Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta säännöllisesti huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan sen.

ANDE SOMBY: Yoiking with the winged ones

Äänitaiteilija Chris Watson oli yksi kokeellisen elektropunkryhmä Cabaret Voltairen perustajajäsenistä. Nykyään Watson on arvostettu luonnonäänien tallentaja. Hän on tehnyt kenttääänityksiä eri puolilla maailmaa, mm. Meksikossa, Keniassa ja Skotlannissa. Jälkikäsittelemättömien, konkreettisten dokumenttien julkaisemisen lisäksi hän on käyttänyt ympäristötallenteitaan kollaasimaisesti sävellystensä elementteinä.

Tällä Lofooteilla kesällä 2014 äänitetyllä levyllä äänessä on saamelainen Ánde Somby, joka joikaa otsikon mukaisesti yhdessä pohjoiseen saapuneiden muuttolintujen kanssa. Levyn a-puolelta löytyy kolme innovatiivisen Sombyn omaa sävellystä. Tuotantojälki on kautta linjan kristallinkirkasta, vinyylikaiverrus on todella onnistunut ja äänimaisemat massiivisia.

PINK TWINS / DEFUNENSEMBLE: Inwards to infinity

Jusu ja Vesa Vehviläisen duo on tehnyt taidetta jo noin 20 vuotta. Heidän luomansa audiovisuaalinen vyöry onkin hioutunut todella kokonaisvaltaiseksi. Tämä 10" levy on taltioitu vuonna 2011 yhdessä nykymusiikkiryhmä Defunensemblen kanssa. Julkaisun b-puoli koostuu 50 "locked groovesta" eli eräänlaisista lyhyistä luupeista, jotka jäävät toistumaan riippuen siitä, mihin kohtaan neula lasketaan.

PETER JEFFERIES / JONO LONIE: At swim 2 birds

Uusiseelantilaisen Peter Jefferiesin musiikki on aina ollut ainutlaatuisen melankolista. Tämä Jono Lonien kanssa äänitetty instrumentaalilevy ilmestyi alunperin maineikkaalla Flying Nun-levymerkillä vuonna 1987. Molemmat muusikot ovat Dunedinista, joka on jo pitkään ollut keskeinen paikka Uuden-Seelannin kokeellisen musiikin kentällä. Levy on todella monipuolinen: tunnelma liikkuu saumattomasti ambienthälystä eteeristen piano-osioiden kautta kulmikkaampaan kitarointiin ja rokkaavampiin sfääreihin. Tämä julkaisu on osa Captured Tracks -levymerkin laajaa uusiseelantilaisen musiikin uudelleenjulkaisusarjaa.

ALVARO: Drinkin my own sperm

Chileläinen Alvaro Peña oli mainostoimistopäällikkö kunnes luopui urastaan ja päätyi lontoolaiseen squattiin tavoittelemaan haavettaan muusikkoudesta. Yksi Alvaron kämppiksistä oli muuan Joe Strummer, ja Alvaro olikin yksi The 101'ers -yhtyeen perustajista. Alvaron alunperin omakustanteena julkaisema Drinkin My Own Sperm on riemastuttava ja hämmentävä kokonaisuus. Alvaron musiikin on kuvailtu olevan kuin yhdistelmä Brian Enon varhaisempaa rocksoundia ja jonkinlaista kajahtanutta loungemusiikkia Andeilta. Levyn raflaavan nimen vuoksi BBC laittoi sen tuoreeltaan soittokieltoon. Tässä Feeding Tube -levymerkin vinyyliuudelleenjulkaisussa on mukana lyriikkaliite sekä Brian Turnerin ja Byron Coleyn kirjoittama liitevihkonen.

V/A: Autiosaaren lautturi

Svart Recordsin julkaisemalla mainiolla Dingo-tribuutilla ääneen pääsevät isompien nimien sijasta indieartistit. Pelkän Välimerkin melankolinen, Low/Dirty Three -henkinen "Valomerkki" asettaa alkuperäisen tekstin hienosti uuteen valoon. Seksihullut tulkitsevat takuuvarman rämisevästi modernin klassikon "Facebookissa", Porilaisen Saijaa Saijaan tulkinta "Hullu Henri"-kappaleesta on jonkinlaista krautsuomirockia. Lasten Hautausmaan esittämä "Mirah" voisi aivan hyvin olla yhtyeen omaa tuotantoa. Ville Leinonen liikkuu tällä kertaa hyvinkin lempeilla taajuuksilla. Kuudes Silmä ja Maailmanloppu tarjoilevat hivenen retrompaa uuden aallon soundia, kun Rainbowlicker, Kesä ja Flaming Tapes Jon & S.A. Hynninen puolestaan tuovat Dingon lähemmäksi tämän päivän elektromaisemia.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia elokuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia kesäkuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia huhtikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016