Vaihtoehtoisia kesätapahtumia

Suomi on kesäisin täynnä kiinnostavia tapahtumia. Esittelemme muutaman vaihtoehtoisempaa musiikkia tarjoavan tapahtuman sekä kuuntelu- ja lukuvinkkejä näihin liittyen.

Teksti: Toni Korpi. Kuvat: Jouni Parkku, Lasse Jalonen, Yu-Hsuan Yao

kesätapahtumatKuva.jpg

Swäg-festivaalit Tampereella. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Yu-Hsuan Yao

Swäg festival 16.-17.6.2017

Tampereen elektronisen musiikin kenttää dominoiva kulttuuriyhdistys Swäg on viime vuodesta lähtien dominoinut myös Tampereen Lielahdessa sijaitsevaa kulttuurikeskus Kuivaamoa. Paikka sopii tehdashallimiljööllään loistavasti konemusiikille ja viime vuoden festareita arvioinut Aamulehti taivastelikin ”Siis ollaanko me Berliinissä vai Pirkanmaalla?”. Esiintyjiä ja lavoja on tarpeeksi ja ainakin viime vuonna myös läheinen Lielahden kartanoalue tarjosi miellyttävän puistomaisen, Näsijärvi-näköalalla varustetun alueen ilmaiskeikoille. Swäg-festivaaleissa parasta on kuitenkin laaja-alainen tarjonta konemusiikkia laidasta laitaan. Merkillepantavaa on myös livekeikkojen suuri määrä normaalisti dj-vetoisemmassa elektronisessa musiikissa. Erityylistä tanssimusiikkia tullaan luonnollisesti kuulemaan reilusti mutta tarjolla on myös muita sävyjä ja tunnelmia. Iso osa artisteista ei luultavasti sano mitään mutta kehotamme vahvasti luottamaan Swägiläisten hyvään makuun näissä asioissa.

Tomutonttu: Tomutonto 

Mono Junk : Gloom 

Funktio 2 (kokoelma) 

Bättre Folk 30.6.-1.7.2017

Mikäli musiikin ja festivaalielämän lisäksi ajankohtainen kirjallisuus kiinnostaa, on Bättre Folk suositeltava tapahtuma. Tänä vuonna esiintyjälistaan on merkattu esimerkiksi Miki Liukkonen, Tuomas Kyrö, Aura Nurmi ja Kasper Strömman. En tarkkaan tiedä mitä he siellä lavalla tekevät, mutta olettaisin että omia kirjoituksia luetaan. Voi tietysti olla että ihan lauluksi pistävät? Kirjailijoiden lisäksi on tarjolla tietysti musiikkia valtavirran tuntumassa vaikuttavilta artisteilta kuten Litku Klemetti & Tuntematon Numero ja Jaakko Eino Kalevi sekä tunnetumpiakin Reino Nordinin ja J.Karjalaisen kaltaisia nimiä. Festarit järjestetään Oulun lähistöltä löytyvän Hailuodon saaren länsikärjessä sijaitsevassa Marjaniemessä. Ainakin Google Mapsista katsottuna alueen tarjoama aava merinäköala on uskomattoman kaunis ja veikkaan että säiden salliessa nämä festivaalit voivat olla yksi kesän kohokohdista.

Anna Järvinen: Annan en anna 

Eevil Stöö: Iso vauva Jeesus 

Iisa: Kukaan ei oo kenenkään 

Jaakko Eino Kalevi: Jaakko Eino Kalevi 

J.Karjalainen: Sinulle, Sofia 

Kube: Purppura 

Litku Klemetti & Tuntematon Numero: Horror ’15 

Mikko Joensuu: Amen 1 

Reino Nordin: Bongo rock

Saara Turunen: Rakkaudenhirviö (kirja) 

Kati Hiekkapelto: Tumma (kirja) 

Miki Liukkonen: Elisabet (kirja) 

Tuomas Kyrö: Nahkatakki (kirja) 

Aura Nurmi: Villieläimiä (kirja) 

Kjell Westö: Kangastus 38 (kirja) 

Kasper Strömman: The Kasper Strömman illustrated design encyclopaedia (kirja) 

Hässäkkä-päivät 7.-8.7.2017

Oulun keskustan tuntumasta löytyvässä Toppilan kaupunginosassa sijaitsee paikka nimeltä Tukikohta joka ulkoapäin katsottuna saattaa vaikuttaa joltain moottoripyörien ja autojen rassaajien tukikohdalta, mutta sisälle astuessa ainakin kulttuurin ystävä yllättyy iloisesti kun löytää kaksi salia esiintymislavoilla varustettuna. Paikassa järjestetään keikkojen lisäksi muutakin toimintaa mutta tilojen soveltuvuus esimerkiksi festarien järjestämiseen on ilmeistä. Tukikohdassa vaikuttaa myös Paskakaupunni Ry joka järjestää lähinnä punk/rock/hevi -keikkoja kyseisessä paikassa. Yhdistys järjestää myös Hässäkkä-päiviä jotka ovat vuosien varrella vähitellen kasvaneet yhdeksi suomen parhaimmista punkfestareista. Tänä vuonna vietetään tapahtumien 10-vuotisjuhlaa ja ohjelmisto tarjoaa kattavan kattauksen lähinnä kotimaista punkkia ja hardcorea, mutta muutama ulkomainenkin nimi näyttää olevan mukana.

Blossom Hill: Sidetracks (kasetti) 

Foreseen: Helsinki savagery (kasetti) 

Kovaa Rasvaa: Kovaa Rasvaa (vinyyli) 

Força Macabra: 25 anos na estrada mas por favor (vinyyli) 

Juggling Jugulars: Salute no one 

Selfish: Cause pain 

Ydinperhe: Ydinperhe (vinyyli) 

kesätapahtumat_Hässäkkäpäivät_Jouni_Parkku.jpg

Hässäkkä-Päivät Oulussa. Kuvassa Forward-yhtye. Kuva: Jouni Parkku

Uusi Tampere 2017 14.-15.7.2017

Tampereen Lielahden kulttuurikeskus Kuivaamon alueella aloittaa tänä vuonna myös uusi festivaali nimeltään Uusi Tampere. Kulttuuriyhdistys Swäg on myös tämän takana yhtenä järjestäjistä mutta tämän festivaalin ohjelmisto on kasattu laajempaa yleisöpohjaa ajatellen, eli festareilla kuullaan kaikenlaista musiikkia elektronisen musiikin lisäksi. Toistaiseksi festareiden isommat tärpit ovat kyllä juuri elektronista musiikkia edustavat legendat kuten Plaid ja Luke Vibert, mutta ilmeisesti lisää julkistuksia on tulossa. Cheekkiä tai Vesalaa ei tältäkään festivaalilta taida silti löytyä mutta edes vähän uutta kotimaista musiikkia kuunnelleet löytävät varmasti iloa ja onnea vaikkapa Se-yhtyeen Yarin keikasta Tuntemattoman Numeron kanssa, Tähtiportin kosmisesta syntikkaräjähdyksestä, Joose Keskitalon ajattomista kappaleista tai Draama-Helmen ”epäselvästä räpistä”. Eli tavallaan samalla kentällä vaikutetaan kuin Helsingin Sideways-festivaaleilla, mikä onkin hyvä asia. Suomesta ei nähdäkseni vielä liikaa löydy näitä massafestivaalien geneerisyyttä vältteleviä tapahtumia.

Plaid: Reachy prints 

Luke Vibert: Bizarster 

Julma H: Julma H 

Yona: Jano 

Se: Ja me tehtiin rakkautta.. ja musiikkia 

Joose Keskitalo: Kaupungit puristuvat puristimessa 

Tähtiportti: Tähtiportti (vinyyli)

Motelli Skronkle: Motelli Skronkle (vinyyli) 

Cityman: Rhythm/Emotion (vinyyli) 

Draama-Helmi: Draama-Helmin erehdys (vinyyli) 

Puntala-rock 28.- 29.7.2017

Suomen vanhin ja kaunein punkfestivaali Puntala-rock pitänee mainita tässä kivojen kesätapahtumien yhteydessä. Tapahtumaa järjestettiin ensin 5 kertaa 1982-1990 välillä jonka jälkeen homma meni tauolle vain palatakseen 10 vuoden jälkeen vuonna 2000, toistaiseksi jäädäkseen. Kaikenlaisia tarinoita on tullut kuultua näiltä festareilta vuosien varrella joka on kuin omiaan kasvattamaan tapahtuman legendaarisuusastetta. Kaiken keskiössä on kuitenkin musiikki ja mainittavaa onkin että jos ei punk/hc maistu niin kovin suuria musiikkityylillisiä vaihtoehtoja ei festareilta löydy. Mutta näin sen pitää ollakin. Jos sen sijaan löytyy edes vähän kiinnostusta tutustua kanssapunkkareihin, kuulla tunnettuja ja tuntemattomia punkbändejä ja nauttia Lempäälän kesästä siinä samalla niin kannattaa mennä.

Appendix: Diagnosis: years 1982-1983 

The Kids: The Kids & Naughty kids 

Tau Cross: Tau Cross 

kesätapahtumat_Puntala_Jouni_Parkku.jpg

Puntala-rock Lempäälässä. Kuvassa Riistetyt-yhtye. Kuva: Jouni Parkku

Ilmiö 29.7.2017

Ilmiö-festivaalit ovat täällä taas! Pari vuotta kuopattuna olleen tapahtuman henki tosin eli vahvana (ja ilmeisesti saman porukan järjestämänä) H2Ö festivaaleilla Ruissalossa, mutta nyt on palattu taas Ilmiöksi ja vanhaan tuttuun paikkaan Turun Uittamon tanssipaviljongin ympäristöön. Ensimmäiset Ilmiö-festivaalit järjestettiin jo 2009 ja vuosien varrella niistä on kehittynyt ajankohtainen katsaus kotimaisen alakulttuurin ja indien nykytilasta, muutamia ulkomaisia vieraita unohtamatta. Mielestäni festarin todellinen anti piilee kuitenkin näissä kotimaisissa helmissä joita on kekseliäästi valittu paikalle. Monesti myös täysin tuntemattomien nimien takaa löytyy tuttuja nimiä uusissa yhdistelmissä, kuten tänä vuonna yhtye nimeltä ”Kelohirsistä Läpikäy Korppi” (Risto Ylihärsilä ja Pekko Käppi). Tällaisesta välittyy tietty vaikutelma suorasta linjasta mielenkiintoisten kotimaisten muusikoiden ja festivaalien järjestäjien välillä, joka on tällä tavalla ilmaistuna tietysti silkkaa kultaa. Kaikesta eksklusiivisuudesta ja ”indieydestä” huolimatta on tapahtuma ollut (ainakin kävijän näkökulmasta) menestys ja porukkaa tuntunut riittävän.

Syd Arthur: Apricity 

Asa: Love 

Amon Düde: Amon Düde 

Burning Hearts: Extinctions 

Dxxxa D: Katoa tai katoat 

Ilkka Kalevi Tillanen & Rantaremmi: Ihmiskunnan viholliset 

J.K. Ihalainen & Sándor Vály: Yötä päivää 

Keuhkot: Laskeutumisalusastia 

Lackluster: Repulsine EP 

Kuningas Yrjö: Mustelma myrskyn silmässä 

Mustat Silmät: Mustat Silmät 

New galactic windows (kokoelma, kasetti) 

The Devil Man (kokoelma, kasetti) 

Pöllöt: Pöllöt 

Sami Liuhto: Canti di Assisi (kirja) 

Ronskibiitti: Eipä kestä 

Nightsatan: Nightsatan and the loops of doom 

Ritarikunta: Saranat avaavat sanat 

Tuula Amberla: Lulu 

Tuusanuuskat: Nääksää nää mun kyyneleet 

Wojciech: Ystävät, toverit 

kesätapahtumat_ilmiö_Kuvaaja_LasseJalonen-1800x1200.jpg

Ilmiö-festivaali Turussa. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Lasse Jalonen.