Lainaa lepakkotutka kirjastosta

Tikkurilan kirjaston kokoelmiin on hankittu kaksi lepakkotutkaa eli lepakkodetektoria. Laitteella voi havaita lepakoiden tuottamaa ultraääntä ja paikantaa lepakoita. 

Lainattavissa olevat lepakkotutkat ovat malliltaan Magentan Bat5 -lepakkodetektoreita. Laitteiden laina-aika on 14 vuorokautta ja niitä ei voi varata. Lepakkotutkien saatavuustilanteen voi tarkistaa Helmet-sivustolla täältä.

.

Lepakkotutkan toimintaperiaate

Lepakot suunnistavat kaikuluotauksen avulla. Lepakkojen tuottamat ultraääniaallot eivät ole ihmiskorvin kuultavissa, mutta niitä voi kuunnella lepakkodetektorin avulla.  

Lepakkotutka ottaa kuulumattoman korkeataajuisen ultraäänen ja muuntaa sen taajuuksiksi välillä 100 Hz ja 12 kHz, jotka ovat ihmisen kuuloalue. Ilmaisin voidaan virittää vastaanottamaan 10 taajuusaluetta 130 kHz asti. Äänet kuullaan sisäänrakennetun vedenpitävän kaiuttimen kautta. 

Tikkurilan kirjastossa lainattavana oleva detektori käyttää lepakoiden äänten tunnistamiseen heterodynetekniikkaa. Siitä ja muista detektoritekniikoista voi halutessaan lukea Luontoselvitys Metsäsen Detektoritekniikat-dokumentista.

.

Lepakkotutkan osat

Lepakkotutkan osat

Säätimet  

Pyöriviä säätimiä on kaksi. Yhdistetty äänenvoimakkuuden päälle/pois kytkin ja suuri kalibroitu taajuussäädin, joka säätää signaalin olevan sekoitettuna lepakon ultraääneen.   

Pieni painikekytkin sytyttää LED-taskulampun. 

Näyttö 

LCD-näyttö näyttää taajuuden kvartsitarkkuudella 100 Hz:n sisällä.  

Kuulokeliitännät

Lepakkotutkaan voi kiinnittää kuulokkeet 3,5 millimetrin ulostulolla.

Paristot 

Lepakkotutka toimii neljällä AAA-paristolla. Varmista, että detektori on pois päältä, kun vaihdat paristoja. 

.

Käyttö 

Kytke lepakkotutkan virta päälle oikeanpuoleisen sivun pyörivästä säätimestä. Säädä samalla säätimellä tutkan volyymitaso sopivaksi.

Voit tarkistaa tutkan toimivuuden esim. hieromalla sormia yhteen tai kilisyttämällä avaimia. Molemmista syntyy ultraääntä, jonka detektori havaitsee ja muuntaa laitteen kautta kuultavaksi ääneksi.

Kääntele taajuussäädintä 30-45 kHz:n välillä. Suurin osa lepakoista ääntelee tällä taajuusvälillä.

Suuntaa lepakkotutkaa eri suuntiin ultraäänten paikantamiseksi. Usein on mahdollista paikantaa lepakko ennen sen näkemistä suuntaamalla detektori voimakkaimpaan ultraääneen. 

Lepakoiden havaitsemisen jälkeen taajuussäädintä voidaan hienovirittää parhaan mahdollisen signaalin saamiseksi. Jos on kaksi suhteellisen läheistä taajuusasetusta antavat samanlaisia signaaleja, valitse aina alempi.  

Lepakkotutkasta ei ole häiriötä lepakoille: se ainoastaan vastaanottaa ultraääntä, eikä minkäänlaisia signaaleja. Tutkan kaiuttimesta kuuluva ääni ei (oletettavasti) kiinnosta lepakoita, vaikka ne sen kuulisivatkin. 

Taulukko Suomen yleisimpien lepakoiden äänistä

Yllä taulukko Suomen yleisimpien lepakkolajien äänistä. Tarkempi taulukko Suomen eri lepakkolajien äänistä ja niiden taajuuksista Luontoselvitys Metsäsen verkkosivulla. 

Tarkemmat, englanninkieliset ohjeet Magentan Bat5-detektorin käyttöön täällä. 

.

Kuvituskuva: LiCheng Shih / Wikimedia Commons

Laitekuva: Vantaan kaupunginkirjasto