Kauneimmat neulekirjat

Neulomisen ja käsitöiden suosio on kasvanut viime vuosina valtavasti. Kaupungeista löytyy uusia persoonallisia lankakauppoja ja netistä neuleblogeja joka makuun ja tyyliin sopien. Käsityökirjat kuuluvat kirjastojen suosituimpiin harrastekirjoihin. Parhaimpia neulekirjoja lukee ilomielin, vaikka aikaa neulomiseen ei lopulta olisikaan. Kauniit kuvat ja taidokas taitto ovat inspiroivaa iloa silmille.

Tammikuussa ehtii vielä hyvin neuloa lämmintä ylle

Jonna Hietalan Kerällä (2013) sisältää 45 helppoa ja nopeaa ohjetta. Ohjeet ovat yksinkertaisia, tyylikkäitä ja selkeitä, ja sopivat myös aloittelijoille. Kirjassa on paljon pipoja ja päähineitä, mutta myös ohjeita kodin sisustukseen ja sekä lapsille sopivia malleja.

Nokkelia ja saumattomia neuleita

Veera Välimäen Lankaleikin (2013) neuleet ovat pääosin saumattomia, yhtenä kappaleena neulottuja. Tällä menetelmällä neuleen kokoa on helppo muokata ja arvioida jo kesken neulomisen. Ohjeet ovat kekseliäitä ja niihin on saatu yksinkertaisin keinoin yllättäviä yksityiskohtia. Monipuolisia ohjeitä löytyy kirjasta koko perheelle. 

Herkkää ja koristeellista

Helga Isagerin ohjeet löytyvät Finstickat-kirjasta (2012), jota on toistaiseksi saatavilla vain ruotsiksi. Suomenkielinen suomennos on kuitenkin jo tekeillä. Isagerin neuleet ovat ajattomia ja kauniisti istuvia, sillä ne neulotaan useimmiten ohuesta langasta. Ohjeet vaativat hieman enemmän aikaa ja taitoa, mutta lopputulos on sitäkin palkitsevampi. Finstickat sisältää neuleita naisille ja lapsille.

Jämälangat talteen

Sanna Vatanen on kerännyt kirjan verran ohjeita jämälankojen hyödyntämiseen. Jämälangasta! (2009) sisältää monipuolisesti ohjeita kaikentasoisille neulojille. Osa ohjeista on toteutettavissa yhdessä illassa, toiset puolestaan ovat työläämpiä. Malleissa on käytetty sekä neulomista, virkkausta että kirjontaa. Raikkaat ja värikkäät kuvat piristävät ja yllyttävät kokeilemaan uusia väriyhdistelmiä.

Neulotaan yhdessä

Karin Holmbergin Karins syjunta (2013) on tuore ja monipuolinen kokoelma käsityöohjeita neulomisesta askarteluun. Holmbergin ideana on kannustaa ihmisiä perustamaan ”ompelukerhoja”, eli kutsua kavereita tekemään käsitöitä yhdessä. Kirjassa on sekä Holmbergin omia, että muiden tekemiä ohjeita. Karin Holmberg on julkaisut myös useita kirjontaan keskittyviä kirjoja, jotka ovat täynnä kauniita kuvia ja Holmbergin somia piirustuksia.

Teksti: Johanna Juvonen