Ilmastonmuutos on ajankohtainen aihe – myös kirjoissa

Lapset marssivat ilmaston puolesta Greta Thunbergin innoittamina ja esittävät vanhemmilleen tiukkoja kysymyksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Lastenkirjallisuudessa onkin alkanut ilmestyä yhä enemmän ilmastoa, kierrätystä ja kestävää kehitystä käsitteleviä kirjoja. Alla olevien romaanien ja tietokirjojen kautta pääset hyvään alkuun aiheen käsittelyssä.

Martti Linna: Isän luokse

Martti Linnan romaanin päähenkilö Katri on yhdeksänvuotias tyttö, joka ei pelkää tarttua toimeen epäkohtia havaitessaan. Kun Katrin isä lähettää postia Brasiliasta, huomaa Katri miettivänsä tarvitsemmeko me ihmiset todella kaikkia omistamiamme tavaroita. Katrin harteille kerääntyykin melkoinen taakka, maapallon ja sademetsien lisäksi pitäisi nimittäin pelastaa myös huonoista keuhkoista kärsivä pikkuveli. Katri on kuitenkin vakuuttunut siitä, että kaiken maailman aikuisetkin saadaan sitkeällä valistuksella oppimaan, miten hiilijalanjälki oikein pienenee. Tässä kirjassa on isojen asioiden ohella rutkasti huumoria, ei vähiten Katrin toimeenpanemissa tempauksissa.

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu

Ertimon ja Ahokoivun ajankohtainen tietokirja antaa lukijalle vastauksen kahteen oleelliseen kysymykseen. Mitä ilmastonmuutos oikein tarkoittaa ja mitä me ihmiset voimme sille tehdä? Kirjan päähenkilöt Kasper ja Lotta saavat eräänä marraskuisena aamuna kipinän ottaa asiasta selvää. Mari Ahokoivun sarjakuvamainen kuvitus tukee tekstiä hienosti ja tekee tästä tietokirjasta suorastaan ahmittavan, myös aikuislukijalle.

Juha-Pekka Koskinen & Paula Mela: Matilda pelastaa maailman

Matilda Virtasen ensimmäinen sana oli miksi ja jo esikoulussa hän tiesi, ettei tyhjiä jogurttipurkkeja kannata heittää roskiin. Niitähän voi pestyinä käyttää uudestaan eri tarkoituksiin! Opetettuaan vanhempansa kierrättämään, säästämään vettä ja syömään oikeaoppisesti Matilda on jo koululaisena hyvässä vauhdissa maailman pelastamisessa. Tämä tyttö saa lukijan hengästymään ja ajattelemaan, mitä kaikkea minä voinkaan ympäristön puolesta tehdä!

Pirjo Havia & Viktor Amoussou: Meren maha on kipeä

Meren maha on kipeä vie meidät afrikkalaisen tarinankerronnan perinteeseen. Isoisä kertoo Afille ja Kofille tarinan merestä, jota suuri henki hallitsee ja kilpikonnista, jotka nousevat rannalle meren vaahdosta. Nyt kilpikonnat eivät enää hymyile ja henkiolentokin itkee, sillä meri on sairastunut. Afi ja Kofi oppivat miten roskaaminen vaikuttaa ja mitkä seuraukset mereen päätyvällä muovilla on. Kirjasta löydät myös leikkejä, lauluja sekä ohjeen kestokassien tekemiseen.

Mikko Pelttari & Jenna Kunnas: Näkymätön myrsky

Mikko Pelttari on ympäristöaiheisiin erikoistunut toimittaja, jonka kirjassa ilmastonmuutoksen uhka leijuu käsinkosketeltavana. Juju ja Aatos ovat sisaruksia, jotka ihmettelevät Sumulaakson luonnon kokemia muutoksia. Samaan aikaan suunnitellaan lapsille tärkeän Usvalammen hävittämistä. Aikuisten hidas toiminta tärkeiden asioiden eteen turhauttaa lapsia, mutta toivoa onneksi on!

Teksti: Pauliina Eriksson, Lumon kirjasto

Kuva: Pixabay