Musiikkivinkkejä osa 7

Musiikkivinkkejä-artikkelisarjassa esittelemme Helmetin kokoelmista löytyviä mielenkiintoisia äänilevyjä julkaisuajankohdasta, -formaatista ja tyylilajista riippumatta. 

Aiemmat osat: Osa 1, Osa 2, Osa 3, Osa 4, Osa 5, Osa 6.

Tällä kertaa perehdymme skweee-musiikkiin. Kyllä, nimi kirjoitetaan kolmella e-kirjaimella. Mutta mitä on “Skweee”?

2000-luvun puolivälin tienoilla aiemmin esimerkiksi Moder Jords Massiva -nimisessä ruotsalaisessa dub-kollektiivissa musiikkia vääntäneet Frans Carlqvist (a.k.a. Pavan) ja Daniel Savio saivat krapulaisen vision lähes äärimmilleen pelkistetystä konefunkista, jossa puristetaan syntikasta ulos vekkuleita saundeja ja asetellaan ne samplerin avulla kulmikkaalla tavalla rytmikkääseen muotoon.

Skweeen kaltaista musiikkia on toki tehty aiemminkin. Esimerkiksi 80-luvun syntikkabändien singlejen b-puolilta löytyy runsaasti vastaavanlaisia kokeiluja, ja jopa Cat Stevensin levyltä ”Izitso” löytyy yllättävä skweeeltä kuulostava kappale ”Was dog a doughnut?”. Tästä huolimatta tämänkaltainen rytmikäs ja tanssittava pelkistäminen ei ole kovin johdonmukaisesti näkynyt juuri kenenkään artistin tuotannossa ennen skweee-musiikin syntyä.

Carlqvistin ja Savion vision jakoivat saman tien heidän suomalaiset ystävänsä Perttu Häkkinen (Randy Barracuda) ja Tatu Metsätähti (Mesak). Näin alkoi yhteispohjoismainen funk-yhteistyö, joka poiki monta 7”-singlelevyä, tukun albumeita ja monia ikimuistoisia livetapahtumia.

Seuraavassa muutamia kirjaston kokoelmiin päätyneitä skweee-helmiä:

Museum of future sound (CD) 

Frans Carlqvistin levy-yhtiö Flogsta Danshall on toinen skweeen pääjulkaisijoista. Museum of future sound -kokoelmasarjaa on toistaiseksi ehditty tehdä neljä osaa, mutta itselleni tämä ykkösosa on aina ollut niistä tärkein. Hauska sattuma on myös, että tätä osaa et löydä Spotifystä. Onneksi on kirjasto. Sisältää tärkeimmät vinkit skweee-salaisuuden selvittämiseen.

Best of Harmönia (CD)

Perttu Häkkisen ja Tatu Metsätähden Harmönia on toinen skweeen klassikko levy-yhtiöistä. Nämä kaksi yhtiötä ovat julkaisseet ristiin rastiin kummankin ”osapuolen” artistien levyjä, joten ravinnerikas maaperä on täten saavutettu uuden musiikkityylin kasvattamiseen. Tämä kirjastosta löytyvä CD on jonkinlainen harvinaisuus, sillä se on julkaistu Kiinan markkinoille, tarkemmin sanottuna Mesakin ja Claws Costeaun muutaman Kiinan-keikan oheistuotemyyntiä varten. Levyllä on kuitenkin Harmönian rakastetuimmat hitit, eli tämä levy puolustaa ehdottomasti paikkaansa varsinkin kirjaston kokoelmissa.

Eero Johannes: Eero Johannes (CD)

2008 tienoilla skweee alkoi lähestyä kansainvälisen kiinnostuksen huippuaan. Skweee-artistit soittivat legendaarisen ”Suomi vs. Ruotsi” -maaottelun Sonar-festivaaleilla Barcelonassa, Thom Yorke pudotteli skweee-nimiä levylistoilleen ja Planet Mu -levy-yhtiö halusi julkaista Eero Johanneksen pitkäsoiton. Tuntuu, että paljon tämän ajan energiasta löytyy tältä levyltä, ja voidaan puhua eräänlaisesta klassikosta. Eeron luoma HD-skweee on vailla vertaansa. On hyvä esimerkki, että näinkin pienen genren kuin skweeen sisältä löytyy erilaisia tyylisuuntia, joiden kuitenkin voidaan katsoa kuuluvan saman sateenvarjon alle esimerkiksi edellä mainittujen kokoelmien sisältämän musiikin kanssa.

Radio Skotvoid – Ikea crimejazz vol. 1 (VINYYLISINGLE) 

Koska kaikki asiat ovat siistejä viimeistään sitten, kun joku Yhdysvalloissa noteeraa ne, niin tässä täytetään sekin rasti. Radio Skotvoid ei toisaalta ole amerikkalainen, vaan Skotlannista kotoisin oleva Scott D. Buchanan. Kuten tämän loistavan vinyylisinglen nimestäkin huomaa, Scott on sisäistänyt skweeen periaatteet hienosti. Musiikki sopii kuin nakutettu känniselle Ikea-reissulle. Esimerkiksi.

Mesak – Holtiton (VINYYLI) 

Toinen hieno mesta Amerikan lisäksi on Keski-Eurooppa. Jossain siellä aloitti 1990-luvulla elektronista musiikkia julkaisemaan Laton-nimellä tunnettu levy-yhtiö. Fiksuina kavereina he jossain vaiheessa innostuivat tietysti myös skweee-musiikista, jota he päätyivät julkaisemaan muutaman ep:n sekä kokoelmalevyn verran. Mesak on jo aikaa ennen skweeetä julkaissut levyjä muun muassa legendaarisella Rikos Recordsilla sekä toisena osapuolena Mr. Velcro Fastener -yhtyeessä. Skweee-veikkosena hän on myös lyömätön, kuten tämä aivan loistava vinyyli-ep todistaa. Mesak tekee edelleen musiikkia, nykyään nahkansa modulaarisyntikan hipelöijäksi uudelleen luoneena.

Teksti ja kuva: Toni Korpi