Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta kuukausittain kymmenen huomionarvoista julkaisua, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan levyn. 

Kannet_juttu.jpg

THE KOLMAS: Kolmas Testi

The Kolmas on yksi legendaarisen Läjä Äijälän lukuisista projekteista. The Kolmannen musiikki on ehdottoman pelkistettyä elektronista vyörytystä. Tämä Full Contactin (Ektro-levymerkin vinyylisiipi) vain vinyylinä julkaistu albumi kokoaa yhteen studionauhoituksia ja livetaltiointeja vuosien varrelta.

V/A: Troubled Waters

Portlandissa toimivan Mississippi-levymerkin mixtapet ovat poikkeuksetta näkemyksellä kasattuja. Helsingin kirjastojärjestelmään on saatu hankittua kolme kokoelmaa: Pohjois-Amerikkalaista folk bluesia sisältävä Troubled Waters, gospelpainotteisempi I'm In A Strange Town sekä kansainvälinen (mukana muun muassa kreikkalaisia ja havaijilaisia artisteja) valikoima I Don't Feel At Home In This World Anymore. Helmetistä löytyvät myös Mississippin julkaisemat alkuaikojen Dead Moon -levyt, jotka kannattaa ehdottomasti kuunnella vinyylimuodossa.

SOULSET / EDWARD VESALA JAZZ BAND: Nykysuomalaista

Svartin laajasta kotimaisten harvinaisuuksien uudelleenjulkaisuprojektista voisi listata vaikka mitä, mutta valitaan nyt tämä asiallisesti nimetty kokonaisuus. A-puolella all star-bändi Soulset tykittelee soulia Harri Saksalan rouhean laulusaundin siivittämänä. B-puolisko puolestaan tarjoilee Edward Vesalan yhtyeen varhaisempaa, valitettavan vähän levymuotoon tallennettua free-revittelyä.

JYRKI NISSINEN & HOT VISIONS: Löi Kivestä Vettä Ja Kuoli

Hyperaktiivisen Jyrki Nissisen Hot Visions -kokoonpanon diskografiaan kuuluu toistaiseksi kaksi julkaisua. Debyyttikasetti on valitettavasti kirjastosta kadonnut, mutta Temmikongin vuonna 2013 julkaisema Löi Kivestä Vettä Ja Kuoli -vinyyli on vielä hyvinkin lainattavissa. Rocktouhujen lisäksi levy sisältää myös ambientimpaa ilmaisua.

PEKKA AIRAKSINEN: Other Power

Pekka Airaksinen on yksi suomalaisen kokeellisen musiikin legendoista. Musiikin tekemisen lisäksi Airaksinen pyörittää meditaatiokeskusta, ja hän on myös erittäin tuottelias kuvataiteilija. Viime vuosina Airaksinen on aktivoitunut keikka- ja levytystoiminnassa hyvinkin näkyvästi. Tämä nyt jo loppuunmyyty vinyylijulkaisu vuodelta 2012 on elektroartisti Randy Barracudan Airaksisen arkistoista kasaama kokoelma.

HEATHER LEIGH: I Abused Animal

Pedal steel -kitaristi Heather Leighin soolodebyytti on ravisuttavan henkilökohtainen, vereslihalla tulkittu kokonaisuus. Levyn julkaisija on Editions Megon vinyyliin erikoistunut alamerkki Ideologic Organ. Levy listattiin vuonna 2015 kärkipäähän lukuisilla kokeellisen musiikin listoilla (mm. The Wire-lehti ja Pitchfork).

V/A: Rare Punque Francais 77-83

Killed By Death -labelin 200. julkaisu sisältää otsikkonsa mukaisesti harvinaista ranskalaista punkkia. Leikkaa & liimaa -tyyppinen paketointi kruunaa kokonaisuuden!

MASAHIKO SATO: Belladonna OST

Äärimmäisen kauniin anime-elokuvan soundtrack-julkaisulle on mahtunut valitettavasti vain alle puolet koko elokuvan musiikista. Tästäkin otoksesta riittää kuitenkin varsin paljon ammennettavaa. Unenomainen yleistunnelma liikkuu sähkökauden Miles Davis -taajuuksilla.

V/A: Popofoni

Tästä norjalaisen kokeellisen musiikin ja vapaan jazzin merkkipaalusta on olemassa cd-laitos myös, joten ei voida puhua pelkästään vinyylinä saatavilla olevasta albumista. Noiselegenda Lasse Marhaugin Prisma-merkillään toteuttama vinyylipainos on kuitenkin sen verran tyylikäs ja hyvältä kuulostava tapaus, että kannattaa ehdottomasti nautiskella tässä muodossa!

ARESKI & BRIGITTE FONTAINE: Je Ne Connais Pas Cet Homme

Areski Belkacemin ja Brigitte Fontainen yhteislevyt ovat poikkeuksetta suositeltavia, mikäli mystinen ja eklektinen folkjazz-tunnelmointi kiinnostaa! Cd-painokset näistä ovat kiven alla, kuten melko lailla kaikista Saravah-merkin julkaisuista.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10