Toivoa kirjallisuudesta: Rouva Jenni Haukion kirjasuositus

Tässä sarjassa tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä.

Rouva Jenni Haukion valinta: Eeva Kilpi: Animalia.

”Juuri tällä hetkellä luen valtio-opin jatko-opintoihini liittyviä akateemisia tietoteoksia. Toivoa antavia kirjoja on valtavan monia, ja ne liittyvät erilaisiin elämäntilanteisiin ja ikäkausiin. Yleisesti ottaen saan toivoa, iloa ja voimaa runoudesta, jonka suurkuluttajiin lukeudun. Esimerkiksi Eeva Kilven koko runotuotanto ja aivan erityisesti hänen kokoelmansa Animalia (1987) on minulle läheinen. Animalia käsittelee eläinten asemaan ja oikeuksiin liittyviä kysymyksiä otteella, josta välittyy hyvin syvällinen ymmärrys ja empatia kaiken elollisen luonnon ainutkertaisuutta ja arvokkuutta kohtaan. Nämä ovat myös minulle tärkeitä arvoja.

Animalia tuo esiin kipeitä, satuttaviakin tosiasioita pitäen kuitenkin kiinni sellaisesta tulevaisuususkosta, joka sisältää lupauksen paremmasta. Yhteiskunnalliset arvot muuttuvat hitaasti, mutta muutos on mahdollinen ja kaunokirjallisuudella voi olla ja usein onkin hyvin merkittävä rooli arvo- ja asenneilmaston muokkautumisessa ja kehittymisessä.”

Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi, ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa, apua tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa jatkuen koko vuoden ja vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Kiertueen aikataulut löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa.

Lue lisää

Lue kaikki Toivoa kirjallisuudesta -sarjan jutut täältä.

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Tasavallan presidentin kanslia