Kirjasto kotona – vinkkejä perheen pienimmille

Täältä löydät luettavaa, kuunneltavaa, tehtävää ja katseltavaa varhaiskasvatusikäisille niin kotona kuin päiväkodissakin.

Luettavaa ja kuunneltavaa

Helmet.fi:n e-kirjasto

Helmetin e-kirjastosta löydät kirjaston sähköisen tarjonnan.

Ohjeet e-kirja -ja äänikirjapalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-kirjoista

Ohjeet e-lehtipalveluihin
Usein kysytyt kysymykset e-lehdistä

Haluatko tehdä e-aineiston hankintaehdotuksen? Jätä ehdotuksesi tänne.

Iltasatu.org

Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.

Kirjasampo

Kirjallisuuspalvelu Kirjasammon kautta on mahdollista päästä lukemaan lastenkirjallisuutta, jonka tekijänoikeudet ovat rauenneet. Linkki artikkeliin.

Papunet

Papunet tarjoaa tietoa, apua ja erilaisia materiaaleja ihmisille, jotka eivät kommunikoi puhumalla tai joille puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sekä heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille. Papunetissä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille. Linkki Papunetin tietoa ja tarinoita -osioon.

Makupalat

Makupalat.fi-sivustolle on koottu myös satuja ja kuvakirjoja.

Selkokeskuksen e-aineistot

Tietokirjoja, satuja ja nuorten tarinoita selkokielellä 
Verkkokirjoja selkokielellä eri aiheista eri ikäisille

Maksulliset äänikirjapalvelut

Maksullisia äänikirjapalveluja kuten BookBeatia ja Storytelia voi kokeilla 2 viikkoa maksutta.

Lukulumo

Monikielistä lasten kuvakirjapalvelu Lukulumoa voivat opetusalan ammattilaiset kokeilla maksutta 30 päivää. Lukulumo on tarkoitettu vain ammattilaiskäyttöön.

Lukuvalmentaja Junior -palvelu

Helsingin kaupunginkirjaston Lukuvalmentaja junior palvelee asiakkaitaan myös kirjastojen ollessa kiinni. Valmentajan tapaaminen ja kirjakassivalmennus ovat sulkuaikana poissa käytöstä, mutta sähköpostivalmennuksia voi edelleen tilata sekä suomeksi että ruotsiksi. Palvelu on suunnattu 0–17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Toimintaideoita

Kirjastokurren Ulkoilupeli ja kirjavinkit lapsiperheille

Tervetuloa seikkailemaan ja lukemaan Kirjastokurren matkassa. Katso peliohjeet ja kirjavinkit Helmet-artikkelista.

Aparaattisaari eskareille

Mediakasvatuspeli Aparaattisaari eskareille. Lisätietoa löydät Helmet-artikkelista.

Kuvakirjavaalit

Kotona tai päiväkodissa voi järjestää kuvakirjavaalit! Helsingin kaupunginkirjaston ladattavat ohjeet kuvakirjavaalien järjestämiseen sulkuajan oloihin. Täältä puolestaan löydät alkuperäisen ohjeen kuvakirjavaaleihin.

Kirjastoleikki

Kun kirjastoon ei pääse oikeasti, siellä voi käydä leikisti! Alta voit ladata Helsingin kaupunginkirjaston ohjeet kirjastoleikin järjestämiseen päiväkodissa. Tiedostosta löytyy myös tulostettavaa rekvisiittaa leikin järjestämiseen. Ladattava kirjastoleikki-materiaali.

Pikkuotus etsii ystävää -Seppo.io-peli

Pikkuotus on aina elänyt yksin. Nyt se haluaa löytää ystävän. Auta otusta matkalla tekemällä sanataideharjoituksia. Ystävä voi olla lähempänä kuin luulisikaan! Peli sopii lapsen ja aikuisen yhdessä pelattavaksi. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io -sivuilla koodilla DDBA52.

Kirjastosome ja -striimit

Kaikista lasten etätapahtumista ja etäsatutunneista löydät ajantasaista tietoa Helmet-tapahtumasivuilta

Kirjavoron kirjavinkkejä päiväkodeille

Helsingin kaupunginkirjaston Kirjavoron vinkkituokiot ovat videoituja satutuokioita, jotka sisältävät kuvakirjavinkkejä kolmesta eri teemasta: seikkailu, ystävyys ja tunteet.

Oodin satutunnit ja muut striimit

Helsinki-kanavalta löytyy tallenteina Oodista lähetettyjä satutunteja, satujoogaa ja kirjailijavierailuita. Kanavalla joka arkipäivä myös suoria streameja. Kurkkaa esimerkiksi seuraavat: 

Linda Liukas lukee Hello Ruby-kirjojaan
Riina Katajavuori lukee kuvakirjaansa Kaksi kotia

Satu- ja lorutuokiovideoita

Satu- ja lorutuokiot muuttivat kirjastosta Youtubeen. Satutuokioissa selviää mm. söikö hiiri kuun? Entä millainen on kaarnaveneen matka? Lorutuokioissa aikuinen leikittää 0-6 -vuotiasta lasta lorujen tahdissa ja ohjaajan opastamana. Aikuinen myös pääsee mukaan lausumaan loruja ääneen, sillä ohjaaja toistaa lauseet kaksi kertaa peräkkäin. Siispä tervetuloa leikittämään lasta lorujen tahdissa ja ohjaajan opastamana. Videoita tuottaa Vantaan kaupunginkirjasto.

Löydät satu- ja lorutuokioita HelmetVantaan Youtube-kanavalta 

Varjoteatteria ja satutunteja Kirjastokurren Youtube-kanavalla

Kirjastokurre-youtubekanavalta löydät Espoon lastenkirjastolaisten ja lapsiryhmien tekemiä videoita. Katso vaikka Äitini on piikkisika varjoteatteriesitys tai viisikielinen satutunti.

Kirjastokurren Instagram-sivut

Kirjastokurren Instagram on yhteinen paikka kirjavinkeille, tarinoille ja kirjastolaisten keksimälle tekemiselle. Meitä kurren apulaisia on monta. Teemme töitä ala- ja yläkoululaisten kanssa, alle kouluikäisiä unohtamatta! @kirjastokurren löydät Instagramista. Tiliä ylläpitää Espoon kaupunginkirjasto.

Kirjastokaistan ohjelmat

Kirjastokaistan lastenohjelmista löytyy mm. lukukoira Sylvin seikkailuja ja lasten animaatioita.

Muita vinkkejä

Oma kurkkaus 

Oma kurkkaus on Espoon kaupungin tarjoama kokoelma kaikille lapsille, lapsiryhmille ja perheille tarkoitettuja maksuttomia kulttuurisisältöjä, jotka ovat turvallisia myös koronan keskellä. Ajankohtaiset sisällöt päivittyvät tälle sivulle.

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

Juhlavuotensa kunniaksi Niilo Mäki Instituutti julkaisee 30 lukulähetystä arkipäivisin klo 8 maanantaista 23. maaliskuuta 2020 alkaen. Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja. Myös aiemmin julkaistut lukutuokiot löytyvät lukutuokiosivustolta.

Teatteri Hevosenkengän satukanava

Teatteri Hevosenkengän oma Satukanava, jolla näyttelijä Eero Ahre lukee Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja. 

Konserttikeskuksen etäkonsertit

Konserttikeskuksen laadukasta ohjelmistoa eri ikäisille lapsille tarjotaan nyt etänä Konserttikeskuksen etäkonsertit -sivulla. Aiemmat esitykset myös katseltavissa.

Virtuaalinen Annantalo

Vinkkejä ja ideoita perheille kotona taiteiluun Virtuaalisesta Annantalosta

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Kulttuuria kotona -sivut

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuille päivitetään jatkuvasti uusia vinkkejä.

Kuva: Stephen Andrews, Unsplash