Hoppa till innehåll
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Kontaktuppgifter

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Hundar tillåtna
Hundar förbjudna
Gå till bibliotekets sajt

De nyaste evenemangen

Kitka Kollektiivi: The Bugging Thing

Swisch, bang, plask... Vi smäller, svär och tycker att mygg och andra småkryp är en riktig plåga. Vi skulle hellre stänga våra öron för deras irriterande surr. Det är dock just insekter som driver livscykeln på jordklotet. Utan dem skulle inte vi heller finnas. Om till exempel bina skulle försvinna, skulle detta orsaka en multiplikatoreffekt: det skulle inte finnas några frön, växter och frukter. Djuren som äter dem skulle försvinna och inom kort även nästa köttätare i näringskedjan. Har människan någon roll alls i det stora kretsloppet som gör lika stor nytta som bin och mygg?

Kitka Kollektiivi vill i sitt nya nutidsdansverk The Bugging Thing hedra insektsvärlden. Det är dags att förödmjuka sig för dessa väktare av livscykeln, oersättliga pollinerare, flitiga nedbrytare av organiskt material och möjliggörare av nytt och förändring. Människosläktet har grundligt misslyckats med att värna om naturens balans. Förutsättningarna för samlevnaden är att avstå från förstöringsivern och visa medkänsla för alla invånare på vår planet. Det är dags att fästa blicken på de småkryp som surrar och kryper omkring oss, lära sig från deras samarbetsförmåga och bära ansvar som en del av en större helhet.

Det kanske är nödvändigt men också fascinerande och befriande att frigöra sig en stund från människans tänkande och kroppslighet.

Kitka  Kollektiivi

Kitka Kollektiivi är en konstnärlig grupp med tre danskonstnärer från Helsingfors, Katriina Kantola, Iiris Raipala och Elina Valtonen. Kollektivet grundades i slutet av 2020 och intresserar sig för friktion, kontaktytor, kollisioner och att utmanas inför det främmande. Gruppmedlemmarna inspireras av sina olika dansbakgrunder, vilket ger en näringsrik plattform för improvisation.

Ljudplanerare för verket The Bugging Thing är Teemu Kiiskilä som också svarade för ljudlandskapet för Kitka Kollektiivis debutverk Same same but different.

Koreografi och dans: Kitka Kollektiivi / Katriina Kantola, Iiris Raipala och Elina Valtonen

Ljudplanering: Teemu Kiiskilä

Föreställningens längd: cirka 40 minuter

Stöd: Helsingfors stad

Photo: Risto Moberg

Nordsjö bibliotek

11-10-2022 kl 18:00 - 18:40

Senast uppdaterad 31-08-2022