Naxos Video Library – kultur i din hemsoffa

Skulle du vilja njuta av opera, en konsert eller teater i ditt eget hem, men hittar inget lämpligt program på televisionen? Och biblioteket är redan stängt. Nu finns ett nytt alternativ, du kan titta på videor på nätet i Helmet.fi. Hur skulle det passa med en balett som Svansjön!

Vad erbjuds?

Naxos Video Library erbjuder upp till 3 000 videor och samlingen växer hela tiden. Tjänsten innehåller opera, balett, konserter, teater, dokument och undervisningsmaterial. Största delen av videornas musikinnehåll består av klassisk musik, men också av jazz- och världsmusik. Därutöver finns det dokument med annat innehåll än musik.

Gör så här

Logga in på Naxos Video Library med ditt bibliotekskortsnummer. Om du använder bibliotekets dator krävs ingen inloggning.

Naxos Video Library videor lämpar sig för Windows- och Mac-datorer. Tjänsten fungerar på uppdaterade Internet Explorer-, Chrome-, Firefox- eller Safari-webbläsare med stöd för Flash. Tillsvidare är det inte möjligt att titta på videor med smarttelefon eller surfplatta. Detaljerade tekniska krav hittar du i tjänstens FAQ avsnitt.

Sök och bläddra i materialet

Det är lätt att söka videor i Naxos Video Library. Förutom med sökord och avancerad sökning kan du bläddra enligt t.ex. genre, upphov eller kompositör.

Det finns två alternativa återgivningshastigheter: 700 Kbps standardkvalitet (standard quality) och 2Mbps högkvalitet (high quality). Kryssa för önskat alternativ i rutan under videofönstret.

En del av videorna erbjuder möjlighet till textning och att läsa hela librettot. Då det finns textning eller libretto hittas de till höger om videofönstret. Textning finns både under fliken Libretto/Text och i Subtitles rullgardinsmenyn under videon. Textningsspråket varierar beroende på föreställningen. Librettot finns som länk på Naxos sida eller som nedladdningsbar PDF-fil under fliken Cast.

Kolla och njut!

Logga in på Naxos Video Library och njut av kultur! Glöm inte hellerde övriga musiktjänsterna som bibliotek erbjuder via Naxos.

Bild: StockSnap.io / Radek Grzybowski