10 kirjaa luonnossa liikkujalle

Lumoudutko luonnosta, eheydytkö erämaassa? Viehättääkö vaellus, maistuuko melonta? Kymmenen hyvää kirjaa erämiehille ja -naisille, luonnosta ja liikunnasta kiinnostuneille ja elämyksiin viehättyneille!

1. Retkeilijän opas / Jouni Laaksonen

Tietokirjailija ja toimittaja Jouni Laaksonen on intohimoinen luonnossa liikkuja, joka tuntee Suomen erämaat kuin omat taskunsa. Mies on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tehnyt lähes sata pitkää vaellusta erityisesti Lapissa ja jakanut kokemuksiaan lukuisissa retki- ja vaellusoppaissa sekä luontoaiheisissa lehtijutuissa.

Koko perheen retkiopas antaa ohjeet sekä päiväretkiin että useamman vuorokauden vaelluksiin ja opettaa kaikki tärkeät erätaidot.

”Mikä vetää vaeltamaan yhä uudestaan? Kauniit maisemat ovat varmasti tärkeitä, kiireettömyys ja hiljaisuus, sopiva annos liikuntaa, nuotion tenho, polun neulasmatto, koskematon hanki, hyvien ystävien seura. Ehkä myös tietoisuus siitä, kaikki on omissa käsissä. Jo lyhyt retki, pieni piipahdus luontoon tuottaa iloa, rauhoittaa kiihtynyttä ja virkistää alavireistä.”

Jouni Laaksosen muita kirjoja:

Lapsiperheen retkeilyopas

Retkeilijän kansallispuistot

Retkeilijän autiotuvat: tiedot, taustat ja tunnelmat

2. Suomen lasten retkeilyopas / Iiris Kalliola & Lasse J. Laine

Mitä pakata reppuun päiväretkelle, entä telttailijan rinkkaan? Miten pukeutua pakkassäähän? Kuinka suojautua hyönteisten puremilta? Mitä aloittelevan luontokuvaajan on syytä tietää?

Vuodenkierron mukaan etenevässä kirjassa kerrotaan esimerkein, minne kannattaa lähteä retkeilemään: mitä mm. vesillä, niityllä, metsässä ja tunturissa voi nähdä ja kuulla. Luonnonystävälle annetaan myös lukuisia harrastusvinkkejä sekä tietoa niin eri puolilla Suomea sijaitsevista kansallispuistoista kuin taajamien kupeessa olevista retkikohteistakin. Tietokirjailija Iiris Kalliola ja biologi Lasse J. Laine palkittiin valtion tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 2011 yhdessä kirjoittamastaan Suomen lasten luontokirjasta, jonka WWF valitsi edellisvuonna Vuoden luontokirjaksi.

3. Retkipaikka: seikkailuja Suomen luonnossa / toim. Antti Huttunen ja Touko Kauppinen

Tässä Karttakeskuksen kustantamassa kirjassa 22 retkipaikkalaista kertoo omista suosikkikohteistaan kaikkialla Suomessa. Retkipaikan painopiste on suosituimpien retkeilyalueiden ja ulkoilureittien ulkopuolella, joten mukana on taatusti uusia ja erilaisia nähtävyyksiä. Kirjassa esitellään aukeaman tai sivun artikkelein noin 80 kohdetta, ja seikkailuhenkisille listataan lisäksi noin 200 muuta kiinnostavaa tai sellaiseksi arveltua paikkaa. Jutut on järjestelty maakunnittain.

Kaikista kohteista on elämyksellisen tekstin lisäksi mukana kartat ja kirjassa on runsas kuvitus. Kohteet kattavat laajan kirjon luonnonmuodostelmia, kuten kiviholveja, luolia, rapautumisonkaloita, vesiputouksia, raukkeja ja rotkoja. Mukana ovat myös muinaiset ja kenties nykyisetkin voimapaikat, pyhät kalliot, linnavuoret, jättiläisten asuinsijat sekä muut arvoitukselliset paikat. Retkipaikka on Suomen suosituin outdoor- ja luontomatkailublogi, joka syntyy 43 kirjoittajan ja kuvaajan yhteistyöllä.

4. Viiden tähden vaellus: parhaat vinkit ja ruoat eräretkelle / Piritta Kantojärvi

Piritta Kantojärvi on Lappiin hurahtanut, itseoppinut eräkokki, joka on kirjoittanut Tunturikeittiö-blogia vuodesta 2010.

Viiden tähden vaellus antaa eväitä sekä vaellusretkien että retkiruokien suunnitteluun. Se auttaa retkikohteiden ja varusteiden valinnassa, reitin suunnittelussa ja rinkan pakkaamisessa. Kirjan runsailla ohjeilla kuivaat ja valmistat oikeat, maistuvat ja ravitsevat ruoat. Kuljitpa jalan, meloen, lumikengillä tai hiihtäen, hyvin syöneenä jaksaa paremmin.

Kirja rakentuu kuuden erilaisen retken ympärille. Vaellustilanteet etenevät lyhyestä pidempään ja merkityiltä poluilta tiettömiin erämaihin. Kirjan ohjeilla kokemattomankin on helppoja ja turvallista lähteä nauttimaan luonnosta.

5. Herkutellen luonnossa: kuivatuotteista kunnon eväät / Raija Hentman

Lähes 40 vuotta jatkuneesta retkeilyharrastuksesta on tullut Raija Hentmanin ammatti. Hän on kirjoittanut useita retkeily- ja eräaiheisia kirjoja.

Kaikki kirjan yli 300 reseptiä ovat saaneet nimensä ja muotonsa todellisissa retkiolosuhteissa. Ohjeet sopivat yhtä lailla retkeilijöille kuin mökkielämää viettäville – kaikille, jotka laittavat ruokaa kotikeittiötä alkeellisemmissa olosuhteissa.

Kirja on kattava tietopaketti erilaisten ruoka-aineiden kuivattamisesta ja retkikeittimin valmistettavista herkullisista aterioista. Kirjassa käydään läpi myös retkelle valmistautuminen, tuotteiden pakkaaminen, kuivurit, keittovälineet, energian lähteet ja tarve, ruoka-aineiden säilyttäminen sekä erikoisruokavaliot.

Raija Hentmanin muita kirjoja:

Etelä-Suomen retkeilyopas: luontokohteita pääkaupunkiseudun reunamilla

Pääkaupunkiseudun retkeilyopas

6. 101 erätaitoa: retkeilijän parhaat vinkit  / Lars Monsen

Lars Monsen on norjalainen toimittaja ja seikkailija, joka on tehnyt monia eräretkiä muun muassa Kanadassa, Alaskassa ja Pohjoiskalotilla. Hänen kirjojaan on myyty Norjassa lähes 200 000 kappaletta. 101 erätaitoa on Monsenin seitsemäs suomennettu teos.

Tästä kirjasta on iloa niin vaelluksen aikana kuin nojatuolissakin. Kirjasta saa vinkit tehokkaaseen reitinsuunnitteluun ja leiriytymiseen sekä eri keittimien käyttöön. Suoraviivaiset ruokaohjeet helpottavat leirielämää. Kirjailija paljastaa lisäksi parhaat kalastusvinkkinsä ja antaa ohjeet onnistuneen yöretken tai vaelluksen suunnitteluun.

Kirjassa on ohjeita tulenteosta hyttysten karkotukseen, koiran kanssa melomisesta suunnistukseen ja kaikenlaista siltä väliltä.

Muita Lars Monsenin kirjoja:

Vaellus halki Alaskan

Pohjoiskalotti 365: eräseikkailuja pohjolassa

Kanada: armoton erämaa

7. Kesytön erämaa: vaellus Norjan halki / Per ja Bjørn Simonsen

Norjalaisveljekset Per ja Bjørn Simonsen ottavat mallia Lars Monsenin erämaaretkistä ja päättävät vaeltaa Norjan halki pohjoisesta etelään ja takaisin. Kaksikon parhaita eväitä erämaassa ovat omalaatuinen, ehtymätön huumorintaju, sopivan reipas kilpailuhenki ja kyky kääntää negatiiviset kokemukset positiivisiksi. "Luonnossa tulee monta kertaa tunne, että juuri siinä paikassa ja juuri sillä hetkellä on niin kaunista kuin ylipäänsä vain voi olla. Sellaiset elämykset saavat ihokarvat nousemaan pystyyn."

8. Villi vaellus / Cheryl Strayed

Kirja on omaelämäkerrallinen kertomus rosoisen elämän kolhimasta Cherylistä, joka nähdessään mainoksen Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvasta vaellusreitistä tekee elämänsä impulsiivisimman päätöksen. Kuvitelmat sielukkaasta itsensä etsimisestä ja meditatiivisen eteerisistä iltahetkistä vaihtuvat lihaskipuun, hiertymiin ja kovaan fyysiseen väsymykseen. Kuitenkin kehon vahvistuessa myös mieli vahvistuu, eikä nainen jää rypemään menneeseen vaan suuntaa päättäväisesti eteenpäin, askel askeleelta.

Kirjan pohjalta on tehty elokuva Wild (2014), jonka pääosassa on Reese Witherspoon.

9. Selviytyjän opas: erikoisjoukkojen ohjeet ääriolosuhteisiin / John Wiseman

Selviytymisoppaiden klassikko on hauska ja havainnollinen kirja kaikille, jotka haluavat oppia elintärkeitä selviytymistaitoja. Kirjassa on valtava määrä hyödyllistä ja hämmentävää tietoa selviytymisestä. Kuinka löytää vettä ja ruokaa? Kuinka suunnistaa ilman karttaa ja kompassia? Kuinka improvisoida yösija? Kuinka selvitä tulvasta tai tulipalosta?

Suurikokoisen kirjan sadat ohjeet, upeat valokuvat ja havainnolliset piirrokset sekä aidot selviytymistarinat viihdyttävät paitsi villissä luonnossa samoavia myös kotisohvalla viihtyviä seikkailijoita. Kirjoittaja John Wiseman on entinen Ison-Britannian armeijan erikoisjoukon, SAS:n sotilas. Palvelusaikansa jälkeen hän ryhtyi henkiinjäämiskouluttajaksi ja kirjoitti aiheesta ensimmäisen opuksen jo vuonna 1986.

10. Walden: elämää metsässä / Henry David Thoreau

Luontokirjojen klassikko, vuonna 1852 julkaistu teos oli aikaansa edellä pohdinnoissaan ihmisen ja luonnon suhteesta. Kirjaa voidaan pitää luontokirjallisuuden ja ympäristöajattelun perusteoksena, joka ennakoi nykyaikaista ekologista ajattelua.

Vuonna 1845 Henry David Thoreau ryhtyi kuuluisaan kokeiluunsa: hän muutti Walden-järven rannalle keskelle metsää, omin käsin rakentamaansa vaatimattomaan mökkiin. Hän halusi selvittää, miten elää yksinkertaisimmin ja aidoimmin. Elintasoaan vapaaehtoisesti alentanut Thoreau oli kummajainen 1800-luvun Yhdysvalloissa, edistyksen kynnyksellä. Näistä kokemuksista ja ajatuksista muun muassa elämänfilosofiasta, henkisyydestä, itsensä kehittämisestä, valinnanvapaudesta, yhteiskunnasta, luonnosta, taloudesta ja yksinäisyydestä syntyi kirja Walden. Kirjalla on ollut suuri vaikutus yhteiskunta- ja moraalifilosofiaan.

"Miksi tavoittelisimme epätoivoisella kiireellä menestystä, vieläpä sangen epätoivoisin yrityksin? Ellei ihminen marssi samaa tahtia tovereidensa kanssa, se ehkä johtuu siitä, että hän kuulee toisen rummun äänen."

Thoreaun muita teoksia:

Kolme matkaa erämaahan

Vaellus vuorelle ja muita esseitä

Kävelemisen taito

Lue myös:

Vesille! 10 + 1 kirjaa vesistöistä

Vinkit kokosi Jaana Lindroos / Pukinmäen kirjasto 2015
Kuva: Pixabay / stevepb, CC0 Public Domain