Vinnaren i tävlingen Helmets litteraturpris år 2016 heter Peter Sandström

Vinnare i tävlingen Helmets litteraturpris år 2016 är Peter Sandströms bok Transparente blanche (Valkea kuulas). Juryn motiverade sitt beslut så här:

”Peter Sandströms bok Transparente blanche (på finska Valkea kuulas) utspelar sig i svenskspråkiga Österbotten. Den skildrar hur en man vänder tillbaka till sina rötter, bokstavligen till äppelträdens rötter. Kärleken upplevs som en daglig värme och som en kraft förmedlad i ord och gärning i den här utvecklingsberättelsen.  

Sandströms sätt att berätta är lätt och meditativt, kryddat med absurditet och magisk realism. Bokens namn är lysande: det syftar inte bara på föräldrarnas äppelträdgård, utan också på transparensen i texten och i livet. Författarens språk och sätt att berätta är försynt. Outi Mennas översättning lyckas fånga språkets nyanser.

Romanens olika tidsskikt i binds ihop på ett naturligt sätt och den mångfacetterade, lite lökliknande strukturen öppnar upp berättelsen steg för steg. Författaren litar på sin läsare.”

Sandström säger att han är genuint och glatt överraskad av segern. Redan att bli nominerad i tävlingen, som i år arrangeras för andra gången, var en god nyhet.

– Detta är naturligtvis väldigt fint och en stor ära!

Sedan vinnarboken Transparente blanche kom ut har Sandström nyligen publicerat en ny bok, Laudatur, och nästa är redan på gång. Den består av noveller.

–Jag skriver ungefär fem dagar i veckan och försöker hålla veckosluten lediga. Om förmiddagarna skriver jag ny text och på eftermiddagarna läser jag vad jag har skrivit. Jag har hittills publicerat ny bok vartannat år, så enligt den tidtabellen kommer nästa bok ut om två år.

På upptäcktsfärd i biblioteket

Sandström har alltid gillat bibliotek. Han fick sitt första bibliotekskort som sjuåring i sin hemstad Nykarleby. Sedan dess har han alltid skaffat sig ett bibliotekskort på varje ort där han har bott. Sandström har bott i Åbo sedan år 1989.

– Jag tycker det är trevligt att gå till biblioteket bara för att titta efter vad där råkar finnas för böcker. Det är fint att hitta författare man inte känner till från förut. Finlands bibliotek är också viktiga för jämlikheten.

Sandström läser mycket olika slags skönlitteratur, allt från poesi till deckare. På sista tiden har han t.ex. läst dikter av Gösta Ågren, deckare av Leena Lehtolainen, romaner av Olli Jalonen och Raija Siekkinen samt av Klas Östergren från Sverige. Sandström störs inte av att läsa böcker som andra skrivit medan har arbetar med en egen bok, tvärtom.

– Läsningen stöder den skapande processen. Jag läser hela tiden, men då jag är mitt uppe i ett intensivt arbetsskede kan det kännas tryggare att läsa på engelska eller på finska. Då påverkar texten inte det egna skrivandet.

Den inhemska litteraturen mår bra

Sandström tror att framtidsutsikterna för den inhemska litteraturen kommer att förbli ljusa.

– Det kommer hela tiden nya författare, nya röster. Särskilt bland unga mänskor finns ett intresse att börja skriva och att få sina texter publicerade. Samtidigt fortsätter de äldre och mera erfarna författarna sitt arbete.

Sandström tror att läsningen, trots alla hotbilder, kommer att behålla sitt värde. Finländarna kommer att vara ett läsande folk ännu om 10 eller 20 år.

– Det finns alltid vågrörelser, men visst kommer läsningen att vara viktig för finländarna också i framtiden och ett naturligt sätt att tillbringa tiden. Finländarna är ett läsande folk.

Text: Iina Soininen

Foto: Maria Grundvall

Översättning: Susanna Söderholm