Kirjaveivi: Jakso 14. Percy Jackson (podcastin tekstiversio)

Kirjaveivi on Helmet-kirjaston podcast.

Kirjaveivi-podcastin jakso 14. Percy Jackson.

Kirjaveivi Percy Jackson 

Äänitteen kesto: 26 min

Litterointimerkinnät
Puhuja 1: Eeva
Puhuja 2: Olga

Sa- Sana jää kesken
(sana) Epävarmasti kuultu jakso puheessa tai epävarmasti tunnistettu puhuja
(-) Sana, josta ei ole saatu selvää
(--) Useampia sanoja, joista ei ole saatu selvää
, . ? : Kieliopin mukainen välimerkki tai alle 10 sekunnin tauko puheessa

[musiikkia]

Eeva: Tervetuloa Kirjaveivi-podcastin pariin. Kirjaveivi on Helmet-kirjastojen podcast, jossa kirjastoammattilaiset juttelee kirjoista ja muistakin kirjaston aineistoista. Ja välillä ehkä muustakin kirjastoihin liittyvästä. Mun nimi on Eeva ja seurassani on myös kollegani Olga.

Olga: Hei kaikille.

Eeva: Tervetuloa myös Olga. Ja mikäs meillä on tänään aiheena?

Olga: Niin, kerropa sinä meille, että mistä me oikein puhutaan ja mistä on kyse.

Eeva: Meillä on tänään aiheena Percy Jackson, joka on siis varhaisnuorten fantasiakirjasarja. Se kertoo samannimisestä pojasta, Percystä, joka on ehkä vähän ongelmanuori tavallaan. Tai ainakin hän usein kokee itsensä vähän ei-toivotuksi koulussa, mutta sitten eräänä päivänä hänelle selviää, että hän onkin puolijumala. Eli meren jumala Poseidonin ja ihmisen poika.

Mutta kerropa Olga, mikä on sun suhde Percy Jackson -kirjoihin, ootko lukenu?

Olga: Olen lukenut ja tykkään kovasti. Ovat tosi hyviä. Niissä on tosi paljon hyviä juttuja. Ja tässä työssä on myös tullu katottua, miten tää fandom on kehittyny, et miten paljon niitä lainataan ja se, että niit ei oo ikinä yhtään hyllyssä.

Eeva: Nää kirjat on kirjoittanu tämmönen henkilö kun Rick Riordan. Osaatko kertoa, kuka tää tyyppi on? Onks tää joku oikee ihminen vai salanimi vai -?

Olga: Hän on ihan oikea ihminen ja hän on oikeasti kirjottanu kaikki nää kirjat itse. Näitä Percy Jackson -sarjaan kuuluvia kirjoja on vajaa 20 ilmestyny. Hän on Yhdysvalloista kotoisin ja hän on entinen opettaja myös. Ja on opettanu juuri näitä esiteinejä. Ja osa on tullu sitte siitä myös.

Eeva: Tässä Percy Jackson -kirjasarjassahan yhtenä teemana on, että tää Percy kärsii ADHD:sta tai tarkkaavaisuushäiriöstä, jolle sitte annetaan selitys, että tämä hänen puolijumaluutensa jotenki aiheuttaa sen, että hänellä on jotenkin liian nopeat refleksit kuolevaisen elämään ja –

Olga: Hän on koko ajan taistelumoodissa.

Eeva: Kyllä. Ja sitten myös, että hänellä on lukihäiriö, mikä johtuu siitä, että hänen aivonsa on jotenkin virittäytyneet muinaiskreikan taajuudelle. Ja ilmeisesti yksi motivaatio siihen, että miksi tämä Rick Riordan alko kirjottaa tätä sarjaa, on, että ilmeisesti hänen poikansa myös on kärsinyt lukihäiriöstä. Ja sitten tämä poika toivoi jotain tarinoita antiikin maailmaan liittyen ja Rick sitten alkoi kirjoittaa.

Olga: Ja sitten meitä kaikkia muita kanssa siunattiin sillä, että hän alkoi näitä sitten hänen pojallensa kertomaan.

Eeva: Joo. Tää Percy Jackson on tosiaan sarja. Montako osaa siihen kuuluu ja onks tää Rick Riordan kirjottanu jotain muuta tän Percy Jacksonin lisäksi?

Olga: Hän on tosiaan kirjottanu joku vajaa 20 kirjaa. Tää Percy Jacksonista kertova sarja on ensimmäinen. Näitä kirjoja on viisi. Ensimmäinen Salamavaras, The Lightning Thief, ilmestyi sekä alkukielellä että suomennoksena vuonna 2005.

Eeva: Okei, eli aika varhaisessa vaiheessa sitte alettiin jo suomentaa.

Olga: Kyllä, vähän ehkä siin Potterin jalanjäljissä, ku oltiin saatu eka sitä vähäsen loppusuoralle ja sitte tuli tämä ja räjäytti potin.

Eeva: No mitä muita kirjoja tai sarjoja tää Rick Riordan on sit kirjottanu? Mä oon ymmärtäny, et hänel on useempia tämmösiä eri jumalista kertovia sarjoja.

Olga: Ensimmäinen on tosiaan tämä Percy Jackson ja Olympoksen ihmiset, Percy Jackson and the Olympians, niin tässä on viisi. Tää alkaa siitä, että Percy pääsee tai monien sattumuksien kautta päätyy sinne puoliveristen leirille, jossa hän tutustuu moneen muihin kaltaisiinsa. Siellä kaikki melkein lapset ovat sitten myös puoliksi jumalia. Ja tässä kirjasarjassa saadaan yksi ennustus, jota aletaan sitten käymään läpi.

Tätä jatkuu viisi kirjaa ja sen jälkeen on seuraava sarja, Olympoksen sankarit, jossa päästään sitten tutustumaan Rooman jumaliin. Siellä jokaisella jumalista on sekä kreikkalainen hahmo että roomalainen hahmo. Niin sitten päädytään uuteen Roomaan ja tutustutaan sitten siinä tähän mytologiaan. Siinä on kans viisi kirjaa. Sen jälkeen päästään muinaisskandinaavisiin jumaliin, Magnus Chasen kanssa, niin niitä on kanssa muutama. Ja tämän lisäksi tässä Rick Riordan on kirjoittanut Egyptin mytologiasta kertovan Kanen aikakirjat -kirjasarjan. Tässä on luettavaa.

Eeva: No joo. Onko sitte, ku tässä eri sarjat on vähän niinku eri jumalia ja eri kulttuurien jumalia, niin sijoittuuko nää kuitenkin tavallaan samaan universumiin, vai onko nää sitte ihan jotenki eri juttuja kaikki?

Olga: Siis nämä Percy Jackson ja Olympoksen sankarit sijoittuu samaan ja Magnus Chase on itse asiassa Percy Jacksonin tulevan, oi ei, nyt tulee spoilerivaroitus, koska Percy Jackson on ensimmäisissä kirjoissa 12-vuotias muistaakseni. Ja hän näiden kirjojen sitten, mitä enemmän kirjoja, ni sitä vanhemmaksi hän tulee. Niin sitten hän päätyy seurustelemaan tämän ystävänsä Annabethin kanssa. Ja Magnus Chase on Annabethin serkku. Häntä sitten seurataan tässä Magnus Chase -kirjasarjassa.

Eeva: Ja tää Magnus Chase oli just Pohjoismaiden mytologien -

Olga: Joo, muinaisskandinaavisia.

Eeva: Joo. Eli jos tänne uppoa, niin pääsee aika syviin vesiin mytologioiden ja muiden kanssa.

Olga: Ja se oli yksi asia, mistä mä itse asiassa tykkäsin tästä kirjasta tosi paljon. Että ne jumalat teki samanlaisia juttuja, mitä ne teki siellä mytologiassa.

Eeva: Joo, et just vaikka kauneuden jumalatar on vähän turhamainen ja sodan jumala on vähän sotaisa. Usein ainakin musta tuntuu, että just kreikkalaiset jumalat ja kaikki tää mytologia on hirveen sekavaa. Että on hirveä määrä henkilöitä ja just kaikkia kyklooppeja ja satyyreja ja kaikkee. Ja sitte on aina hankala muistaa, että kuka nyt oli mikäkin. Niin ehkä jotenkin näiden kirjojen avulla tulee vähän siinä sivussa myös saatua selkeempää käsitystä, että no kuka se Poseidon nyt oli ja miten hän liittyi muihin jumaliin. Ja jumalten vähän niinku ehkä sukulaisuussuhteita ja muita tämmösiä. Nää Percy Jacksonit on tosi suosittuja.

Olga: On.

Eeva: Ee ehkä ihan niin suosittuja kun joku Harry Potter, mutta kuitenki jotenkin tavallaan solideja, et niitä vuodesta toiseen luetaan. Niin mikäköhän vois sit olla se, että mikä tekee niistä niin hyviä tai suosittuja?

Olga: Huumori. Nää on tosi hauskoja. Ja sitte näissä on paljon toimintaa ja paljon actionia.

Eeva: Ja ehkä just, no en mä tiedä, tääki on vähän kliseistä, mutta että poikien lukutaidosta aina ollaan hirveen huolissaan. Niin nää on jotenki stereotyyppisesti pojille sopivia. Tokihan näitä lukee kaikki, mutta että just se päähenkilö on ehkä samaistuttava. Vähän just ei ehkä pärjää koulussa niin hyvin, mutta on kuitenki sydän paikallaan ja hän pääsee kasvamaan sankariksi. Ja sit on kuitenkin sitä huumoria ja muuta.

Ja mä ite tykkään siitä, että, no kreikkalaiset jumalathan on just semmosia karikatyyrejä, että niil on ehkä vaan se yksi luonteenpiirre. Kauneuden jumalattarella on se kauneus ja sodan jumalalla on sotaisuus. Niin tavallaan niissä saa hyviä semmosia, et ne jumalat on vähän lapsellisiakin välillä ja katkeroituu helposti toisilleen. Niil on kaikkia perhedraamaa ja muuta, niin siitä saa semmosta vähän. En mä tiedä, vaikka ne on yksiulotteisia hahmoja, ni niistä saa jotenki hyvää matskua kirjoihin.

Olga: No en nyt tiiä, et onko samaistuttavia, ku ohan ne aivan jumalattoman ärsyttäviä. Mutta niissä on saatu myös inhimillinen puoli.

Eeva: Joo ja sit just se, että ne jumalat vähän niinku sekoilee tuolla jossain ja sitten niiden toiminta vaikuttaa kuolevaisiin. Ja sitte just vaikka Percy ja nää kaverukset, hänen ystävänsä joutuu sitten vähän välillä korjailemaan niiden jumalten sekoilujen jälkiä. Tai joutuu suojelemaan maailmaa näiltä jumalten –

Olga: Pahimmilta sekoiluilta paikkailemaan vähäsen.

Eeva: Niinpä. Ja sitten yllättävän ehkä syvällinen aspekti on myös se, että okei, just tää Percy on meren jumala Poseidonin ja kuolevaisen naisen lapsi. Ja just tällä Poseidonilla ja Percyn äidillä oli lyhyt suhde joskus. Mutta sitten, koska Poseidon oli jumala, niin hän joutui sitten jättämään tämän kuolevaisen naisystävänsä.

Olga: Sallyn.

Eeva: Sally Jacksonin. Mut et sit Percyllä on koko ajan vähän ikävä sitä isäänsä kohtaan. Et hän elää elämänsä 12 ensimmäistä vuotta ilman, että hän edes tietää, kuka hänen isänsä on. Ja sit ku hän saa selville tämän, että hänen isänsä onkin jumala, niin sit hän ihmettelee, et miks tää isä on ollu poissa mun elämässä kaikki nää vuodet. Ja että eikö isä rakasta mua. Siinä on myös vähän vakavampaa, että kelpaanko isälleni. Ja olenko ikinä kotonani, kun en ole kunnolla jumala, mutta en ole kuolevainen. Että mikä on paikkani maailmassa.

Olga: Onneks hän ei oo yksin, koska on yllättävän paljon myös samanlaisia ihmisiä tai samanlaisia puolijumalia. Että hän saa heti kavereita sieltä puoliveristen leiriltä.

Eeva: Joo, se on tosiaan puolijumalille, jumalten ja ihmisten lapsille tarkoitettu treenileiri, missä he sitten oppivat just taistelemaan vaikka erilaisia mytologisia hirviöitä vastaan. Ja jokainen oppii vähän niinku sitte omia erikoistaitojaan. Että esimerkiksi Percylle sitten käy ilmi, että miekkailu on hänelle se ykköstaistelulaji. Ja hän sitten saa tämmösen mytologisen miekan, Anaklusmos. Joka suomeksi oli, englanniksi se on Riptide, mutta se oli Ristiaallokko, tais olla. Ja tää on sit tämmönen maaginen miekka, joka naamioituu perus kuulakärkikynäksi, mutta sen saa sitten, kun ottaa kortin pois, niin siitä se on mahtavan miekan.

Olga: Tämän toisen hahmon miekka oli puoliksi metallia ja puoliksi maagista ainetta. Mutta Percyn miekka on pelkästään tätä maagista ainetta, että se ei –

Eeva: Se tehoaa vain hirviöihin, mutta ei kuolevaisiin. Kyllä, tärkeä yksityiskohta.

Olga: Kaikkialla tässä meidän maailmassamme on sumua, jonka vain osa ihmistä näkee. Semmonen, jolla on näkökyky. Esim. oraakkelit ja sitten nämä puolijumalat. Ja samalla sit Percyllekin selviää, että mitä kaikkia hulluja juttuja, kun hän huomaa, että esimerkiksi opettaja on kyklooppi ja toinen opettaja onki kentauri ja kaikkea tämmöstä. Että mitä kaikkee meidän maailmassa oikeasti onkaan.

Eeva: Kyllä. Et tässä maailmassa tavallaan nää puolijumalat ja sit myös muita erilaisia taruolentoja, niinku satyyrejä ja just kentaureja elelee tuolla kuolevaisten seassa. Mutta sitte kuolevaiset tavallaan eivät huomaa sitä, koska –

Olga: Niillä ei ole kykyä.

Eeva: Niillä ei ole kykyä nähdä todellista.

Olga: Tän sumun ohi.

Eeva: Nää kirjat on tosiaan alunperin julkaistu englanniksi ja aika nopealla aikataululla sitte on suomennettu. Muistaakseni se uusin, Keisarin torni, on tullu 2020. Eli aika hiljattain.

Olga: Joo ja käännetty 2021.

Eeva: Okei. Niin onks sulla Olga mitään mielikuvaa, että onks nää Suomessa yleisesti suosittuja?

Olga: Näähän on jaotettu ainakin Helsingin kaupunginkirjastossa sillä lailla, että osa kirjoista on lastenosastolla ja osa kirjoista on nuortenosastolla. Lastenosastolla harvoin nään yhtään Olympoksen sankaria tai yhtään näitä Percy Jacksoneja. Mutta sitte ku meen nuortenosastolle, niin siellä kyllä näen sitten Magnus Chaseja ja näin. Ja sitä Apollonia, niitä uusimpia. Mutta sanoisin, että on suosittu.

Eeva: Joo, ja ehkä vakaasti suosio on säilyny vuosien läpi. Et vaikka just toi Salamavaraskin on jo yli 15 vuotta vanha kirja, niin tuntuu, että se edelleen kyllä vetoaa.

Olga: Se on ehkä ajaton. Et vaikka siinä on pop-kulttuurisia viittauksia, niin se kestää.

Eeva: No sitte ilmeisesti Percy Jacksonista on myös elokuvia olemassa. Ootko Olga katsonut niitä?

Olga: Olen. Nehän ei oo yleisesti oo ollu hirveen menestyksekkäitä. Ja ne on saanu aika huonot arvostelut. Mutta minä tykkäsin. Mulla kävi näin: katsoin ensin leffan, luin kirjan sitten. Ei niissä ole mitään samaa. Tai siis tosi vähän samoja juttuja. Et sitä leffaa on kyllä muunneltu iha huolella. Ensinnäki siinä se päähenkilö, Percy, on vanhempi. Hän oli 16-vuotias. Ja sit senki takia tulee muutamia muutoksia sinne. Ja kun kirjoissa hän on 12. Ja Rick Riordanhan ei yhtään tykkää näistä leffoista. Et hänen mielestään niil ei oo mitään tekemistä niiden kirjojen kanssa.

Eeva: Oliks niin, et niitä elokuvia on tehty vaan kaksi?

Olga: Kyllä.

Eeva: Että ehkä sitten eivät olleet kaupallisesti niin menestyneitä, että oltais koko sarja saatu elokuvamuotoon.

Olga: Ei ollu menestyneitä tarpeeksi.

Eeva: Mut ilmeisesti ollaan kuultu huhuja, että Disney on nyt ilmoittanu työstävänsä, oliks se tv-sarjaa peräti?

Olga: Kyllä.

Eeva: Tv-sarjaa Percy Jacksonista. Ja jostain kaivoimme tietohippusen, että sen olis tarkotus tulla Disney+ -palveluun vuonna 2022. Eli tänä vuonna, kun tätä podcastia olemme äänittämässä. Ja ilmeisesti myös mä ymmärsin, et Rick Riordan olis itse jotenkin mukana siinä.

Olga: Joo, hän on jotenki käsikirjoittamassa tai miettimässä niitä käsikirjoituksia. Että tähän hän osallistuu varmaan edellisestä adaptaatiosta oppineena, niin hän on päättäny, että nyt minä olen tässä mukana ja hänen vaimonsa on myös. Niin saadaan sitten hänen panoksensa myös tähän sarjaan.

Eeva: Okei, eli kiinnostuneena jäämme odottamaan, milloin saamme Percy Jackson -sarjan ilmoille. Ehkä täytyy jopa sitten ottaa Disney+ -tilaus itselleni. Sitä ei vielä ole.

Olga: Sen lisäks, että näitä on näitä kirjoja, niin Percy Jacksonista on tehty useita tietoteoksia. Ja sitte novellikokoelmia, joissa kerrotaan vielä hahmoista lisää. Sit on sarjakuvasovituksia. Mangasovitus ainaski ja sitte New Yorkissa on nähtävillä ollu myös musikaali.

Eeva: Onks näitä suomennettu näitä, ainakin jotain näitä vähän niinku tietokirjoja on?

Olga: Joo, niitä on suomennettu. Näitä on käännetty kyllä.

Eeva: Mut sarjakuvia ilmeisesti ei?

Olga: Ei oo käännetty. Eli jos aloitat tämän kirjasarjan lukemisen, niin sinulla on luettavaa pitkäksi aikaa lukutahdista riippuen.

Eeva: Okei. Jos nyt haluais aloittaa, niin voiko alottaa ihan mistä osasta vaan? Vai pitäskö se alottaa sieltä Salamavaras-kirjasta?

Olga: Mä ehkä alottaisin alusta. Mut tässä Apollon, siinä ensimmäisessä kirjassa –

Eeva: Vaiennut oraakkeli.

Olga: Joo, vaiennut oraakkeli, niin muistaakseni siinä kerrottiin alussa. Mutta siinä kanssa esiteltiin niitä henkilöitä siihen tahtiin, että se auttaa, jos olet lukenut aikaisemmat osat, niin tiedät. Koska kyseessä on selkeästi sarja, joka jatkuu.

Eeva: Eli vaikka on alisarjoja, niin se kumuloituu kuitenkin se tieto ja henkilöt?

Olga: Kyllä näin. Tiedät enemmän, jos olet lukenut kaiken.

Eeva: Kuulostaa järkevältä.

Olga: Itse tykkäsin siitä, että hahmot kasvavat selkeästi niissä kirjoissa ja opimme uutta kaikista hahmoista. Ja opimme esimerkiksi siitä, että kaikki ei oo samanlaisia. Ja opimme tietämään kanssa niiden –

Eeva: Sekin on kiva tässä sarjassa, että vaikka tää on nyt varhaisnuorten sarja, varsinkin nää ekat, vaikka sitten myöhemmin ehkä henkilöt vanhenee ja ehkä kohderyhmäkin vähän vanhenee siinä, niin täs on sitten myös sateenkaariteemoja. Että kaikki ei oo välttämättä heteroita tai kaikkien ei oleteta olevan heteroja. Ja taitaa olla myös ainakin yksi muunsukupuolinen henkilö.

Ja sitten tuli myös mieleen, et just se, että vaikka et päähenkilöllä on ADHD ja oppimisvaikeuksia, sekään ei ehkä oo kovin yleistä nuortenkirjoissa. Tai se, et se kuvataan semmosena ei isona ongelmana. Tai et sekin on tavallaan osa siitä päähenkilön supervoimaa. Ja sitten tässä on myös esimerkiksi vammaisia henkilöitä. Että tämä Chiron, tää Percyn kentauri-opettaja, niin hän on siis kentauri. Eli yläruumistaan ihminen ja alaruumistan hevonen, mutta sitte kun hän on ihmishahmossa, niin hän on sitten pyörätuolissa oleva henkilö. Että tämmöstäkin representaatiota sitten löytyy. Se on aika kiva. Ja että siitä ei tehdä numeroa.

Olga: He vaan on.

Eeva: Niin. Tuleeko meille muuta mieleen Percy Jacksonista? Mun täytyy ite tunnustaa, että mä oon lukenu vasta muutaman osan näitä. Mutta olen tällä hetkellä hyvin innoissani kahlaamassa juuri tätä ensimmäistä osaa läpi. Ja tavallaan tosi kiva, et mul on nyt edessä nää kaikki lukemattomat kirjat. Joita, niin, onko itse asias tietoa, että onks Rick Riordan kirjottamas kenties jotain uutta? Ainakaan onnistunu jotenki löytämään, että onko? Ilmeisesti toistaiseksi nää kaikki sarjat on valmiita, mutta onko sitten tulos jotain?

Olga: En osaa sanoa, että jatkuuko tämä Percy Jackson -kirjasarja.

Eeva: Wikipedian mukaan ainakaan ei oo tuloillaan. Voi olla, että tämä tv-sarja on sitten vienyt hänen aikaansa viime aikoina. Tosin itse asiassa viime vuonna, 2021, on ilmestyny joku stand-alone -kirja. Eli yksittäinen, ei mihinkään sarjaan kuuluva The Daughter of the Deep. Se on retrofuturistinen vähän niinku science fiction -kirja Jules Vernen Sukelluspallolla maapallon ympäri -tyylisesti. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, että ollaanko tätä kenties suomentamassa.

Mut joo, sopii myös monen ikäisille. Esimerkiksi myös aikuisille. Ja tosiaan jo aika nuorillekin fantasia-ahmimisikäisille kyllä voi tuota Percy Jacksonia suositella. Että vaikka on tosi action-painotteisia, niin ei oo mitenkään julman väkivaltaista tai mitään seksikohtauksia siellä. Että sopii kyllä jo alakoululaisillekin tosi hyvin.

Olga: Ja sitte oppii samalla Kreikan mytologiasta ja Rooman mytologiasta ja skandinaavisesta mytologiasta. Se on kanssa mukava lisä.

Eeva: Kyllä. Meillä ei ehkä tässä vaiheessa oo sen kummempaa. Kiitos paljon kaikille kuulijoille.

Olga: Kiitoksia.

Eeva: Näemme tai kuulemme seuraavan Kirjaveivi-jakson parissa. Moi moi!

Olga: Moikka!

[musiikkia]