Kuvituspajan merenalaiset seikkailut

Pointin kirjastossa järjestettiin syyskuussa kuvituskerho 8-14 vuotiaille. Kerhossa tutustuttiin kirjojen kuvittamisen taiteeseen kuvituksia tutkimalla ja tekemällä.

Aloitimme tutustumalla Eric Carlen ja Satu Kettusen kollaasikuvituksiin.Eric Carle maalaa väripintoja läpikuultaville papereille ja koostaa kuvituksensa näitä väripapereita leikkaamalla ja liimailemalla. Carlen tunnetuimpia teoksia on rakastettu Pikku toukka paksulainen (The very hungry catepillar, 1969). Kerhossa ihastelimme myös Eric Carlen Mister Seahorse -kirjan (2014) läpikuultavia sivuja.

Satu Kettusen kuvituksissa myös maalaukset, piirrokset ja valokuvat yhdistyvät tietokoneen avulla sekatekniikkakollaasiksi. Satu Kettusen kirjoittama ja kuvittama Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu voitti vuoden 2015 Rudolf Koivu-palkinnon. Myös Inka Nousiaisen kirjoittaman ja Satu Kettusen kuvittaman Yökirjan (2015) tunnelmalliset kuvat inspiroivat myös kuvituskerholaisia.

kirjat.jpg

Eric Carlen hengessä maalasimme suuria väripintoja akryylimaaleilla. Siveltimien lisäksi maalasimme villisti huiskien, töpötellen ja kerrostaen pesusienillä ja sormilla. Märkää maalipintaa kuvioitiin muun muassa haarukoiden avulla. Luimme runoja Anna-Mari Kaskisen Runomeri -runokirjasta ja aloimme kuvittaa merenalaisia mielikuvia. Oman kuvituksen pohjaksi valittiin yksi maalaus. Maalauksen päälle koostettiin kuvitusta leikkaamalla palasia maalauksista, väripapereista, poistokirjoista ja lehdistä. Sommitteluun, väreihin ja monipuoliseen materiaalien käyttöön kiinnitettiin erityistä huomiota.

maalausta.jpg

kollaasia.jpg

Valmiit kuvitukset ripustettiin kirjaston galleriatilaan, jossa ne ovat nähtävillä lokakuun loppuun saakka. Näyttelyn oheen koottiin myös pieni kirjanäyttely kuvituspajaan osallistuneiden lasten omista suosikkikirjoista ja erityisen hienosti kuvitetuista teoksista. Tervetuloa ihastelemaan!

Kuvat ja teksti: Taru Liikanen