Vuoden kirjasto selviää pian – Myyrmäki finalistien joukossa

Myyrmäen kirjasto on finalisti 16.6. huipentuvassa Kuntaliiton ja Kirjastoseuran järjestämässä Vuoden kirjasto -kilpailussa. Ensimmäistä kertaa järjestettävä kisa etsii kirjastoa, jossa tehdään tärkeää, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä ja rakennetaan tulevaisuuden kirjastoa. 

Kirjasto valittiin kilpailun loppusuoralle ympäri Suomea tulleiden hakemusten joukosta. Myyrmäen kirjaston lisäksi finaalissa on neljä muuta kirjastoa: Inarin kirjastoauto sekä Oulun, Lahden ja Raahen kaupunginkirjastot. Esiraadin mukaan finaalikirjastot erottuivat sillä, että he painottivat erityisesti asiakkaan näkökulmaa.

Kirjaston väki on ottanut ehdokkuuden vastaan kiitollisina. ”Ehdokkuus on yksittäiselle toimipisteelle iso tunnustus. Kirjaston kulisseissa tapahtuu paljon, vaikka tekemämme työ ei välttämättä näy ulospäin.” Myyrmäen kirjastonhoitaja Stella Kontio kertoo. “Erityisesti ilahduttaa, että työ, jota teemme ruohonjuuritasolla asiakkaidemme eteen, on huomioitu.”

Kävijämääriltään Myyrmäen kirjasto on Vantaan vilkkain. "Meillä käy ihan kaikenlaisia ihmisiä ja pyrimme palvelemaan kävijöiden erilaisia tarpeita mahdollisimman hyvin. Vaikka alueen asukaslukuun nähden kirjaston tilat ovat pienet, saamme mahtumaan saman katon alle ilakoivat lapsiasiakkaat, hiljaista tilaa kaipaavat lukijat sekä pikaisesti asioivat varausten noutajat. Esimerkiksi muutaman vuoden takainen asiointitilan ja hiljaisen lukusalin siirtäminen eri kerroksiin on ollut onnistunut juttu." Kontio nostaa esiin. 

Yhtenä syynä finaalipaikkaan henkilökunta pitää kirjaston kekseliästä ja kokeilunhaluista työotetta. Kirjastossa testataan ennakkoluulottomasti erilaisia työpajoja, tapahtumia ja muita ideoita. "Kokeilemme helposti juttuja, joissa emme ole superhyviä valmiiksi, mutta joiden toimivuutta haluamme päästä testaamaan." erikoiskirjastonhoitaja Karkki Havaste kertoo. Vuoden sisällä esimerkiksi koululaisten ohjattu perjantai-iltapäiväkerho ja vauvaperheiden musiikkituokiot ovat muotoutuneet suosituksi toiminnaksi. Äskettäin kirjasto sai kiittävää palautetta, kun se oli mukana Louhela Jam –festareilla. Havasteen mukaan kirjastossa halutaan järjestää toimintaa, johon jokainen halukas voi tulla mukaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Kirjastonhoitaja Paula Haapasen mukaan Myyrmäen alueen eläväinen ympäristö on olennainen osa kirjastoa. “Myrtsin kirjaston henki koostuu alueen asukkaista ja muista asiakkaista, kirjaston henkilökunnasta, vapaaehtoisista sekä sidosryhmistä. Myyrmäen alueen yhteisöllisyys muovaa kirjastoa kävijöidensä näköiseksi, mikä tekee siitä ihan omanlaisensa kirjaston.” Haapanen kertoo.

Voit lukea kilpailusta ja finalistien valintaperusteista Kirjastoseuran tiedotteesta.