Mustaa kultaa – levytärppejä Svart Recordsilta

Mitä yhteistä on kuopiolaisella occult rockilla, norjalaisella metsäprogella ja prerafaeliittisela psykedelialla? Sama levy-yhtiö tietenkin! Turussa vaikuttava Svart Records on tuonut tervetullutta säpinää suomalaiseen levyteollisuuteen julkaisemalla toinen toistaan hienompia levyjä sekä kotimaisilta että ulkomaisilta artisteilta. Lisäksi yhtiö on kunnostautunut tekemällä uusintajulkaisija monista kotimaisista rockin ja jazzin klassikkolevyistä. Perinteille uskollisesti julkaisujen painopiste on vinyylilevyissä. Tähän artikkeliin on listattu kiinnostavia Svart-tärppejä Helmet-kirjastojen kokoelmista.

                                              

Jess and the Ancient Ones: Jess and the Ancient Ones sekä Second psychedelic coming: The Aquarius Tapes

Kuopiosta ponnistava Jess and the Ancient Ones soittaa tiukkaa occult rockia, joka selkeistä nostalgiavaikutteistaan huolimatta seisoo vakaasti omilla jaloillaan. Tärkeässä osassa on laulajatar Jessin uskomaton ääni, joka kestää vertailun kansainvälisiin kilpailijoihin. Sanoitukset leijuvat perinteelle uskollisesti esoterian astraalisfääreissä. Rouhean occult rockin ystäville tutustumisen arvoinen bändi on myös  Exploding Eyes Orchestra, jossa soittavat osittain samat muusikot kuin JATAO:ssa.

Mikko Joensuu: Amen 1 ja Amen 2

Siinai- ja Joensuu 1685 -bändeissä vaikuttanut Mikko Joensuun Amen-soololevytrilogia liikkuu sielukkaan folkin ja sähköisemmän pörinän maailmoissa. Levyjen teemana on uskosta luopumisen tuska. Levytrilogian kolmas osa Amen 3 ilmestyy keväällä 2017.

Hexvessel: When We Are Death

Psykedeeliseksi metsärockiksi tyyliään kuvaileva suomalais-englantilainen Hexvessel ammentaa inspiraationsa toisaalta 70-luvun huuruisilta vuosilta, toisaalta metsien taikamaailmasta. Tunnelma vaihtelee heleästä kauneudesta rujoon runttaukseen.

Oranssi Pazuzu: Värähtelijä

Maailman pelottavimmaksi bändiksi L.A. Weeklyn musiikkisivuilla rankattu Oranssi Pazuzu on virkistävä lisäys kotimaiseen raskaan musiikin kenttään. Manaaja-elokuvassakin vilahtaneelta tuulen demonilta nimensä lainannut bändi ristiinpölyttää brutaalia black metalia avaruuksiasyleilevään psykedeliaan luoden outoja, junnaavia, kosmiseen transsiin kutsuvia kappaleita.

Sleep of Monsters: II – Poison Garden

Kotimaisen Sleep of Monstersin musiikkia on luonnehdittu muun muassa viktoriaaniseksi post-punkiksi, vuosisadanvaihteen protometalliksi ja prerafaeliittiseksi psykedeliaksi. Olipa genre sitten mikä hyvänsä, on luvassa maukkaan tummanpuhuvaa rockia. Bändin erityispiirteeksi voisi vielä mainita yhdeksänhenkisen kokoompanon, joista laulajia on peräti neljä! Yhtyeen kakkoslevy Poison Garden liikkuu alkemian, antiikin myyttien ja rehevien myrkkypuutarhojen maailmassa.

Tusmørke: Riset bak speilet

Norjalainen Tusmørke (jonka nimi tarkoittaa suomeksi iltahämärää) seikkailee folkin, progressiivisen rockin ja psykedelian välimaastossa, ja ammentaa vaikutteensa pohjoisten metsien mystiikasta. Oman eksoottisen vivahteensa luovat norjan kielellä lauletut lyriikat.

Teksti: Eeva Rita-Kasari, Tapanilan kirjasto

Kuva: unsplash.com