Svenska e-böcker och e-ljudböcker i tjänsten Biblio

E-bokstjänsten Biblio ger ett stort tillskott av svenska e-böcker och e-talböcker till Helmet-bibliotekens samlingar. Både skönlitteratur och facklitteratur finns med i samlingen, som utökas kontinuerligt.

För att låna e-böckerna behöver du ett bibliotekskort med pin-kod, en apparat att läsa med och en nätförbindelse. Om du laddar ner böcker på din egen apparat behöver du också ett läsprogram. Ifall du har använt bibliotekets andra e-tjänster blir det lätt att komma igång med Biblio, för sättet att läsa och programmen som behövs är de samma som tidigare.

Gå till Biblio

Låna, läs och lyssna på olika apparater

Du kan läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker direkt i webbläsaren, eller så kan du ladda ner dem i din apparat. Du måste logga in för att se vilka böcker är tillgängliga. Lånetiden i Biblio är alltid 14 dagar. Lånet kan återlämnas i förtid. Antalet lån är inte begränsat, men du kan ha högst fem reserveringar samtidigt.

Det lättaste är att läsa böckerna direkt i webbläsaren. Då behöver du inget särskilt program eller användarnamn. I så fall måste nätförbindelsen vara på hela tiden. Alla e-böcker kan inte läsas i webbläsaren. 

Om du vill ladda ner boken, behöver du läsprogrammet Adobe Digital Editions för datorn, alternativt Aldiko Book Reader för surfplattor och smarttelefoner. Läsprogrammet måste auktoriseras med ett Adobe-användarnamn. Se närmare instruktioner i instruktioner för e-boktjänsterna.

Tjänsten har appen Biblio för att kunna läsa och lyssna på e-böcker. Om Biblio meddelar att lånet inte kunde slutföras, betyder det att boken är utlånad. Du måste logga in på Biblio webbsida för att se vilka böcker är tillgängliga. Om du lånar en bok på webbsidan kan du använda den i appen Biblio. Mer information om Biblio.

Mer utförliga instruktioner och hjälp med problemsituationer hittar du på Biblios egna instruktionssidor.

Som kund i Helmet-biblioteken kan du använda e-böcker och e-ljudböcker i fyra olika tjänster. Svenska e-böcker finns också i tjänsterna Ellibs och OverDrive.

Kort om e-böcker och e-ljudböcker

Instruktioner för e-boktjänsterna

Text: Saara Leskinen

Översättning: Maria Grundvall

Foto: StockSnap