HelMetin uudet kirjoitussarjat: poppia ja Poroilaa

HelMet.fi käynnistää alkaneen vuoden 2016 kunniaksi kaksi mielenkiintoista kirjoitussarjaa, joissa pureudutaan pintaa syvemmälle uusiin ja vanhempiin musiikki-ilmiöihin meillä ja maailmalla.

Suomalaisen musiikkikirjastotyön grand old man Heikki Poroila, joka on tunnettu ainutlaatuisen työuransa lisäksi myös terävästä kynästään, kirjoittaa HelMet.fi:lle säännöllisen epäsäännöllisesti. Aiheet voivat olla musiikin sisällä tai sen liepeillä mitä vain, mutta käsittelytapa on taatusti aina persoonallinen, virkistävä ja ajatuksia herättävä.

Heikki Poroila Keravalla.jpg

Nuuskiva journalisti Poroila.

Ensimmäisessä artikkelissa Kaustinen meets Pekka Pohjola meidät tutustutetaan Juha Kujanpäähän, mainioon kotimaiseen musiikintekijään - jonka tuore äänite Kultasiipi on muuten juuri ilmaantunut kokoelmiimme.

 Kultasiipi.jpg

Heikki Poroila: Kaustinen meets Pekka Pohjola

Kaikkien aikojen pop-vuosi 1966

Tasan 50 vuotta sitten – vuonna 1966 – populaarimusiikissa oli käynnissä ennenkuulumattoman rikas ja mielikuvituksellinen kausi. Vaikutteita imettiin kaikkialta, ja musiikki muutti muotoaan jatkuvasti. Kokeilut eivät onneksi jääneet vain underground-ilmiöiksi, vaan musiikin koko kirjo heijastui myyntilistoilla. Albumista tuli vuoden 1966 aikana itsenäinen taidemuoto ja populaarimusiikkiin alettiin suhtautua vakavammin kuin ennen.

Sounds_of_Silence_BANNERI_P.jpg

1966 oli murrosten vuosi, jolloin moni tulevien vuosien ilmiö alkoi saavuttaa suosiota. Jukka Uotilan nyt käynnistyvässä kuukausittain julkaistavassa sarjassa käydään läpi vuoden kohokohtia ja lavennetaan niiden merkitystä koko sen jälkeiseen aikaan musiikkimaailmassa.

Sarjan ensimmäisessä osassa Jukka valottaa laulaja-lauluntekijä-ilmiötä lähtien liikkeelle Simon & Garfunkelin levytyksestä The Sound of Silence, joka kipusi singlelistojen kärkeen viisikymmentä vuotta sitten tammikuussa 1966.

jukka_liverpool.jpg

Pop-guru Jukka Uotila Liverpoolissa.

Kaikkien aikojen pop-vuosi 1966: Tammikuu

Teksti: Tommi Viitamies