Nyt on aihetta juhlaan - Rikhardinkadun kirjasto 135 vuotta!

Rakastettu Rikun kirjasto täyttää 1.9.2017 135 vuotta. Arkkitehti Carl Theodor Höijerin suunnittelema uusrenessanssia edustava tunnelmallinen kirjastorakennus avattiin yleisölle vuonna 1882 ja, se on Pohjoismaiden ensimmäinen varta vasten yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus. Lähiseudun muita Höijerin suunnittelemia rakennuksia ovat esimerkiksi Ateneum, Erottajan paloasema ja Hotelli Kämp.

Rahat tämän upean kirjastorakennuksen rakentamiseen saatiin kasaan rahankeräyksellä, jota koordinoi Helsingin Rouvasväen yhdistys, jonka sihteerinä toimi vuoteen 1866 saakka Zachris Topelius. Kantavana ajatuksena oli tarjota työväestölle mahdollisuus kehittää itseään ja viettää vapaa-aikaa sivistävissä merkeissä. Rahankeräyksen yksi suurimmista lahjoittajista oli Helsingin Anniskeluyhdistys.

Kirjastorakennusta on remontoitu useaan otteeseen vuosien varrella. Ensimmäinen suuri remontti tehtiin jo vuonna 1923, jolloin rakennusta korotettiin kolmannella kerroksella (joka edustaa uusklassista tyyliä) ja keskelle rakennusta tehtiin valtava pääportaikko.

Toinen suuri remontti kirjastossa tehtiin 1980-luvun loppupuolella, jolloin 1920-luvun remontissa rakennettu jättiläismäinen ja tilaa vievä pääportaikko purettiin ja ns. Kirjatorniin rakennettiin kauniit, viuhkamaiset kierreportaat parvikerroksineen. Remonttia täydennettiin vielä 2000-luvun alussa.

Rikhardinkadun kirjasto toimi Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjastona vuoteen 1986 saakka, jolloin uusi pääkirjasto valmistui Pasilaan. Rikun kirjasto on edelleen aktiivinen ja elinvoimainen kirjasto, jonka arkkitehtuurista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta monet tulevat nauttimaan kaukaakin ja vuosikymmenten taukojen jälkeen. Rikun kirjaston kokoelmissa on edelleen taidepainotus, joka juontaa juurensa aina vuodesta 1888 saakka. Siihen asti Suomen taideyhdistys vuokrasi näyttelyitään ja kokoelmiaan varten kirjaston huoneita käyttöönsä. Kirjastolla on myös erityinen, yli 400 kappaleen taiteilijakirjakokoelma, josta osa on aina esillä kirjaston toisessa kerroksessa, sekä selailtavissa verkossa Rikart-verkkogalleriassa.

Rikhardinkadun kirjastosta löydät tunnelmallisia lukunurkkauksia, komeita näkymiä yli Helsingin kattojen, valoisan lukusalin sekä monenlaisia työskentelytiloja ja laajat kokoelmat niin kauno- kuin tietokirjallisuuttakin. Tervetuloa tutustumaan!

Rikun 135-vuotisjuhlan ohjelma