Haastattelussa lastenkirjailija Siri Kolu

Haastattelimme Koivukylän kirjastossa Koivukylän omaa staraa Siri Kolua. Siri on tunnettu mm. Me Rosvolat -kirjasarjastaan, joka löytyy myös meiltä Koivukylän kirjaston hyllyltä ja joka on varattavissa Helmet.fi:ssä. Sarjasta on tehty myös elokuva. Lasten ja nuorten palveluita kehittäessämme valikoimme kolme kysymystä, joihin Sirillä olikin alan asiantuntijana ja moninaisen osaamisen kattavat vastaukset.

1.Miksi olet valinnut lastenkirjallisuuden osaksi työtäsi?

”Suora vastaus: koska se on HAUSKAA. Lapsille voi kirjoittaa seikkailuita, joita haluaisin itsekin kokea. Voi luoda ennenkohtaamattomia maailmoita ja hurjia salaisuuksia, jotka paljastuvat tarinan edetessä.  Lapsille ja nuorille kirjoittaminen on maailman paras työ!”

2. Satutuokiot ovat osa kirjaston palveluita ja toteutetaan myös päiväkotiyhteistyönä. Miten perheet voisivat toteuttaa kotona satutuokioita?

”Ääneen lukeminen tuo satuun ihan uuden ulottuvuuden. Satutuokioista kannattaa rakentaa koko perheen nautinnollinen hetki: rakentaa pehmeä peittopesä ja tyynykasa, jossa satuja voi lukea.  Ihaninta on, jos kuuntelemassa ovat kaikki kotona olijat.

Satua ei ole kiire harppoa loppuun. Satukirjan kuvista kannattaa aina jutella. Mitä niissä tapahtuu. Voiko arvata tai kuvitella, mitä sadussa tapahtuu seuraavaksi. Kun sadun loppu on kuultu, jutelkaa hetki siitä, mikä sadussa oli ihaninta ja mikä taas yllättävintä.

Olisiko jokin tarinan kohta mennä mielestäsi eri tavalla, miksi?  Tarinoiden lukemisen ja omien tarinoiden kertomisen välinen yhteys on ihan paperinohut. Sadut luovat laatuaikaa: on maailman tärkeintä kuunnella, kuvitella ja jutella yhdessä.”

3. Vantaalla vuoden 2022 kirjastotyö keskittyy nuorisoon (13-17v). Miten mielestäsi nuorisoa voisi palvella paremmin kirjastotyön avulla?

”Aloittaisin siitä, että kysyin nuorilta, mikä heille olisi maailman tärkeintä omassa kirjastossa juuri nyt. Mikä olisi tapahtuma, sisältö, jonka he kirjastolta tarvitsisivat. Koivukylässä oli uuteen kirjastoon siirryttäessä toiveiden puu. Siellä oli nuorten kirjaamana hienoja ehdotuksia.

Annan myös oman vastaukseni, mutta tämä on (jäävin) kirjailijan ja AIKUISEN vastaus. Toisiksi tai kolmanneksi paras laatuaan siis :). Nuorille kannattaisi esitellä vinkaten, lukunäytteinä ja kirjailijavierailuina esiinnostaa kotimaisia nuortenkirjailijoita, joita kirjakaupassa näkyy heikosti.  Nuortenkirjan ja YA:n setti on vuosina 2021 ja 2022 poikkeuksellisen komeaa.

Esittelisin vaikkapa kotimaiset säeromaanit Khimaira (J.S. Meresmaa) ja Ihana (Dess Terentjeva, juuri julkaistiin, että kirja on Tulenkantaja-palkintoehdokas!). Kotimaisen kauhun uudet setit: Hornantuli (Ilkka Auer), Hurme (Sini Helminen) ja Elokuussa minä kuolen (Anne Leinonen, kevään 2022 romaani). Kotimaisen YA-fantasian: Isetin solmu (Magdalena Hai) ja Myrryksen (Anniina Mikama), bonusraitana uuden lajityypin: utopian (Siiri Enorannan Maailmantyttäret, kevään 2022 kirja).

Kysyisin nuorilta, mistä aiheesta heidän mielestään nuorille pitäisi kirjoittaa. Ja rohkaisisin heitä kirjoittamaan tarinoita itse.”

Mahtavia ideoita, kiitos Siri!

Teksti: Angelika Forsman / Koivukylän kirjasto

Kuva: Toni Härkönen/ Otava