Kirjoita oman elämäsi musiikkielämäkerta

Viime vuosina on puhuttu paljon perhehistorioiden ja -tarinoiden kirjoittamisesta muistiin. Näin eri sukupolvien kokemukset välittyisivät tulevaisuuteen uusien sukupolvien tiedoksi arjen ja ihmisten historiasta.

Kirjoittaminen voi olla myös hyvin henkilökohtaista, vain itselle tarkoitettua. Se voi auttaa hahmottamaan oman elämän ratkaisuja, tapahtumia ja tunteita, jotka ehkä pitkäänkin ovat kulkeneet mukana omissa kokemuksissa. Kirjoittaminen voi perustua elämänhistorian arkisille tapahtumille ja kokemuksille, mutta siinä voi käsitellä rohkeasti myös kipeitäkin asioita. Parhaimmillaan tämä muistelu antaa perspektiiviä tapahtumille, jotka aikanaan tuntuivat käsittämättömiltä ja jäivät ehkä vaivaamaan pitkäksikin aikaa. 

Yksi mielenkiintoinen tapa tarttua omiin tunteisiin ja kokemuksiin on peilata niitä omaan elämäänsä vaikuttaneen musiikin kautta. Omiin muistoihin saa hauskaakin näkökulmaa, kun muistelee tapahtumia musiikin säestyksellä: Mikä musiikki on kulkenut mukana läpi elämän tyrskyjen ja tyventen? Mitä musiikkia kuuntelin kun kohtasin ja sitten menetin ensirakkauteni? Mikä musiikki saa minut tanssimaan, mikä taas lohduttaa surussa? Mitä kuuntelin teininä, kun halusin epätoivoisesti kuulua jengiin ja olla cool? Vai kapinoinko kaikkea vastaan, ja kuuntelin niin erilaista musiikkia, ettei varmasti kukaan maailmassa ollut yhtä alternative?

Tästä kaikesta voi kirjoittaa elämäkerran, joka varmasti koskettaa ja tuo mieleen tunteita ja muistoja. Samalla voi koota myös elämänsä ”soundtrackin” ja laittaa sen soimaan levyhyllystä tai netistä. Kirjastosta löytyy myös paljon musiikkia, jota ei verkosta välttämättä löydy.

Kirjastossa on myös erinomainen kokoelma musiikkikirjoja. Ne kertovat juuri niiden muusikoiden ja säveltäjien elämästä, jotka ovat olleet vaikuttamassa sinunkin elämääsi.

Tervetuloa tutustumaan kirjaston tarjontaan! Samalla voi löytää jotain aivan uutta, jota ei koskaan ajatellutkaan kokeilevansa! Kirjastoissa on nykyään paljon mahdollisuuksia myös musiikin tekemiseen soittohuoneissa ja studioissa. Vanhoja LP-levyjä tai c-kasetteja voi digitoida CD-levylle. Levyjä, nuotteja, ja musiikkirjoja löytyy erinomainen kokoelma.Vinkkejä hyvistä musiikkikirjoista:

Critchley, Simon: Bowie

Sutro, Dirk: Jazz for dummies

Hämäläinen, Jyrki: Tähtien tuska ja kimallus : tie, totuus ja elämöinti 1959-1993

Kontiainen, Vesa: Aitoa suomirokkia : Poko Rekordsin historia

Similä, Ville: Valtio vihaa sua : suomalainen punk ja hardcore 1985-2015

Riding, Alan: Ooppera

Hertzen, Pirjo von: Mentäiskö oopperaan!

Lazarus, John: Oopperan käsikirja

Waugh, Alexander: Klassinen musiikki : Uusi tapa kuunnellaTeksti: Joni Timonen