunut sanelemaan aakkoset päässäni läpi etsiessäni kirjoille omia paikkojaan hyllyissä. Haastavinta työssä ovat monimutkaiset hyllytyssäännöt, sillä jokainen kirjasto saattaa merkitä kirjat eri lailla. 

Uudistunut kirjasto on tilava, hieno ja organisoitu toimivaksi. Sisustuksen värit ovat modernit ja sopivat hyvin yhteen. Suosikkipaikkani on yläkerrassa sijaitseva lehtisali, koska se on hiljainen tila ja sopii hyvin opiskeluun.  Kirjastossa on rento ja useimmiten rauhallinen tunnelma, jonka takia töihin on aina kiva tulla. On kiva nähdä, että kirjastossa käy paljon asiakkaita näin kesälläkin.

Olen kirjoja hyllyttäessäni löytänyt useitakin minua kiinnostavia kirjoja ja olen täällä kesätöissä ollessani sen takia alkanut myös lukea enemmän. Aion ehdottomasti jatkaa kirjastossa käymistä myös kesätöiden loputtua.

Teksti: Emilia H., kuvassa vasemmalla
Kuva: Annu Peltonemi