Fråga Jarkko: musikutmaningen

Grankulla biblioteks levande musikencyklopedi, Jarkko Nuutila, löser dina musikproblem. Den här gången är temat Helmets musikutmaning, närmare bestämt punkt nummer 3 och 46.

Musikutmaningen, punkt 3: Ett musikstycke eller ett album som publicerades år 1970

För 50 år sedan, det vill säga 1970, släpptes det verkligt mycket bra musik. Många band och artister gjorde fina debutalbum och flera av dem var rentav banbrytande och betraktas numera som klassiker. 

Själv vill jag speciellt lyfta fram skivan Sunflower med gruppen Beach Boys. Deras surfperiod var då över och fina Pet Sounds hade släppts, när Beach Boys i början av det nya årtiondet gav ut en av sina bästa skivor. Sunflower skiljer sig helt klart från bandets tidigare skivor. Det var en s.k. bandskiva: alla bandmedlemmar bidrog med låtar till skivan, vilket gör soundet mångsidigt. Harmonierna i sången funkar lysande igen, men det finns också mycket nytt och spännande med i bilden. Plattan är full av bra låtar. 

En verklig godbit från 1970 är bandet Derek and the Dominoes skiva Layla and other assorted love songs. Eric Claptons och Duane Allmans band blev kortlivat och gjorde bara ett studioalbum, men det blev en riktig fullträff. Titelspåret Layla är klassikern bland låtarna. Det här är Clapton när han är som bäst.

Miles Davis Bitches Brew spelades in år 1969 och gavs ut 1970. När den kom ut var skivan revolutionerande inom jazzen och fick därför ett blandat mottagande. Davis rörde sig bort från den mer traditionella jazzen mot nya spår. Skivan Bitches Brew blev sedermera en hörnsten inom fusionsjazzen. Ett tiotal unga toppmusiker spelar på skivan, till exempel Lenny White, John McLaughlin, Dave Holland och Chick Corea. Deras karriärer klättrade rakt uppåt efter att de medverkat på skivan.

Musikutmaningen, punkt 46: Finländsk jazz

Idag är den finska jazzscenen i toppform. Finska musiker spelar jazz i världsklass och ger ut många bra skivor. Konsertutbudet har också blivit större.

Black Motor trio gör freejazz som alltid har fascinerat mig, både live och på skiva. Musiken är på samma gång intensiv och väldigt varm. Soundet glöder och är emellanåt lugnt och meditativt. Gruppen gav ut sin senaste skiva Branches 2017. Det är den första där den nya saxofonisten Tane Kannisto är med. Kvaliteten är fortsättningsvis gedigen.     

Aki Rissanen har stigit in i den inhemska jazzens främsta led och är också med i många internationella ensembler.Till Aki Rissanen trio hör, förutom Rissanen, basistenAntti Lötjönen och trummisen Teppo Mäkynen Bandet gav år 2016 ut skivan Amorandom. Skivan innehåller Rissanens låtar, som framförs av ett väldigt samspelt gäng. Känsloskalan är bred och det svänger emellanåt rejält. Skivan belönades med Emma-priset 2016 i kategorin bäst jazzalbum, en välförtjänt merit. 

Nog har det också förr gjorts bra jazz i Finland. Olli Ahvenlahtis inspelning The Poet, gjord 1976 för Love Records, är ett bra exempel. Skivan innehåller Ahvenlahtis egna kompositioner och musik som kan kategoriseras som fusionsjazz. De som spelar är en riktig förstakedja inom den finska jazzen och skivan är producerad av George Wadenius. Speciellt Pekka Pohjolas baslinje är en fröjd för örat.  

Text: Jarkko Nuutila och Maria Grundvall
Bild: Maria Grundvall