Helmetin vinyyliuutuuksia huhtikuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan äänitteen.

PEKKA AIRAKSINEN / SPERM / SAMSA TRIO: Works 1968-1976

Suomalaisen kokeellisen musiikin legenda Pekka Airaksinen on 2010-luvulla alkanut jälleen keikkailla jonkinasteisen hiljaiselon jälkeen. Uudelleenjulkaisujen lisäksi Airaksinen tuottaa myös erittäin aktiivisesti uutta musiikkia.

Saksalaisen Vinyl On Demandin vuonna 2015 julkaisema Works 1968-1976 -boksi kokoaa yhteen Airaksisen uran alkuvaiheiden tuotannon. Nämä lähes myyttisen maineen saavuttaneet levyt ovat todellisia keräilyharvinaisuuksia ja nyt vihdoinkin laajemmin kuultavissa.

Airaksisen soolotuotannosta kokoelmalta löytyy One Point Music -albumi. Spermiltä on mukana 3rd Erection -seiskatuumainen, Prem-ep, Suite 71 ja Shh!-lp. Kokonaisuuden täydentävät Samsa Trion samanniminen levy, Omar Williams / Donald Bane / Pekka Airaksinen -trion Pagoda-ep sekä Mytologisen Duon (Airaksinen & A. Helander) Golden Age-lp.

ERIC SIDAY: Sounds of Now

Psykoakustisen musiikin pioneeri Eric Siday työskenteli aikanaan tiiviisti mm. Robert Moogin kanssa. Siday ujutti musique concreten äänimaisemaa televisiosarjojen tunnusmusiikkiin (mm. Doctor Who) sekä mainosmusiikkiin. Siday kutsui tieteellistä äänitutkimuskonseptiaan nimellä "The Ultra Sonic Perception". Tämä Dual Planetin julkaisema kokoelma sisältää "äänilogoja" ja ns. katalogimusiikkipätkiä ja on kerätty lähinnä 10-tuumaisilta 78RPM-levyiltä.

CHAIN REACTION : ORIGINAL SOUNDTRACK MUSIC

Dual Planetin julkaisema australialaisen "ozploitaatio"-kulttileffa Chain Reactionin futuristinen ja pahaenteisen apokalyptinen soundtrack. Tunnelma muistuttaa jonkin verran John Carpenterin elokuvamusiikkia, toteutettuna kuitenkin hivenen diskommalla otteella. Säveltäjä Andrew Thomas on käytännössä melko vähän tunnettu tekijä. Tämä julkaisu kuitenkin korjaa tilannetta edes jonkin verran.

BORBETOMAGUS: Vole Lotta Love

Vuonna 1979 perustettu yhdysvaltalainen Borbetomagus soittaa äärimmäisen fyysistä ja äänekästä vapaata improvisaatiota kahden fonin ja sähkökitaran voimin. Todella pitkän uran myötä Donald Miller, Jim Sauter ja Don Dietrich ovat muovautuneet saumattomaksi yksiköksi, joka kykenee tuottamaan häkellyttävän valtavan äänimassan. Fonistien tavaramerkkinä on saksofoniensa kellojen asettaminen vastakkain, millä saadaan aikaan omalaatuinen feedback-ilmiö. Suomalaisen Tyyfus-levymerkin julkaisema Vole Lotta Love -albumi on taltiointi trion legendaariselta Semifinalin keikalta vuodelta 2005.

TARZANA: Alien wildlife estate

TOMUTONTTU: Tomutonttu

Spencer Clarkin ja James Ferraron muodostama Skaters-duo oli 2000-luvun alkupuolella yksi keskeisimmistä ns. hypnagogisen musiikin tekijöistä. Jan Anderzénin Kemialliset Ystävät -yhtye vietti hiljattain peräti 20-vuotisjuhliaan. Viime vuosina Anderzén on kuitenkin keskittynyt enemmän soolotuotantoon Tomutonttu-nimellä sekä kuvataiteeseen. Clarkin ja Anderzénin Tarzana-duolta on toistaiseksi julkaistu vain yksi kasetti ja yksi albumi, molemmat Clarkin Pacific City Sound Visions -levymerkillä. Tarzanan musiikki on tekijöidensä näköistä, eräänlaista sumuista ja kosmista huomispäivän exoticaa. Myös Tomutontun samanniminen debyyttijulkaisu löytyy Helmetin kokoelmasta Peippo-levymerkin julkaisemana 10" vinyylinä.​

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016