Helmetin vinyyliuutuuksia elokuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta säännöllisesti huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan sen.

HAARE: Apocalypse

HAARE: Meditations

Haare-nimen takaa löytyy Ilkka Vekka, joka vaikuttaa myös mm. Seremoniassa ja Steel Mammothissa. Joillakin Haare-julkaisuilla on mukana myös Verdura-levymerkin perustaja Janne Martinkauppi (mm. Can Can Heads, Deciders). Lähemmäs kaksikymmentä vuotta musiikkia tehneen Haaren luoma, massiivisena eteenpäin vyöryvä äänimaisema on hioutunut vuosien varrella todella suvereeniksi. Yksi Haaren innokkaimmista faneista on brittieksentrikko Julian Cope. Näiden Heavy Meditationin julkaisemien albumien painokset ovat erittäin rajoitetut. Onneksi artisti lahjoitti jalomielisesti yhden kappaleen kumpaakin Helmet-kirjastoille.

KUOLEMAN TAPPANEET - punkrockia pienkustanteilta 1977-1983

Suomalaisia pienlehtiä ansioituneesti arkistoineen Juho Hännisen toimittama Kuoleman Tappaneet -antologia (Svart Records) on eräänlainen "Suomen Killed By Death". Kokoelma esittelee aikanaan ilman levytyssopimuksia jääneitä punkbändejä eri puolilta Suomea. Biisit ovat vilpittömän tarttuvia, ja koko paketti on muutenkin todella innostava. Kokonaisuuden kruunaa Jyrki Nissisen kuvittama erittäin informatiivinen 50-sivuinen liitevihko, joka taustoittaa yhtyeet mainiosti. Tärkeä julkaisu!

IGGY POP / ALVA NOTO / TARWATER: Leaves of grass

Iggy Popin seikkailut rock-kuvioiden ulkopuolella jatkuvat. Julkaistuaan kaksi levyllistä ranskalaisten chansonien innoittamaa tunnelmointia (Preliminaires ja Après), siirtyy hän tässä projektissa asteen verran kokeellisempaan suuntaan. Iggy lausuu nimittäin Walt Whitmanin runoja, säestäjinään uudemman saksalaisen kokeellisen elektronimusiikin legendat Alva Noto ja Tarwater. Taustat napsuvat ja biitit muljahtelevat takuuvarmasti, ja Iggyn ääni on silkkaa hunajaa.

JANNE WESTERLUND: There's a passage

Janne Westerlundin kolmannen soololevyn avausraita "So Messed Up" käynnistyy moniäänisellä, kirkkomusiikkia muistuttavalla kuorolaululla (kuorossa mukana mm. brittifolkhahmo Richard Dawson) hartaan kauniisti. Westerlundin levyn tunnelma on ajoittain jopa lohduttomaltakin tuntuva, lopulta kuitenkin puhdistava kokemus. Instrumentaatio on aikaisempia soololevyjä monipuolisempi, ja jotkut kappaleista tuovat mieleen hyvinkin voimakkaasti Westerlundin Plain Ride -yhtyeen. Levyllä kuuluvat ajoittain myös Circle-vaikutteet. "Ydinaukio" on versio heidän kappaleestaan, lisäksi "Sick Child" löytyy erilaisessa muodossa Circlen tuoreelta Terminal-levyltä. Yksi kohokohdista on suomenkielinen "Kuoleman lautturin tytär", joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna myös yhteissinglellä Jukka Nousiaisen kanssa.

SAKSET: Lahja

Tämänkertaisten vinkkien toinen Circle-yhteyksiä omaava julkaisu on Sakset-superkokoonpanon debyyttlilevy Lahja. Jussi Lehtisalon, Tomi Leppäsen, ja viime vuosina elektronisen musiikin tekijänä näkyvästi aktivoituneen Läjä Äijälän trio tekee ehdotonta ja synkästi junnaavaa musiikkia. Keskeisenä vaikutteena on luultavasti toiminut ainakin Martin Revin ja Alan Vegan Suicide. ”Tämä musiikki vastaa seksiä”, todettiin levyn julkaisseen Ektron tiedotteessa.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia kesäkuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia huhtikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016