Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan äänitteen.

PUCE MARY: Persona (Posh Isolation 2014)

Noise-kuvioissa erittäin maineikkaan, Kööpenhamista käsin toimivan Posh Isolation -levymerkin diskografia kattaa lähemmäs kaksisataa julkaisua, enimmäkseen kasettiformaatissa. Puce Mary on tanskalaisen Frederike Hoffmeierin alter ego, jonka musiikki on ehdottoman kolkkoa, toivotonta ja nihilistiseltäkin vaikuttavaa äänimassaa. Tällä vuonna 2014 ilmestyneellä levyllä hän kuitenkin lisäsi yhtälöön tietynlaista raivokkuutta ja seksuaalisia sävyjä.

MYSTIC REVELATION OF TEPPO REPO: Rangon mailla

Nimensä perusteella tämä fuusioryhmä kanavoi legendaarisen paimensoittajahahmo Teppo Revon ja nyabinghi-legenda Count Ossien musiikillisia taajuuksia. Kokonaisuus on lopuksi vielä saanut harmolodisen loppusilauksen. Alkuvaiheessaan MROTR oli Eero Tikkasen ja Otto Eskelisen duo, joka päivitti nimenomaan Revon musiikkia samplepohjaisesti nykyaikaan. Sittemmin musiikki on alkanut elää omaa elämäänsä ja kokoonpanoon on tullut mukaan Helmi-levyjen pyörittäjänäkin tunnettu Arwi Lind.


CONTAINER: LP

Useissa kulttimaineessa olevissa noiserock-kokoonpanoissa vuosikaudet tahkonnut yhdysvaltalainen Ren Schofield on 2010-luvulla siirtynyt teknomusiikin maailmaan Container-nimikkeen alla. Rupinen ja suoraviivainen äänimaisema tekee selvää jälkeä etenkin livetilanteessa. Schofield on kuitenkin onnistunut harvinaisen hyvin tallentamaan tunnusomaisen soundinsa myös levylle. Container on julkaissut peräti kolme pelkistetysti "LP"-nimistä albumia, joista kaksi löytyy Helmetistä.

MODERN FEELINGS

Kotimaisen kokeellisen musiikin eri sukupolvia yhdistävän Modern Feelingsin kiireetön estetiikka on kiehtovaa. Anton Nikkilä, Pekka Airaksinen, Ari Salonen ja Samuli Tanner lähestyvät musiikkia todella yllättävästä ja ilahduttavasta tulokulmasta. Improvisoitu bändisoitto yhdistyy saumattomasti taustalla vaaniviin, toismaailmallisiksi muokattuihin muzak-tunnelmiin. Kun tämäntyyppiselle musiikille ovat yleensä tyypillisiä pidemmät ja rönsyilevätkin kokonaisuudet, muodostuu Modern Feelingsin levy lyhyemmistä "kappaleista". Tämä tekee yhtyeen toistaiseksi ainoasta julkaisusta hivenen lähestyttävämmän kokonaisuuden.

THE NAUGHTIEST GIRL WAS A MONITOR

Tämä nerokkaasti/raivostuttavasti nimetty sheffieldiläinen syntetisaattoripopryhmä julkaisi 1980-luvun alussa vain kolme 7"-singleä. Nämä ovat tietenkin käytännössä mahdottomia löytää, joten tämä saksalaisen Vinyl-On-Demandin julkaisema kokoelma hoitaa homman puolestasi varsin kompaktisti.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016