Kiekkokuumetta kirjastossa

Suomalaisella kiekolla menee hyvin, eikä valittamista ole suomalaisella kiekkokirjallisuudellakaan. Viime vuosina on julkaistu muun muassa Tuomas Nyholmin  Jarkko Ruutu: jumalainen näytelmä Pentti Sainion  Kummolan kääntöpiiriAri Mennanderin Teemu-kirja ja Markku Jokisipilän Punakone ja vaahteranlehti, joka oli ehdolla myös vuoden 2014 parhaaksi tietokirjaksi. Suomeksi saatiin pitkästä aikaa Gretzky-elämäkertaBernd Brückner kertoo elämästä KHL:ssä, ja Bobby Orrin elämäkerta on vastikään suomennettu.

Fiktiivisiä kiekkosankareita

Jääkiekkokirjallisuus ei rajoitu pelkästään kuva- tai tilastoteoksiin tai historia- ja muistelmateoksiin. Jääkiekkoa on luettavaksi myös romaanimuodossa. Ensimmäinen lukemani jääkiekkokirja taisi kuulua nostalgiseen helppolukuisten sarjaan Vihreä Varis: Se oli Pirkko Talvion Janne on Tiikeri. Janne-sarjaan kuuluu kolme osaa, joita varmaan tuli useammankin kerran lainattua pienestä kyläkirjastostamme. Nuorille lukijoille on ilmestynyt useampiakin jääkiekkojoukkueiden vaiheista kertovia sarjoja. Gunnar Nordströmin sarja maalivahti Adam Wallgrenista menee jo osassa 23; Bengt-Åke Crasin Lätkäjengiä ja Roy MacGregorin Kiekkokiitäjiä on kahdeksan osaa. Uudemmissa kirjoissa tytötkin ovat päässeet pelaamaan: Kirsi Pehkosen tällä hetkellä neliosaisessa Hilla ja Noora -sarjassa Hilla pelaa jääkiekkoa ja Noora pöytätennistä.

Vanhemmille lukijoille kaunokirjallisuutta on vähemmän. Matti Laineen kirjoissa Pahojen miesten seura ja Merkitty mies seikkailee entinen maalivahti Elias Vitikka, jonka NHL-ura aikanaan päättyi autokolariin. Antti Karumon kirjassa Haaveena unelma pohditaan rahan ja NHL-menestyksen vaikutusta perheeseen. Tunnetun NHL-kolumnisti Vesa Rantasen esikoisromaani Ammattilainen sijoittuu hänelle tuttuun ympäristöön. Espoon kaupunginteatterissa esitettiin 2007 Lassi Airaksisen näytelmää Ykkösketju. Huumoria kaipaava viihtynee Reiskan mainion Maskin takaa -kokoelman kanssa (jos muistaa 90-luvun alkupuolen kiekkokuviot) tai Kalle Veirton Kahvakiekon alkeiden seurassa. Katri Lipsonin Detroit on saanut puolelleen myös lukijat, joita kiekko ei yleensä kiinnosta.

Kotimaista kiekkohistoriaa

Suomalaisista seuroista kiekkohistoriikkejä löytyy Helmet-hausta luettaviksi ainakin seuraavat: HIFK, HPK, Ilves, JYP, KalPa, Kärpät, Lukko, Tappara, Kajaanin Hokki, Karhu-Kissat ja Jokereista kaksikin (Jokerit liukkaalla jäällä ja Jokerit: suomalaisen jääkiekkoilun tuhkimotarina).  Espoo-kiekon vaiheisiin pääsee mukaan lukemalla Merran kirjan Pihalta päätyyn, ja Tampereen maineikasta kiekkohistoriaa kuvaa Koulukadun sankarit. Pääkaupungin paremmuustaisteluihin pääsee syventymään HIFK-Jokerit: taistelu Helsingin herruudesta -kirjassa.

Legendaarisista kiekkoilijoistamme tehtyjä vanhempia teoksia löytyy kirjastoistakin enää ehkä yksi kappale. Muistan itse oppineeni kaukolainauksen jo lukioikäisenä, kun ei pienessä kyläkirjastossani ollut Matti Keinosen tai Veli-Pekka Ketolan elämäkertoja. Reksa Ruotsalainen taisi sentään löytyä suoraan hyllystä.

Aarne Honkavaaran elämäkertaa jouduttiin odottamaan 2000-luvulle, jonka jälkeen elämäkertateoksia onkin julkaistu oikein mukavasti mm. Jerry Salmesta, Carl Brewerista, Juha Rantasilasta, Juhani Wahlstenista, Matti Hagmanista, Esa Tikkasesta, Sami Heleniuksesta ja Raimo Helmisestä. Myös tuomarilegenda Seppo Mäkelä on kirjansa ansainnut.

Hieman erilaista kuvaa kiekkoarkeen antaa Marika Kakon Lätkässä: kiekkoperheen elämää, jossa ääneen pääsevät kiekkoilijoiden puolisot. Kiekkourien jälkeistä elämää valotetaan Juhani Tammisen kokoamassa Pelin jälkeen -kirjassa. Valmentajina tunnetuista kiekkopersoonista kirjoja ovat saaneet Juhani Tamminen, Alpo Suhonen, Hannu Aravirta ja Curt Lindström. Tamminen on kunnostautunut julkaisemalla useita johtajuuden oppaita.

Sähköä kentälle!

Englanninkielisessä kirjallisuudessa jääkiekkokirjojen tarjonta kirjastoille on ollut vähän heikkoa englanninkielisen maailman kustannustoiminnan kuvioista johtuen. Toimittajamme tarjoavat ainoastaan Britanniassa ilmestyvää kirjallisuutta, ja siellähän jääkiekko ei suosituimpien urheilulajien listoille pääse. Niinpä jalkapalloa löytyy suhteessa huomattavasti enemmän, kun jääkiekkokirjoja on tilattu lähinnä aktiivisten asiakkaiden toiveista (vinkki: hankintaehdotuslomake). Nyt kun käytössämme on Overdrive-sähkökirjapalvelu, sinne hankittiin ehdotuksestani parisenkymmentä kiekkokirjaa, jotka näyttävät lähteneen aika mukavasti lainaan. E-lehtipalvelu Ziniosta voi lukea Hockey News -lehteä, josta löytää uusimmat uutiset.

Näiden kaikkien lisäksi löytyy vielä maajoukkueen vaiheisiin olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissa keskittyviä kirjoja, Liigan tilastokirjoja ja muita vuosikoosteita, jääkiekkosanakirjoja, tietovisoja, ennätyskirjoja ja kuvateoksia pelioppaiden lisäksi.

MOT: Kiekkofaneille löytyy paljonkin luettavaa kirjastosta! Olen koonnut kaikki aikuisten kirjat ja vähän muutakin tälle listalle: hokia. Ja jos jotain olen unohtanut, saat sen mukaan lisäämällä kirjaan tägin hokia.

Teksti ja kuvat: Sini Neuvonen

sini.JPG