Toukokuun vinkit Medici.tv:stä: Ruusuritari ja Don Quijote

Toukokuussa suosittelemme Richard Straussin oopperaa Ruusuritari ja Ludwig Minkusin balettia Don Quijote.

Toukokuun katseluehdotuksina tarjotaan kaksi tarinaa ritarien maailmasta. Ojenna hopeinen ruusu koristeellisessa seremoniassa ruusuritari Oktavianin kanssa ja ratsasta päivänpaisteiseen Espanjaan, Kitri-kaunottaren vauhdikkaisiin häihin, surullisen hahmon ritarin Don Quijoten hevosen Rocinanten selässä. Richard Straussin ooppera Ruusuritari tarjoaa wieniläistä hienostuneisuutta ja Ludwig Minkusin baletti Don Quijote espanjalaista säihkyvyyttä. 

Kirjaudu Medici.tv-palveluun kirjastokortin numerolla

Hopearuusun ritarin tarina

Saksalaisen Richard Straussin rakastetuimpia oopperoita on Der Rosenkavalier, Ruusuritari. Teos pohjautuu itävaltalaisen kirjailijan Hugo von Hofmannsthalin librettoon, ja se on rokokoomaailmoineen kunnianosoitus Mozartille. Toisaalta, vaikka tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun rokokooympäristöön, musiikkina on käytetty paljon wienervalssia, joka tuli muotiin vasta sata vuotta myöhemmin. Oopperaa onkin kutsuttu lempinimellä ”valssiooppera.”

Ruusuritari on hurmaava sekoitus komediaa, parodiaa ja katkeransuloista lempeä. Oopperan ”ruusuritari” on Rofranon kreivi Oktavian, jota itse asiassa esittää mezzosopraano. Oktavianiin liittyy teoksen kuuluisin kohtaus, Hopearuusun ojentaminen. Se on seremoniakohtaus, jossa Oktavian toimii rakkauden lähettiläänä ja ojentaa hopearuusun toisen henkilön tulevalle morsiamelle nuorelle Sophielle, mutta käykin niin, että morsian ja lähettiläs rakastuvat toisiinsa.

Muita tunnettuja kohtauksia ovat Marsalkattaren monologi ja italialaistyylinen tenoriaaria Di rigori armato. Kuuluisa on myös yhtyekohtaus Hab’ mir’s gelobt, joka on mestarillinen esimerkki Straussin kyvystä säveltää naisäänille. 

Medici-tv:n katseluehdotus:

Medici. tv:n katseluehdotus: Richard Strauss: Der Rosenkavalier, pääosissa: Anna Tomowa-Sintow (Marsalkatar), Agnes Baltsa (Oktavian), Janet Perry (Sophie), ohjaus: Teo Otto, taltiointi vuodelta 1984, Grosses Festspielhaus, Salzburg.

Espanjalainen ritari Kitrin häissä

Espanjalaisen kirjailijan Miguel de Cervantes Saavedran  Don Quijote kuuluu renessanssiajan kirjallisuuden merkittävimpiin teoksiin. Se on vaikuttanut kuvataiteisiinkin, muun muassa Salvador Dali ja Pablo Picasso saivat siitä vaikutteita.

Tarina köyhästä aatelisesta, joka elää haavemaailmassaan kadonnutta ritariaikaa, inspiroi myös kuuluisaa koreografia Marius Petipaa, joka loi tarinan pohjalta suositun balettiversion. Musiikin balettiin sävelsi Ludwig Minkus.

Petipa keskitti baletin tapahtumat Camachon häistä kertovaan lukuun, ja tuloksena oli kuuluisin espanjalaisväritteisistä klassisista baleteista. Petipan koreografiassa baletin keskiössä ovat nuoret rakastavaiset kylän kaunotar Kitri ja hänen rakastettunsa parturi Basilio. Kuuluisa tuulimyllykohtaus on baletin toisessa näytöksessä. Kohtauksessa tuulimyllyn kanssa taistellut ”surullisen hahmon ritari” on saanut iskun tuulimyllyn siivestä ja uneksii olevansa dryadien valtakunnassa, jossa hän kohtaa ihannerakkautensa Dulcinean Kitrin hahmossa. 

Petipan Don Quijote pohjautuu espanjalaiseen kansantanssiperinteeseen fandangoineen ja kastanjettivariaatioineen. Tunnetuin baletin kohtauksista on kuitenkin Kitrin ja Basilion klassista balettityyliä edustava Grand pas de deux viimeisestä näytöksestä, joka kaikessa virtuoosisuudessaan on noussut todelliseksi suosikkinumeroksi balettikilpailuissa. 

Medici-tv:n katseluehdotus:

Medici tv:n katseluehdotus: Ludwig Minkus: Don Quijote, pääosissa: Dorothée Gilbert (Kitri), Karl Paquette (Basilio), koreografia: Rudolf Nurejev Marius Petipan mukaan, taltiointi vuodelta 2012, Opéra Bastille, Pariisi  

Lue lisää 

Medici.tv-videopalvelu tuo kulttuurin kotiisi 

Esittelytekstit: Seija Sipiläinen / Pasilan kirjasto  

Kuvat: Medici.tv