18 pelivinkkiä – lainaa kotiin kirjastosta

On aika tutustua uuteen lautapeliin tai digitaaliseen peliin! Tältä listalta löydät pelin, joka sopii sinulle ja pelikavereillesi.

Kaikkia jutun pelejä voi lainata kirjastosta. Voit myös varata pelejä Helmet-haussa samaan tapaan kuin kirjoja. Digitaalisissa peleissä noudatetaan PEGI-ikärajoja. 

Lautapelejä

Suositukset on valinnut kirjaston peliasiantuntija Renni Honkanen.

Azul

azul.jpg

Suunnittelija Michael Kiesling

2–4 pelaajalle / pelin kesto 45 min

Azul on laattojenasettelupeli, joka voitti juuri vuoden isoimman lautapelipalkinnon, Spiel des Jahresin. Pelaajat koristelevat Portugalin kuninkaallista palatsia kauniilla Azulejos-laatoilla. Yksinkertainen, toimiva ja todella hyvän näköinen.

The Mind

mind.jpg

Suunnittelija Wolfgang Warsch

2–4 pelaajalle / pelin kesto 15 min

Pystyttekö lukemaan toistenne ajatukset? Pelaajien tehtävänä on yhteistyössä pelata käsistään kortit numerojärjestyksessä, pienimmästä isoimpaan. Ongelmia tuottaa se, että ette saa puhua lainkaan. Hyvin yksinkertainen peli saa ihmettelemään, miksi kukaan ei ole keksinyt tätä aiemmin.

Fog of love

fogoflove.jpg

Suunnittelija Jacob Jaskov

2 pelaajalle / pelin kesto noin 1,5 tuntia

Hieman erilainen pelikokemus. Pelissä mies ja nainen tapaavat ensitreffeillään, kummallakin on omat odotuksensa elämästään ja toisesta. Kortteja kädestään pelaamalla pelaajat kertovat yhteistä tarinaansa tästä eteenpäin. Peli on hyvin tarinallinen, ja on paljon pelaajista itsestään kiinni, kuinka paljon he uskaltavat heittäytyä hahmoihinsa. Ensitreffien jälkeen pelissä on vielä muutama lisäskenaario. Pariskunnille.

1918: Veli veljeä vastaan

veliveljeavastaan.jpg

Suunnittelija Antti Lehmusjärvi

2 pelaajalle / pelin kesto 2–3 tuntia

Tästä keskimääräistä helpompi kynnys astua sotapelien maailmaan, tutut maisemat ja helpohkot säännöt sopivat vähän vähemmänkin sotapelejä pelanneelle. Punaiset ja valkoiset ottavat mittaa toisistaan Suomen kartalla pelaten joukkoja kartalle ja taktisia siirtoja tehden. Peliä pelataan kortteja kädestä pelaamalla. Kukin kortti edustaa jotain historiallista tapahtumaa tai henkilöä. Toimii samalla historian kertaustuntina.

Photosynthesis

photosynthesis.jpg

Photosynthesis suomeksi

Photosynthesis englanniksi

Suunnittelija Hjalmar Hach

2–4 pelaajalle / pelin kesto 45–60 min

Auringon liikkuessa ympäri pelilautaa pienemmät puut voivat helposti jäädä isompien varjoon eivätkä siten yhteytä lainkaan. Ole siis tarkkana, minne kasvatat puitasi, äläkä jää muiden pelaajien jalkoihin. Peli on äärimmäisen näyttävä pelilaudan täyttyessä erilaisista puista. Abstraktiksi peliksi tässä on erittäin vahva teema. Ehkä vuoden kaunein peli.

Mikko Saari: Löydä lautapelit

loydalautapelit.jpg

Ja vielä tuore kirjasuositus: jos yllä oleva lista oli jo liiankin tuttu, tästä kirjasta löydät taatusti lisää pelivinkkejä. Sopii niin vasta harrastusta alkaville kuin jo pidemmälle edenneille himopelaajille.

Digitaalisia pelejä

Suositukset on valinnut kirjaston peliasiantuntija Heikki Marjomaa.

Jokaisen pelin kohdalla on mainittu pelin PEGI-ikäraja. Kirjastoista lainataan digitaalisia pelejä vain ikärajoitusten mukaisesti. Lisää tietoa PEGI-ikärajoista ja sisältösymboleista. 

Jännitystä etsiville

Hello Neighbor

Tässä erikoisessa, sarjakuvamaisessa pelissä koetaan kuumottavia hetkiä, kun hiippaillaan pelottavan naapurin sedän pihalla ja talossa yrittäen selvittää tämän kammottava salaisuus.

Ikäraja PEGI  7

Call of Cthulhu

Call-of-cthulhu.jpg

H.P. Lovecraftin kauhutarinoihin pohjautuvassa tarinassa seurataan yksityisetsivä Edward Piercen tutkimuksia. Juoni käynnistyy, kun outo tapaus löytää tiensä Edwardin pöydälle ja hänen on matkustettava Massachusettsin Dark Islandille saadakseen lisätietoja tapaukseen. Voiko kaikkeen jotenkin liittyä jopa suuri muinainen Cthulhu? Pelissä on avoin, tunnelmallinen maailma ja hyytävä tunnelma. 

Ikäraja PEGI 18

Agenttitarinoista pitäville

Hitman

Hitman.jpg

Hitman-salamurhapelissä matkataan tehtävien mukana muun muassa Ranskaan, Italiaan, Marokkoon ja Thaimaahan. Maailman tasapainoa järkyttää jälleen uusi salajuoni, jonka selvittämiseen kelpaa vain yksi henkilö: salaperäinen Agentti 47. Peli on julkaistu episodipohjaisena jo 2016. Nyt kannattaa hoitaa itsenä kärryille juonesta, koska jatko-osa tälle pelille julkaistaan jo 13.11.

Ikäraja PEGI 18

Historiasta kiinnostuneille

Kingdom Come: Deliverance

Deliverance.jpg

Tämä kiitelty keskiaikasimulaatio sijoittuu Böömin provinssiin Tsekeissä. Tässä keskiaikapelissä ei loitsuja heitellä eikä lohikäärmeitä metsästetä, vaan lähtökohtana on enemmänkin saavuttaa mahdollisimman autenttinen kokemus siitä, millaista elämä on mahdollisesti ollut 1400-luvun Euroopassa. 

Ikäraja PEGI 18

Assassins Creed: Origins/Odyssey

Assassins-Origins.jpg

Assassins-Odyssey.jpg

Assassins Creed -pelisarjan uusimmat osat pyörivät Muinaisen Egyptin ja Antiikin Kreikan maisemissa. Pelit on kehitetty historiantutkijoiden tuella, ja niissä on autenttinen tunnelma ja kauniisti mallinnettuja oikeita rakennuksia. Originsin Discovery tour -pelimoodilla pääsee tutkimaan muinaisen Egyptin elämää ja paikkoja kiireettömän museomaisesti oppimismielessä. Odysseyssa paneudutaan antiikin mytologiaan ja henkilöihin. Jos siis filosofit sekä Ilias ja Odysseia ovat lähellä sydäntä, kannattaa ehdottomasti ottaa tämä opettavainen sisältö haltuun.

Ikärajat molemmissa PEGI 18

Retropelien nostalgisille nakuttajille

Megaman 11

Megaman-pelisarjaan on julkaistu vuosien varrella lukuisia osia. Tämä uusin osa, numero 11, on suunniteltu perinteitä kunnioittaen. Vanhojen Megaman-pelien ystävät löytävät siitä vanhan tutun pelituntuman, vaikka ulkoasua on päivitetty klassisesta pikseligrafiikasta teräväpiirtoon. Robottipomoja kenttineen selätetään tässäkin Megamanissa tutusti pelaajan itse valitsemassa järjestyksessä. Uutena elementtinä on niin sanottu tuplaratasjärjestelmä, jolla voi joko saada tilapäisesti voimakkaammat ammukset tai hitaamman ajan.

Ikäraja PEGI 7

Klassisten salapoliisitarinoiden ystäville

The Raven Remastered

Raven.jpg

Vuoteen 1964 sijoittuvassa klassisessa salapoliisitarinassa selvitetään jalokivivarkautta. Pelissä on aikaa miettiä ja pohtia, sillä mekaniikkana on perinteinen Point and Click -tyyli.

Pelihahmona toimii keski-ikäinen sveitsiläinen konstaapeli Anton Jakob Zellner, jonka aiempi kokemus etsivänhommista rajoittuu lähinnä dekkarikirjallisuuden ahmimiseen.

Ikäraja PEGI 16

Yhteistä tekemistä perheille ja kavereille

Sea of thieves

Tässä enimmillään neljän pelaajan yhteistyöpelissä hoidetaan merirosvoaluksen moninaisia hommia ja seikkaillaan hulvattomassa Karibianmeren ympäristössä. Kiivaita meritaisteluja ja aarteenetsintää siis luvassa!

Ikäraja PEGI 12

A Way Out

A-way-out.jpg

Kahden pelaajan nerokas yhteistyöpeli alkaa jännittävällä vankilapaolla, joka täytyy toteuttaa kellontarkasti ja hiuksenhienosti. Pelin reaaliaikaisuus tarjoaa ovelan tavan käyttää samanaikaisesti tapahtuvia asioita pelimekaniikkana: esimerkiksi samalla kun toinen pelaajista hämää vartijaa, voi toinen siirtää wc-pöntön väliaikaisesti paikaltaan. Ehdottomasti kokeilemisen ja kokemisen arvoinen peli vaikkapa pariskunnille.

Ikäraja PEGI 18

Overcooked 2

Tässä vauhdikkaassa kokkikohelluspelissä työskennellään kiireisessä keittiössä, joka ei suinkaan ole sieltä perinteisimmästä päästä. Jokaisella pelaajalla on oma hommansa kyökissä, ja nälkäiset asiakkaat odottavat jo annostaan! Gordon Ramsaykin varmasti suosittelisi juuri tätä peliä. Go! Go! Go! Annosta lautaselle nyt!

Ikäraja PEGI 3

Vampyyrejä fanittaville

Vampyr

vampyr.jpg

Tässä toimintaroolipelissä paneudutaan vampyyrinä olemiseen ja sen aiheuttamiin ongelmiin ja haasteisiin. Pelihahmona toimivan lääkäri Jonathan E. Reidin on säännöllisesti juotava viattomien verta selviytyäkseen. Tilannetta ei yhtään helpota se, että vampyyrinmetsästäjät hengittävät niskaan ja ajavat lääkäriämme ahtaalle. Pelissä on erilaisia loppuja, jotka riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon vampyyrimme murhaa sivullisia pelin kuluessa.

Ikäraja PEGI 18

Luonnossa samoajille

Red Dead Redemption 2

Red-dead.jpg

Ehkä vuoden odotetuimmassa pelissä seikkaillaan vuoden 1899 villissä lännessä. Sivistys ja laki valtaavat alaa, ja lainsuojattomien ja bandiittien toiminta alkaa olla entistä vaikeampaa. Ehkä yksi viimeinen keikka saattaisi taata kevyemmän siirtymisen eläkkeelle myös päähenkilöllemme Arthur Morganille.

Ikäraja PEGI 18

Far Cry 5

Farcry.jpg

Verenhimoiset tuomiopäivän lahkolaiset kiusaavat idyllistä Hope Countya nykypäivän Yhdysvalloissa. Lahkolaisongelmaa päätyy ratkaisemaan melko kokematon poliisi. Toimintapelin kuvio on valmis. Tässä pelissä voi myös kalastaa.

Ikäraja PEGI 18

Lisää vinkkejä 

Lue tästä lisää peliaiheisia vinkkejä!

Kuvat: Pixabay CC0, valmistajat