Helmet-verkkopalvelu uudistuu vuoden 2023 aikana  

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen verkkopalvelu eli Helmet.fi uudistuu vuoden 2023 aikana. 

Uusi verkkokirjasto käyttää Finnaa, joka on Kansalliskirjaston ylläpitämä, maksuton ja kotimainen verkkopalvelualusta.  

Finna-verkkokirjasto on käytössä suurimmalla osalla Suomen yleisistä kirjastoista. Esimerkiksi Turun seudun (vaski.finna.fi) ja Tampereen seudun (piki.finna.fi) kirjastoissa on käytössä Finna-verkkokirjasto.  

Myös useat museot ja arkistot ovat tuoneet aineistojaan Finnaan ja rakentaneet sen avulla oman verkkopalvelun.    

Uudistustyössä hyödynnetään vuoden 2020 aikana tehtyä käyttäjäkyselyä ja työpajoja. Tavoitteena on entistä selkeämpi, saavutettavampi ja helppokäyttöisempi verkkopalvelu.

Kirjojen ja muun aineiston suosittelu on uudella sivustolla aikaisempaa visuaalisempaa. Uutta verkkokirjastoa voi käyttää sujuvasti myös mobiililaitteilla.  

Seuraa tiedotusta Helmet.fi:ssä  

Uudistuksen etenemisestä tiedotetaan tarkemmin Helmet.fi:ssä vuoden 2023 aikana. Asiakkaat pääsevät myös kokeilemaan uudistuneen verkkopalvelun testiversiota ja antamaan siitä palautetta ennen uuden verkkokirjaston varsinaista julkaisua. Nykyinen Helmet.fi-sivusto jatkaa toimintaansa toistaiseksi.   

Aikataulut tarkentuvat myöhemmin.   

***

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. Helmet-kirjastossa on yhteinen kirjastokortti, kirjastojärjestelmä ja verkkopalvelu sekä yhteiset käyttösäännöt ja kokoelmat. Helmet.fi palvelee yli miljoonaa pääkaupunkiseudun asukasta. Helmet-verkkopalveluissa oli vuonna 2021 lähes 10 miljoonaa käyntiä.   

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa maksutonta alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.  

Kuva: Helsingin kaupunki / Riikka Kantinkoski