Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Omatoimisen käytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti muun muassa kameroin. Yleensä omatoimikirjastossa voi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa. Langaton verkko on käytettävissä. Henkilökunnan palveluajat ja omatoimisen käytön ajat kerrotaan kunkin kirjaston omilla sivuilla.

Omatoimikirjasto on Helsingissä käytössä HerttoniemenLaajasalon, Lauttasaaren, Paloheinän,Suomenlinnan ja Viikin kirjastoissa. Alle 15-vuotiaat pääsevät Helsingin omatoimikirjastoihin omatoimisen käytön aikana huoltajan seurassa.

Espoossa omatoimikirjasto on käytössä Haukilahden, KalajärvenKarhusuon ja Kauklahden kirjastoissa sekä LaajalahdenLaaksolahden, Nöykkiön, OtaniemenSaunalahden, Suurpellon ja Viherlaakson kirjastoissa.

Vantaalla se on käytössä KivistönLänsimäenPointin ja Pähkinärinteen kirjastoissa.

Myös Kauniaisten kirjasto on omatoimikirjasto.

Näihin kirjastoihin Helmet-kirjaston asiakas pääsee sisään omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tiedotamme uusien omatoimikirjastojen käyttöönotosta Helmet.fissä.

Espoon omatoimikirjaston käyttösäännöt (pdf)

Helsingin omatoimikirjaston käyttösäännöt

Kauniaisten omatoimikirjaston käyttösäännöt (pdf)

Vantaan omatoimikirjaston käyttösäännöt

Muu aukiolojen ulkopuolinen käyttö

On myös kirjastoja, joissa ei ole varsinaista omatoimikirjaston teknistä järjestelmää, mutta joissa aukiolojen ulkopuolinen käyttö on mahdollistettu paikallisille yhteisöille muilla keinoilla.

Tällainen on Helsingissä Käpylän kirjasto, jonka tiloja voivat käyttää aukiolojen ulkopuolella paikalliset järjestöt.

Omatoimikäyttö normaalin aukiolon puitteissa

Joissakin kirjastoissa osa varsinaisesta aukioloajasta on omatoimiaikaa, jolloin kirjasto on avoinna ilman asiakaspalvelua (henkilökuntaa on paikalla muissa tehtävissä). Sisään pääsee normaalisti, koska kirjautumista vaativaa järjestelmää ei ole. Yleensä tämänkaltaista omatoimisen käytön aikaa on arkiaamuisin tai viikonloppuisin. Tällaisia kirjastoja ovat mm. Kallion, Myyrmäen ja Tikkurilan kirjastot.