Kirjoittaminen on mukava harrastus

Luova kirjoittaminen sopii kaikenikäisille. Se kehittää kielenkäyttöä ja mielikuvitusta, antaa väylän itseilmaisulle ja ennen kaikkea tuo iloa elämään.

Tähän artikkeliin on koottu Helmetin valikoimasta löytyviä sanataidekirjoja ja kirjoittamisoppaita lapsille ja nuorille. Kirjat on ryhmitelty ikäryhmittäin. Suositeltuihin ikälokeroihin ei kuitenkaan ole syytä jämähtää liian tiukasti. Monien oppaiden harjoitukset sopivat vanhemmillekin kirjoittajille, myös aikuisille.

Alle kouluikäisille 

Maami mustikka – Satuja ja satutehtäviä kirjan avulla on mahdollista tehdä koko vuoden kestävä yhteinen sanataidematka perheen pienimpien kanssa. Kirjassa on vuodenkiertoa mukailevia satuja ja niihin liittyviä sanataidetehtäviä, jotka syventävät satujen maailmaa. 

Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat on satukirja, joka kehittää lapsen kerrontataitoja. Kirja sisältää neljä apukysymyksin varustettua kuvasatua, jotka on suunniteltu niin, että lapsi itse saa toimia kertojana. Kerrontataitojen harjoittelu kannattaa, sillä se luo pohjaa abstraktille ajattelulle ja empatian kehittymiselle. Mukana on myös aikuiselle ohjeita lapsen kerrontataitojen vahvistamiseen.

Tarinataikurit sisältää paljon sanataideharjoituksia, joita hyvin pienikin lapsi voi tehdä aikuisen kanssa. Kirjan harjoituksia on testattu jopa kaksivuotiailla. Mukana on myös runsaasti kouluikäisille sopivia tehtäviä ja kirja antaa vinkkejä harjoitusten muokkaamisesta eri-ikäisille sanataiteilijoille. Mahtava harjoituspakki erilaisten kerhojen vetäjille! 

Alakouluikäisille 

Karhu ja kaverit on Maami mustikan sukulaiskirja, mutta kohderyhmänä ovat alakouluikäiset (eritoten 3.–4.-luokkaiset). Kirjan tarinoissa karhut puuhaavat monenmoista: tanssivat, seikkailevat ja kokeilevat rajojaan. Tarinoihin liittyvät sanataidetehtävät syventävät kertomusten maailmaa ja kannustavat luovuuteen. Sanataidetehtävät ovat mukavan toiminnallisia ja kehittävät kielen lisäksi myös itsetuntemusta. Sopii hyvin lapsen ja aikuisen yhteisiin hetkiin.  

Timantinmetsästäjä voi ensivilaukselta vaikuttaa ulkoasultaan vanhentuneelta, mutta sisältö on täyttä timanttia. Opas on huikea kirjoitusharjoitusten aarrearkku, joka soveltuu kaikille 3.–4.-luokkalaisista kynäilijöistä lähtien. Tämä kirja sopii erityisen hyvin sanataideryhmien vetäjille, mutta harjoituksia voi tehdä kirjasta myös itsekseen.  

Lue minut on pieni, visuaalisesti kaunis kirja, jonka jokaisella aukeamalla on erilainen teema. Erityistä kirjassa on se, että jokaisesta kirjoitusharjoituksesta on oma versionsa varhaisnuorille (5 lk. alkaen) ja aikuisille. Kirja soveltuukin hyvin aikuisen ja varhaisnuoren yhteiseen kirjallisuussuhteen kehittämiseen.  

Englannin kielen taitoisille humoristeille Write your own funny stories on täsmäkirja. Opas ohjaa alusta alkaen asiantuntevasti oman tarinan kirjoittamiseen hassuttelua unohtamatta. Kirjassa on itsessään tilaa kirjoittamiseen, mutta jos kirjan lainaa kirjastosta, pitää etsiä omaa paperia! 

Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen teospari tutustuttaa genrekirjallisuuden kirjoittamiseen. Kauhumaan kartta johdattaa kauhun pariin ja Pieni taikakauppa fantasian maailmaan. Molemmat kirjat pullistelevat sanataideharjoituksista ja kirjoitettavaa riittää päiväkausiksi. Tehtävät on jaoteltu käyttäjäystävällisesti vaikeusasteittain. Mukana on myös vähän (sopivasti) kirjoittamisen teoriaa. Teokset soveltuvat parhaiten 5.–6. luokasta alkaen.  

Käsikirja mielikuvituksen matkaajille kutsuu mielikuvitusseikkailuun ja osaksi kirjoittajien heimoa. Kirjoitusopas sisältää paljon harjoituksia omaan tahtiin tehtäväksi. Mukavana lisänä kirjassa on pieniä kirjailijahaastatteluja. Suositus: 5.–6. luokasta lähtien.  

Yläkouluikäisille 

Ulkoasultaan mahtavan värikäs Kirjoittamisen ihanuus – nuoren kirjoittajan opas yllyttää luomaan uutta. Aina voi tehdä vielä yhden harjoituksen, ja vielä yhden... Mukana on myös kirjoittamisen teoriaa, mutta pääpaino on harjoituksissa, joihin on helppo tarttua. Sopii hyvin itsenäiseen kirjoittamiseen ja sopii myös nuorelle, joka ei ole koskaan aiemmin tutustunut luovaan kirjoittamiseen.

How to be a young #writer tarjoilee harjoitusten sijaan kirjoittamisen teoriaa. Kirjassa käydään läpi tärkeitä asioita näkökulman valitsemisesta tekstin editointiin. Teos osoittaa mukavasti myös sen, että kaunokirjallista tekstiä on muuallakin kuin kirjoissa: elokuvilla ja peleilläkin on käsikirjoituksensa. Tämä kirja sopii parhaiten jo hieman kirjoittamista harrastaneille nuorille tai lisälukemistoksi sanataideryhmässä käymisen oheen. Englannin kielistä opusta lukiessa harjaantuvat myös englannin kielen taidot.

Revi se ei ole varsinaisesti kirjoitusopas, mutta sitä voi käyttää sellaisena. Karri ”Paleface” Miettinen ja Kaisa Happonen ovat kirjoittaneet tukun runoja, monet yhteiskunnallisesti kantaaottavia, leikkaamalla sanoja lehdistä ja asettelemalle ne uudelleen runoiksi. Kuvat näistä runoista on koottu yhteen tähän herkullisen näköiseen kirjaan. Revi se on erittäin inspiroiva ja vierelle tarvitaan ehdottomasti kasa sanomalehtiä, sakset ja liimaa. 

Teksti ja kuva: Ella Paija/Puistolan kirjasto