Robin Rekommenderar och hjälper dig att välja känsloböcker

Barnfamiljer se hit! Det har aldrig varit så här lätt att hitta de alltid aktuella känsloböckerna – tack vare Robin Rekommenderar!

En webbplatsbaserad applikation kan rekommendera bilderböcker på finska eller svenska utifrån användarnas val. Rekommendationsverktyget som riktar sig till småbarnsfamiljer har utvecklats i samarbete med stadsbiblioteken i Lahtis, Borgå, Tammerfors och Vanda. Webbplatsens utmärkta bilder är ritade av illustratören Carlos da Cruz som är känd från olika barnböcker och läroböcker.

Så här använder du Robin Rekommenderar

Du hittar applikationen på adressen kirjasto.one/susu eller på svenska kirjasto.one/känslor

Robin Rekommenderar har planerats och anpassats uttryckligen för småbarn, och man behöver inte kunna läsa för att använda appen. Du kan låta barnet själv använda appen eller använda den tillsammans med barnet. Låt barnet välja fritt bland bilderna på rutan och sedan kan ni tillsammans se vilken känsla och bok ni slutligen kommer fram till. Barnet får använda sin intuition när hen väljer.

Logiken i applikationens val är följande: Först väljer man bland bilderna på rutan om man vill att huvudpersonen i boken är en människa eller ett djur, och därefter de känslor man vill läsa om. Till slut dyker det upp en bokrekommendation på rutan som behandlar känslan i fråga, till exempel glädje, rädsla eller ilska. Samtidigt kan man också se på vilket bibliotek boken är tillgänglig eller reservera den genom att klicka på länken ”kontrollera tillgänglighet”.

Du kan också ge respons på applikationen.

Testa Robin Rekommenderar på biblioteket

Du kan testa Robin Rekommenderar på Håkansböle bibliotek, Lumos bibliotek och Points bibliotek under tiden 25.4–8.5.2022. Dessa bibliotek har pekskärmar där du kan testa appen. Det finns också en stor del bilderböcker om känslor som du kan låna. Både Lumos bibliotek i Korso och Håkansböle bibliotek ordnar dessutom en workshop där de som testat appen och gett respons får göra egna pins utifrån Carlos da Cruz känslobilder.

Du kan också använda appen hemma på soffan och därefter gå till biblioteket för att hämta de böcker du reserverat. Under kampanjen hittar du också tips på känsloböcker på de deltagande bibliotekens sociala medier.

Välkommen på jakt efter bokrekommendationer för barnen!