Musiikkivinkkejä osa 4

Musiikkivinkkejä-artikkelisarjassa esittelemme Helmetin kokoelmista löytyviä mielenkiintoisia äänilevyjä julkaisuajankohdasta, -formaatista ja tyylilajista riippumatta. 

Aiemmat osat: Osa 1, Osa 2, Osa 3.

Cedric Im Brooks - Cedric Im Brooks & The Light Of Saba

Saksofonisti Cedric Im Brooks oli yksi Jamaikan monipuolisimpia muusikoita ja tällä vuonna 2003 julkaistulla kokoelmalla on tyylikkäästi esitelty hänen soolotuotantonsa helmiä. Kokoelman kappaleet ovat vahvoilla jazz- ja funk-mausteilla varustettua reggaeta, jotka erottuvat monipuolisuudellaan muusta 1970-luvun roots-reggaesta. Uskoisinkin kokoelman olevan kokeilemisen arvoinen myös niille jotka eivät muuten reggaesta niin innostukaan. Brooks hurahti 60/70 -lukujen taitteessa Rastafarismiin ja levyttikin rastarumpali Count Ossien kanssa ainutlaatuisen tripla LP:n ”Grounation”. Myös tällä kokoelmalla on paljon kauniita kaikuja tuosta hurahduksesta.

Ba ba boom : Classic rock steady and reggae 1967-1972

Duke Reidin Treasure Isle -levymerkki oli Coxsone Doddin Studio Onen ohella yksi vaikutusvaltaisimmista 1960-luvun Jamaikalaisen populaarimusiikin julkaisijoista. Aiheesta on toki tehty aivan käsittämättömän monta kokoelmaa mutta tämä on henkilökohtainen suosikkini, johon on valittu käsiteltävissä oleva määrä kappaleita tunnetummista harvinaisempiin. Kauniita stemmalauluja ja muutenkin sielukasta menoa tulee oikealta ja vasemmalta. Luulisinkin että saman aikakauden soul-musiikin ystävät voisivat innostua näistä kappaleista.

Prince Alla - Only love can conquer : 1976-1979

Prince Alla on yksi populaarimusiikin historian vakuuttavimpia raamatun tulkitsijoita. Tarinat ovat hieman huvittavallakin tavalla kaukana Amsterdamin ”reggaehenkisten” coffee shoppien maailmasta, vaikka nämä kappaleet myös varmasti niissä soivat. Mutta mikäli aihepiiri ei ole sitä kaikista ominta, ei se mielestäni kuuntelua ole haitannut. Tiettyä monotonisuutta tämän ajan kappaleissa usein on, mutta rauhassa kuunneltuna kappaleiden tekstuurit alkavat elää ja huomaatkin yhtäkkiä kuunnelleesi levyn loppuun asti. Näistä kappaleista on myös King Tubby tehnyt monta erittäin kovaa dubiversiota joista monet löytyvät ”King Tubby & Soul Syndicate : Freedom sounds in dub” -nimiseltä levyltä.

Peruslätkä

Peruslätkä on kotimaisen elektronisemman dubin klassikko-kokoelmia joka aikanaan loi hämmennystä myös äärimmäisen sekavalla paketoinnillaan: jonkinlaisesta biomassasta luotu härskin näköinen ”laukku” jonka sisällä on kierrätyspaperille kopioitu biisilista ja kattava kiitosluettelo joka antaa koko paketille miellyttävän skitsofreenisen fiiliksen. Musiikillisesti liikutaan Rhythm & Sound -projektia muistuttavasta dub teknosta yleiselektroniseen tyylittelyyn jossa on miellyttävää kotikutoisuutta ja ennakkoluulottomuutta. Aivan liian vähälle arvostukselle jäänyt levy!

Willi Williams - Natty with a cause

Digidub & steppers on lähinnä Iso-Britanniassa 80- ja 90-luvuilla kehittynyt roots-reggaen digitaalisempi alajuonne. Ominaista tälle musiikille on usein hieman pään nyökyttelyyn kannustava marssimainen rytmi jota löytyy tältäkin levystä runsaasti. Jah Shaka on tämän genren ehdoton kuningas ja hän liittyy tähänkin levyyn ollessaan sen julkaisija. Willi Williams on tämän levyn julkaisun aikoihin (1992) jo pari-kolme vuosikymmentä musiikkia tehnyt roots-veteraani. Levyn digitaaliset soundit kuulostavat melko simppeleiltä elleivät jopa halvoilta, mutta mielestäni ne ovat silti yksi parhaista asioista tällä levyllä ehdottomassa napakkuudessaan. Ja kaiken alla on kuitenkin se pakollinen syvä bassolinja.

Teksti ja kuva: Toni Korpi