Joululomalle tekemistä

TET-harjoittelijamme 9-luokkalainen Yeasin esittelee muutaman elokuvan, kirjan ja lautapelin, jotka hänen mielestään ovat täydellisiä sekä nuorille että aikuisille.

Elokuvat

Inception (2010) – Mystery/Tieteiselokuva

Inception on heinäkussa 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltainen tieteiselokuva. Elokuvan on tuottanut, ohjannut ja käsikirjoittanut legendaarinen Christopher Nolan. Elokuva kertoo Dominic Cobb - nimisestä varkaasta (Leonardo Dicaprio), joka varastaa ajatuksia, tietoja ja salaisuuksia korkeataso ihmisiltä siirtymällä heidän alitajuntaan uniensa aikana.

Näiden kykyjen, salaisuuksien ja varkauksien takia Cobb on menettänyt paljon, mutta hän saa tilaisuuden korjata kaiken. Cobb saa vaikeimman tehtävän elämässään. Hänen tulee varastamisen sijaan istuttaa ajatus kohteen mieleen.

Inception on suunnattoman mahtava ja huikea elokuva. Se antaa jännittävän tunteen siitä, kuinka paljon emme tiedä ihmisten alitajunnan toiminnasta ja mitä unessa oikeasti tapahtuu. Christopher Nolan on esittänyt teorian, mikä voisi olla mahdollista ehkä jopa tulevaisuudessa. Elokuva saa sinut miettimään syvästi, varsinkin loppu, joka jättää ison kysymyksen vastaamatta. Suosittelen tätä elokuvaa nuorille ja aikuisille, jotka kestävät vähän sekavuutta.

22 Jump Street (2014) – Komedia/Toimintaelokuva

22 Jump Street ilmestyi vuonna 2014 sen jatko-osan jälkeen, 21 Jump Street (2012). Elokuvan on ohjannut Phil Lord ja Christopher Miller, ja sen käsikirjoittivat Jonah Hill ja Michael Becall. Elokuvan pääosissa näyttelevät Chaning Tatum ja Jonah Hill.

22 Jump Street on täynnä toimintaa ja huumoria. Elokuva kertoo kahdesta nuoresta poliisista, Jenko ja Schmidt, joiden poliisielämä saa ison muutoksen, kun heidät laitetaan peitetehtäviin yliopistoon nappamaan huumediileri. Kun katsoin tämän elokuvan ensimäistä kertaa, muistan nauraneeni niin paljon, että mahaani sattui. Elokuva sisältää toimintaa ja vähän väkivaltaa niin en suosittele sitä alaikäisille. Elokuvassa hauskinta oli Jenkon ja Schmidtin tiimityö ja ystävyys, kun he yrittävät ratkaista tai selvittää jotain yhdessä.

22 Jump Streetin toiminta, ystävyys ja totta kai huumori tekee siitä yhden lempielokuvistani. Elokuva on tosi hauska myös siinä mielessä, että se pilkkaa muita poliisielokuvia ja tekee niistä naurettavia, mutta samalla looginen. 22 Jump Streetiä on erittäin huvittava katsoa, koska juoni etenee aina jollain vauhdikkaalla toiminnalla tai intensiivisellä kohtaamisella, ja loppuu komediaan tai päähenkilöiden nolouteen.

Kirja

Animal Farm (Eläinten vallankumous) – George Orwell

Kaikki eläimet ovat keskenään tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Tätä sitaattia George Orwellin Eläinten vallankumouksesta voidaan hyvinkin käyttää ihmisten historiaan.

George Orwellin Eläinten vallankumous vuodelta 1945 on hänen tunnetuin kirjoittamansa kirja ja yksi maailman klassikoista. Kirjan genre on poliittinen satiiri, jonka tavoite Orwellin kannalta oli kritisoida toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliittoa ja stalinismia. Mutta kirjan luettuaan ymmärtää, että sen pääaineet kuten kaksinaamainen politiikka, työntekijöiden pahoinpitely ja epäarvoisuus kuvaavat myös nykyajan ongelmia.

Juoni lyhykäisyydessään on se, että julman maanviljelijän maatilalla asuvat eläimet tekevät sikojen johtaman vallankumouksen. Yhdessä tehdyt päätökset tuntuvat hyvältä kaikki eläimien kannalta, kunnes Napoleon niminen karju julistautuu eläinten johtajaksi muiden sikojensa ja koira-armeijan kanssa. Sikojen vallan alla muiden eläinten olot pahenevat, mutta ne eivät uskalla sanoa mitään, sillä ne vieläkin uskovat niiden isännän olleen paljon huonompi. Ajan myötä sijoista tulee julmempia, ja ne ylistävät itseänsä yhä enemmän. Muiden eläinten teloitukset ja ruoskinta alkavat. Lopulta sikoja ei enää pysty tunnistamaan, sillä ne alkavat kävellä kahdella jalalla.

Tämä on yksi kiinnostavin kirja, jonka olen ikinä lukenut. Eläinten vallankumous heijastaa oikean elämän ongelmia, ja miten valta voi muuttaa hyvän yksilön tunnistamattomaksi. Kirja on dystopia, joka yksi lempigenrestäni. Dystopian vastakohta on utopia, joka on maailma tai paikka jota voisi kutsua ’täydelliseksi’ maailmaksi, ja dystopia on päinvastoin.

Eläinten vallankumous on minun pakkolukukirjasuosittelu kaikille.

Lautapeli

Shakki

Shakki on yksi maailman kiinnostavin ja vanhin strateginen lautapeli. Se on myös yksi minun suosikkilautapelini. Sitä on mukavaa pelata kavereiden ja sisarusten kanssa.

Monet luulevat, että jos haluat pelata shakkia, sinun pitää olla älykäs tai kymppioppilas matematiikassa. Useimmissa tapauksissa se ei ole totta. Kuka tahansa voi oppia pelaamaan shakkia.

Shakkia pelataan 8x8-ruudun kokoisella shakkilaudalla. Pelaajat siirtävät heidän nappuloitaan vuorotellen. Kummallakin pelaajilla on 16 nappulaa (8 sotilas, 2 lähetti, 2 ratsu, 2 torni, kuningatar ja kuningas). Yhdessä nappulat muodostavat armeijan. Usein shakissa on yksi musta ja yksi valkoinen puoli.

Pelin tavoitteena on voittaa vastustajan armeija saamalla vastustajan kuninkaan ’shakkiin’ ja lopullisesti ’matin’. Shakkimatin saavuttaa, kun saa vastustajan kuninkaan hyökkäyksen kohteeksi, ettei hänellä ole enää laillista siirtoa sen torjumiseksi. Shakkimatsi voi myös päättyä tasapeliin tai vastustajan luovutukseen.

Suosittelen kaikkien opettelemaan shakkia, sillä ensinnäkin se on erittäin hauska, mutta se samalla kehittää aivoja ja miettimiskykyjä.