Kirjasto on pelaamisen koti

Pelataanko yhdessä?

Peliviikko on vuosittainen kansainvälinen tapahtuma, jolla nostetaan pelaamista keskusteluun ja tarjotaan ihmisille mahdollisuuksia kohdata pelaamisen tiimoilta. Kirjastot ympäri Suomen ovat osallistuneet peliviikkoon jo vuosia, mutta kirjaston pelaamisen ei tarvi rajoittua vain peliviikkoon.

Helmet-kirjastot tarjoavat tilassa pelattavaksi ja kotiin lainattavaksi erilaisia pelejä. Kirjastosta löytää myös sekä peliseuraa että paikan oleskeluun ja pelaamiseen. Moni lautapeli vaatiikin niin suuren pöytätilan, että kirjaston suuremmat pöydät tulevat monelle tarpeeseen.

Sellon suuri tapahtumakirjasto on vain yksi kirjasto, jossa pelaajia ja pelejä riittää. Peliviikolla kirjastot järjestivät paljon turnauksia, luentoja ja keskustelutilaisuuksia peliaiheista. Sellon kirjastossa paneuduttiin tänä vuonna erityisesti lautapeleihin, roolipeleihin ja pelikasvatukseen.

Kirjastossa pelaamme yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Arjen pelaaminen nousee helposti näkyviin turnausten muodossa ja jatkuu joka päivä. Koulujen loma-aikoina järjestämme turnauksia pelikonsoleilla ja lautapeleillä, joten peliviikon turnauksissa pelattiin hauskaksi vaihteluksi asiakkaiden pyynnöstä kirjaston nuorten koneille lisättyä uutuuspeliä League of Legends sekä Bellz!-magneettipeliä, fortunaa, pillijalkapalloa, sudokua ja shakkia. Peliviikon toteutuksen laajuus riippuu tietenkin kirjaston resursseista, mutta monet hyvät ideat on helposti toteutettavissa yhdenkin työntekijän voimin.

Kuvagalleria Sellon kirjaston peliviikosta 2017

Yhdessä pelaaminen on mukavaa ja rohkeasti kokeilemalla voi löytää uusia lemppareita. Aikuisten pelihuoneet kirjastoissa ovat olleet asiakkaiden toiveena jo pitkään ja asiaa selvitellään useammassa kirjastossa ympäri Suomen. Suurimpana hidasteena ovat julkisen tilan esitysoikeudet, pelien ikärajat ja sopivien tilojen rajallisuus. Siihen saakka suurin osa asiakkaistamme voi nauttia kirjaston lainattavista konsolipeleistä varaten haluamansa pelit haluamaansa kirjastoon. Tutustu lainattavien pelien kirjoon Helmet-aineistohaussa.

Lautapelit

Lautapelit ovat kirjastolle nopeasti kasvava kokoelma, jonka asiakkaamme alkavat löytää koko ajan paremmin. Helmet-kirjastoista löytyy tällä hetkellä 1023 lautapeliä, joiden uutuuksia voi seurata verkkosivuiltamme. Lautapelien laina-aika on normaalisti 14 vuorokautta ja niitä voi halutessaan uusia, kuten muutakin materiaalia, olettaen ettei aineistoon ole varauksia. Lautapelejä voi myös varata haluamaansa Helmet-kirjastoon noudettavaksi maksutta – aivan kuten kirjojakin!

Helsingin kaupunginkirjaston lautapeliguru Renni Honkanen on koonnut viiden laadukkaan lautapelin vinkkilistan.

Suomen lautapeliseura on valtakunnallinen peleihin erikoistunut yhdistys, joka kokoontuu kirjastomme 2. krs Akseli-salissa joka torstai klo 16.00-19.45 pelailemaan kaikkien halukkaiden kanssa. Peliviikolla järjestimme 2.11.2017 kirjaston ja lautapeliseuran yhteistyönä suuren lautapeli-illan, jossa kävi yli 80 eri-ikäistä asiakasta pelailemassa ja poimimassa lautapelivinkkejä lainaksi kotiinkin.

Koko Helmet-alueen pelitapahtumia voi hakea kirjastoittain tai hakusanoilla kirjastojen tapahtumahausta tai katsoa koko pelitapahtumien kirjoa tämän linkin takaa.

Shakki

Shakki on kestosuosikki, joka toimii kaikenikäisille. Shakkia pelataan kirjastoissa lastenosastoilta aikuisiin saakka. Shakkilaudan voi lainata myös kirjastosta, mutta monet kirjastot ovat hankkineet pelilautoja myös kirjastossa pelattavaksi, jotta ne olisivat aina saatavilla. Shakista kiinnostuneille on tarjolla myös paljon tietokirjallisuutta erilaisista strategioista.

Sellon kirjastossa on järjestetty jo tänä vuonna kaksi shakkikerhon harjoittelusarjaa ja shakkiturnausta. Järjestämme shakkitoimintamme yhteistyössä Suomen Shakkiliiton kanssa. Peliviikolla 5.11.2017 järjestetty eli viimeisin Suomi100-shakkiturnaus oli tiukka ja runsaan neljän tunnin jälkeen löytyi uusi shakkimestari, joka kertoi harjoitelleensa edellisenä päivänä jopa 8h. Osallistumaan pääsevät aina onneksi kaiken tasoiset pelaajat.

Roolipelit

Monelle tuntemattomampi roolipelaaminen on myös tärkeä osa kirjaston pelikulttuuria.

”Roolipeleissä peli etenee pelaajien tekemien valintojen kautta. Pelaajat eläytyvät annettuun hahmoon ja toimivat, kuten uskoisivat hahmon eri tilanteissa toimivan. Hahmon toimintaa voidaan kuvata vain sanallisesti kertoen (pöytäroolipeli) tai näytellen ja puhuen (liveroolipeli eli larp). Pelaajien hahmoilla voi olla pelissä omia tavoitteitaan sen lisäksi, että kaikilla pelaajilla on yhteinen tavoite.” – Ropecon

Sellon kirjastossa järjestettiin jo viime keväänä yksi roolipelipäivä ja täysi-ikäisille suunnattu scifikauhua edustava Krusadis: Anomalia -larp. Krusadiksesta tarkemmin täällä.

Peliviikon roolipelipäivänä sunnuntaina 5.11. kirjastossa esiteltiin Ropeconin toimintaa ja asiakkaat pääsivät kokeilemaan roolipelaamista. Dungeons & Dragons 5th editionia pääsi kokeilemaan pidempien pelien muodossa; pisin peli kesti lähes 5h. Helsingin kaupunginkirjastosta lainaamamme roolipelivelho Heikki Marjomaa peluutti suunnittelemaansa eeppistä ”Pudotuslentue 13-37” -scifipeliä. Pelin lyhyt kesto madalsi kynnystä osallistua, ja moni oli kiinnostunut pelaamaan peliä uudestaan, joten kysyntää Marjomaan peleille olisi myös kirjamuodossa. (Kustantajat, *vink vink*)

Lapsille peluutettiin kirjaston aulassa Astraterraa Sieninevan Velho -seikkailussa – sankareiden tehtäväksi jäi selvittää mitä on tapahtunut Professori Fungukselle (kiitokset Lahden kirjaston Ilona Lammiselle mainiosta seikkailusta). Astraterra sopii pelialustana nuoremmillekin lapsille. Astraterra on ikävä kyllä loppuunmyyty, mutta se on saatavilla kirjastosta ja sähköisenä verkosta. Kustantajan tiedon mukaan Astraterran uusittu 2. laitos ilmestyy vuoden 2018 alussa.

Asiakkaat kiittelivät mahdollisuutta päästä kokeilemaan roolipelaamista ja monet innostuivat uudesta harrastuksesta niin kovasti, että lainasivat roolipelejä kotiin. Kirjaston vaikuttava roolipelikokoelma pääsi jälleen esiin roolipelipäivän näyttelyssä.

Pelikasvatus ja pelitieto 

Digipelaamisesta on tullut osa kaikenikäisten arkea ja monet elämämme toiminnot pelillistyvät. Mitä peleistä tarvitsee nykyään tietää? Keräsimme peleistä ja pelikasvatuksesta aineistoa vinkkiartikkeliksi, josta löytyy kiinnostavaa tietoa sekä lapsen vanhemmalle, opettajalle että aikuiselle pelaajalle.

Tämän lisäksi meillä ja monessa muussakin kirjastossa ympäri Suomen järjestettiin keskustelutilaisuuksia pelikasvattajien johdolla. Sellon kirjaston Peliviikon vanhempainillan vieraaksi saapuivat Elina Lappalainen ja Jaana Wessman.

Elina Lappalainen on 2012 Tieto-Finlandian voittanut tietokirjailija, jonka uusimmat teokset  Pelien valtakunta: miten suomalaiset peliyhtiöt valloittivat maailman (2015) ja Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään? (2017) avartavat pelialaa, pelien kaupallisuutta ja pelien mekanismeja. Jälkimmäinen on hieno kokoperheen pelitietokirja digipeleistä.

Jaana Wessman on tietojenkäsittelytieteen tohtori ja lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri sekä aktiivinen pelaaja, joka käsitteli esityksessään elämää pelien kanssa. Hänen diansa muun muassa pelaamisen pelisäännöistä eli ”pelipelisäännöistä” kodeissa sekä pelihäiriöstä tai propelaamisesta aiheuttivat mobillilaitteiden kameroiden räpsymistä. Ikärajoista tietoa saa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön ikäraja-sivustolta.

Mukana Peliviikon vanhempainiltamme yhteistyökumppanina toimi Vuoden Pelikasvattajaksi 2017 valittu Suomen pelimuseo Tampereen Vapriikissa. Suosittelemme pelimuseon pelillistä sukellusta kotimaiseen pelaamisen historiaan. Museokortilla pääsee ja mediasivistys kasvaa viihtyisästi. Onneksi olkoon Suomen pelimuseolle tästä palkinnosta ja mukavia museoretkiä kaikille perheille ja aikuisille pelaajille.

Pelikasvattajille löytyy vertaistukea myös ammattilaisten omista Facebook-ryhmistä: Gamebrarians Suomi ja Pelikasvattajien verkosto.

Kirjaston pelivinkit kokosivat
Anna Pöyhönen ja Lorena Echkart, Sellon kirjasto