Kunniamaininta Rikhardinkadun kirjaston taiteilijakirjakokoelmalle

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n tämän vuoden runouspalkinnot myönnetään runoilija Tuija Välipakalle teoksesta Take away (Paasilinna 2014) ja runoilija, toimittaja Karri Kokolle työstään runouden edistäjänä ja uudistajana. Kunniamaininnan saa Helsingin kaupunginkirjaston taiteilijakirjakokoelma ja sen luoja Emmi Martin. Palkinnot luovutettiin perjantaina 3.10. Turun kansainvälisillä kirjamessuilla. Palkintoraadissa olivat kulttuurintutkija Hanna Kuusela (raadin puheenjohtaja), kriitikko Maaria Ylikangas, runoilija Maria Matinmikko, Tuli&Savu-lehden vastaava päätoimittaja Jouni Teittinen ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko.

Taiteilijakirja laventaa kirjan käsitettä
 
Nihil Interit -runoustekopalkinnon kunniamaininta myönnetään Helsingin kaupunginkirjaston laajalle ja laadukkaalle taiteilijakirjakokoelmalle ja sen luojalle Emmi Martinille. Kirjasto on hankkinut taiteilijakirjoja (artists' books, livres d'artistes) vuodesta 2000 alkaen. Kokoelmassa on yli 400 teosta, sekä kotimaisia että ulkomaisia, uniikkeja ja painosmäärältään rajattuja teoksia. Kokoelma on esillä Rikhardinkadun kirjaston toisessa kerroksessa, jossa yleisö voi ihastella esimerkiksi Outi Heiskasen, Yoko Onon ja Olof Kankaan teoksia. Teoksiin voi tutustua myös RikArt-verkkogalleriassa.

Taiteilijakirja on taide-esine, jonka lähtökohtana on kirjan idea tai muoto. Taiteilijakirja johdattaa aivan toisenlaiseen lukemistapahtumaan kuin perinteinen kirja; taiteilijakirja haastaa ja laventaa kirjan käsitettä ja sitoo ainutlaatuisen solmun kuvataiteen ja kirjallisuuden välille.

– Taiteilijakirjojen materiaalit voivat olla lähes mitä vaan. Esimerkiksi puusta valmistettu kirja kutsuu lukemaan puiden syitä runona, tarinana, novellina tai esseenä. Teokset muuttavat arkista hyötyyn ja kulutukseen tähtäävää katsetta ja avaavat kokemuksen, joka ei palaudu kirjan eikä taideobjektin käsitteisiin. Perinteisestä taide-esineestä taiteilijakirja poikkeaa siinä, että sitä on tarkoitus koskea ja tutkia: se avataan kuten kirja, toteaa Maria Matinmikko.

Palkintoraadin mielestä Rikhardinkadun kirjaston kokoelma on ainutkertainen suojelukohde, jonka näkyvyyttä ja tärkeyttä se haluaa tunnustuksellaan korostaa.

Emmi Martin esittelee palkittua kokoelmaa 14.10.2014. Tapahtuma löytyy täältä.

 
Lisätietoja:

palkintoraadin puheenjohtaja Hanna Kuusela, puh. 050 514 2264, hanna.r.kuusela@gmail.com

Nihil Interit ry puheenjohtaja Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi

palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä, 050 553 7102, tiedotusnihil@gmail.com


www.nihilinterit.fi

www.facebook.com/nihilinterit

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö. Sen tehtävänä on edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runoudesta keskustelemista. Yhdistys julkaisee runouslehti Tuli&Savua, ylläpitää digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa ja järjestää erilaisia runotilaisuuksia, kuten Tuli&Savu-runoklubeja, joissa runon esittämisen keinoja uudistetaan ja poetiikoista keskustellaan.