Kirjasto kotona - vinkkejä alakouluikäisille

Täältä löydät luettavaa, kuunneltavaa, katseltavaa ja tehtävää alakoululaisille niin koulussa kuin kotonakin.


LUETTAVAA JA KUUNNELTAVAA 

Helmet.fi E-kirjasto

Helmet E-kirjastosta löydät kirjaston sähköisen tarjonnan.

Ohjeet e-kirja -ja äänikirjapalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Ohjeet e-lehtipalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-lehdistä

Haluatko tehdä e-aineiston hankintaehdotuksen? Jätä ehdotuksesi tänne

Iltasatu.org

Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.

Kirjasampo

Kirjallisuuspalvelu Kirjasammon kautta on mahdollista päästä lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta, jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet. Linkki artikkeliin.

Papunet

Papunet tarjoaa tietoa, apua ja erilaisia materiaaleja ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla tai joille puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Papunetissä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille. Linkki Papunetin tietoa ja tarinoita -osioon.

Makupalat

Makupalat.fi-sivustolle on koottu myös satuja ja kuvakirjoja

Historian jännät naiset - tarinoita sähköpostiin alakoululaisille

Tilaa sähköpostiisi päivittäinen Historian jännät naiset –tarina! Toimittaja-kirjailija Maria Petterson julkaisee joka arkipäivä yhden alakouluikäisille sopivan tarinan. Tarinat ovat ilmaisia ja ne on tarkoitettu helpottamaan ja ilahduttamaan koululaisten ja näiden huoltajien päiviä.
Sähköpostikirjeen tilaaminen
Marian haastattelu Helsinki-kanavalla 

Selkokeskuksen e-aineistot

Tietokirjoja, satuja ja nuorten tarinoita selkokielellä 

Maksulliset äänikirjapalvelut

Maksullisia äänikirjapalveluja kuten BookBeatia ja Storytelia voi kokeilla 2 viikkoa maksutta.

Lukulumo

Monikielistä lasten kuvakirjapalvelu Lukulumoa voivat opetusalan ammattilaiset kokeilla maksutta 30 päivää. Lukulumo on tarkoitettu vain ammattilaiskäyttöön.

Epic digital library

Epic is an English language digital library that is free for librarians and teachers. Parents can try Epic for free for 30 days.

ETÄOPETUKSEEN

Sinin e-kirjavinkit 1.-6.luokille

Lasten ja nuorten erikoiskirjastonhoitaja Sini Helminen vinkkaa YouTubessa e-kirjoja 1-6.luokkalaisille. Kaikki vinkatut kirjat löytyvät Helmet-kirjastojen e-kirjakokoelmista. Useimmissa kirjoissa on pieni varausjono, joten varmistaaksesi kirjan saannin, kannattaa tehdä itsekin varaus!  Kirjalistoihin on merkitty, mikäli kirja on saatavilla myös muista e-kirjapalveluista. 

Kirjasto kotona Seppo.io -peli 1.–4.-luokkalaisille

Kirjasto kotona -peli soveltuu alakouluikäisen lapsen itsenäisesti kotona pelattavaksi. Peliä voi käyttää esimerkiksi osana etäopiskelua. Tässä pelissä aloitetaan aamu median parissa ja jatketaan suorittamalla pieniä tehtäviä, perustetaan oma kirjasto, jutellaan Veikko-papalle ja keksitään lukemista leluille. Monessa tehtävässä otetaan kuvia, joten tämä peli kannattaa pelata kännykällä. Pelin tehtävissä on myös ääniä. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla koodilla 435E73. Peli on jaettu myös Seppo.io -sivuston sisältökirjastoon, joten opettaja voi muokata siitä oman version, jos hänellä on Seppo.io käytössään.

Kirjahyllyseikkailu - Seppo-kirjallisuuspelejä alakoululaisille

Kirjahyllyseikkailu on alakoululaisille suunnattu kirjallisuusaiheinen Seppo-pelisarja, jossa vinkataan hyvää ikäryhmälle sopivaa kirjallisuutta ja tehdään kirjoihin liittyviä tehtäviä. Tehtävät voi suorittaa ilman kirjoja. Täysien pisteiden tavoittelu vaatii myös tiedonhaun taitojen harjoittelua. Pelejä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla, 1.–2.-luokkalaiset koodilla EB2C4D, 3.–4.-luokkalaiset koodilla BE719C ja 5.–6.-luokkalaiset 127815.
Pelit on jaettu myös Seppo.io -sivuston sisältökirjastoon, joten opettaja voi muokata niistä oman version, jos hänellä on Seppo.io käytössään.

Sanataidetehtäviä 1.–6.-luokkalaisille

Luettuihin kirjoihin perustuvia sanataidetehtäviä alakouluikäisille. Sopii sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen että vapaa-ajalle. Kirjan voi valita vapaasti. Materiaalin voit ladata täältä: Luettuihin kirjoihin pohjautuvia tehtäviä ala-asteikäisille

Kirjalliset jatkotarinat 1.–3.-luokkalaisille

Oheisen linkin takaa löytyy 1.-3.-luokkalaisille kirjallisuuteen liittyviä tehtäviä, joissa lapset voivat jatkaa itse tarinaa. Tarinat pohjaavat suosittuihin lastenkirjoihin. Kirjalliset jatkotarinat löytyvät erilliseltä sivulta.  

Kirjallisuuden eri genret tutuksi 3.-6.-luokkalaisille

Tehtävät on suunnitelty niin, että ne voi tehdä itsenäisesti ilman kotona olevia kaunokirjoja. Alussa virittäydytään tunnelmaan kuuntelemalla kirjavinkkejä eri kirjallisuuden genreistä, minkä jälkeen tehdään erilaisia tehtäviä, joissa tutustutaan kirjallisuuden genreihin. Tehtävät löydät sivulta bit.ly/genretopettajalle.

Siepatut sanat - visuaalisen runouden etätyöpaja 5-9.luokkalaisille

Valmis sanataidepaja etäkoulua käyville tai kenelle tahansa, joka haluaa hetkeksi siepata ympäristöstä löytyviä sanoja ja luoda niistä jotain uutta! Työpaja soveltuu erityisen hyvin 5-9.luokkalaisille, ja siihen on hyvä olla käytettävissä 2-4 oppituntia, valituista työtavoista riippuen. Materiaalia voi hyödyntää eri oppiaineiden yhteydessä - erityisen helppoa se on linkittää äidinkieleen ja kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja liikuntaan. Työpajaohjeet löydät Siepatut sanat -Helmet-artikkelista.

Pelikasvatuksellisia tehtäviä peruskoululaisille

Kurkista videopelien historiaan tai kokeile oman lautapelin tekemistä. Tästä etäopetuksen tueksi tehdystä tehtäväpaketista löydät pelikasvatuksellisia tehtäviä joissa tutustutaan peleihin ja pelaamiseen. Osassa tehtävistä harjoitellaan tiedonhakutaitoja, osassa päästetään luovuus valloilleen. Tehtävät soveltuvat parhaiten peruskoululaisille 5. luokasta eteenpäin. Löydät tehtävät täältä: Kirjastoilta kouluille - Pelikasvatus.

KIRJASTOSOME JA -STRIIMIT

Oodin satutunnit ja muut striimit

Helsinki-kanavalta löytyy tallenteina Oodista keväällä 2020 lähetettyjä satutunteja, satujoogaa ja kirjailijavierailuita. Kurkkaa esimerkiksi: 

Linda Liukas lukee Hello Ruby-kirjojaa

Kirjastokurren Instagram-sivut

Kun suurin osa opiskelee kotoa käsin ja vain oravilla on lupa seikkailla vapaasti, tarvittiin yhteinen paikka kirjavinkeille, tarinoille ja kirjastolaisten keksimälle tekemiselle.
Meitä kurren apulaisia on monta. Teemme töitä ala- ja yläkoululaisten kanssa, alle kouluikäisiä unohtamatta! @kirjastokurren löydät Instagramista. Tiliä ylläpitää Espoon kaupunginkirjasto.

Lukukoira Nekun etävastaanotto

Lukukoira Nekku ja oppipoikansa Pätkis ottavat vastaan lukijoita Zoomissa videoyhteydellä. Lisätietoja löydät Helmet-artikkelista.

Kirjastokaistan ohjelmat

Kirjastokaistan lastenohjelmista löytyy mm. lukukoira Sylvin seikkailuja ja lasten animaatioita. 

Kirjasto kotiin -podcast kirjastolaisille ja opettajille

Poikkeuskeväänä 2020 tehdyssä Kirjasto kotiin -podcastissa Pirkanmaalla ja Helsingissä työskentelevät kirjastolaiset keskustelevat lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Podcast on suunnattu erityisesti kirjastolaisille, opettajille ja muille lasten ja nuorten kirjoista kiinnostuneille aikuisille.

MUUT VINKIT

Lukuliikkeen vinkit

Lukuliike koostaa vinkkejä lukuinnon ylläpitämiseen etäopetuksessa ja kotona. Uusia vinkkejä on luvassa joka päivä ainakin sataan vinkkiin saakka. 

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

Niilo Mäki Instituutti julkaisi viime keväänä juhlavuotensa kunniaksi 30 lukulähetystä. Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja. Kaikki lukutuokiot löytyvät lukutuokiosivustolta.

Teatteri Hevosenkengän satukanava

Teatteri Hevosenkengän oma Satukanava, jolla näyttelijä Eero Ahre lukee Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja. 

Konserttikeskuksen etäkonsertit

Konserttikeskuksen laadukasta ohjelmistoa eri ikäisille lapsille tarjotaan nyt etänä Konserttikeskuksen etäkonsertit -sivulla. Aiemmat esitykset myös katseltavissa.

Spoofy - kyberturvallisuuden sanastot ja ilmiöt

Spoofy on viihteellinen oppimispeli, jossa opetellaan digiturvataitoja. Maksuton mobiilisovellus sopii erityisesti pienille koululaisille, jotka opettelevat juuri matkapuhelimen ja netin käyttöä. Pelin on tuottanut IT-palveluyhtiö CGI yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Virtuaalinen Annantalo

Vinkkejä ja ideoita perheille kotona taiteiluun Virtuaalisesta Annantalosta. 

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Kulttuuria kotona -sivut

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuille päivitetään jatkuvasti uusia vinkkejä.


Kuva: Maarit Hohteri, Helsingin kaupunki